07 Ağustos 2008, Perşembe 16:29:01

HAVAYOLU YÖNETİCİLERİNE ŞOK DAVA!

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden British Airways'in (BA) bazı yetkilileri hakkında, fiyatları rekabet kurallarına aykırı şekilde, danışıklı olarak yükselttikleri gerekçesiyle dava açıldı.

Suçlamalarda adı geçen üst düzey yetkililerden üçü, son yıllarda şirketten ayrıldı, biri ise halen görev yapıyor. Suçlamalar, 2004 yazında başlayan iki yıllık bir süre içinde uzun mesafe uçuşlarında bilet fiyatlarına eklenen yakıt bedelleri ile ilgili. BA'in satış müdürü Andrew Crawley, eski ticari müdürü Martin George, eski iletişim müdürü Iain Burns ve eski İngiltere ve İrlanda satış sorumlusu Alan Burnett, gelecek ay mahkemeye çıkacak. Savcılar aynı hatlar üzerinden kıtalararası uçuş yapan BA ve Virgin Havayolları yetkililerinin bu bedellerin nasıl tespit edileceği ve miktarı konusunda yasadışı biçimde anlaşmaya vardığını düşünüyor.

Söz konusu soruşturma, iki yıl önce İngiltere Adil Ticaret Dairesi'nde (OFT) açılmıştı. İngiliz ve Amerikalı yetkililer aynı suçlamalar konusunda daha önce British Airways'i 500 milyon doları bulan cezaya çarptırmıştı. Uygulamayı ihbar eden Virgin Havayollarına ise yargı muafiyeti sağlandı. Söz konusu dönemde yolculuk edenlerin bu ücretin üçte birinin iadesi talebiyle başvurması için özel bir internet sitesi oluşturuldu.

BA, yedi milyonu İngiltere'de olan toplam 11 milyon yolcunun uygulamadan etkilendiğini bildirdi. Rekabet yasalarına göre, rakip kuruluşlara fiyatlarda yapılacak değişiklikler konusunda bilgi vermek ya da uzlaşarak fiyat belirlemek yasadışı kabul ediliyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Willie Walsh da rekabete aykırı uygulamaların kınanması gerektiğini söylemişti.

 

HAVAYOLU YÖNETİCİLERİNE ŞOK DAVA!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000