20 Temmuz 2014, Pazar 10:34:35

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN EKSTRA GELİRLERİ ARTTI

Havayolu şirketleri dünya genelinde ekstra hizmetlerinden önemli oranda gelir elde ediyorlar.
  • Otobüse binin filan demek istemiyorum ama bilet alırken nereye ne kadar para verdiğinizi görüyorsunuz. Sonra da sistem size ödemeden önce soruyor ve onay istiyor. Hoşa gitmeyen birşey varsa onaylamazsınız ve bileti almazsınız. Sonuçta neye para verdiğinizden çok toplamda ne verildiği önemli bizler için. O paraya değecekse alınır, yoksa alınmaz. Sonuçta şirketler yatırım yapıyor ve ticaret yapıyor. Karını da kendi belirliyor. Markete gidip "siz deterjandan %20 kar yapıyorsunuz, çok fazla %10 yeter size" diyebiliyor musunuz? Fiyatları arz talep belirler. Talep var ki belli fiyat politikası var. Kamu hizmeti yapma zorunluluğu yok. Zamanında sadece THY varken fiyatlar yüksekti ama zaten sadece belli bir tabaka uçabiliyordu. Herkes otobüse bindiği için bu tartışmalar da olmuyordu.
  • Eskiden neredeyse herşey bilet fiyatının içine dahildi, biletler pahalı oluyor, nispeten az kişi uçabiliyordu. Şimdi çok az şey bilete dahil, daha çok insan uçabiliyor ama eskinin ücretsiz hizmetlerinin tamamını istiyorum dersen havayolu yine senden o parayı, hatta biraz daha fazlasını, alıyor.
  • Ne istediğini anlamak güç ama aklı başında ülkelerden kastına örnek verelim. Dünyanın hava trafiğinin çoğunluğunu gerçekleştiren abd'de bütün şirketler valiz için dahi ücret alıyor. Star alliance üyesi iken us airways kullanmıştım. Sponsor olan bir kraker firması tanıtımı için ikram dağıtmışlardı sadece. Valiz,ikram,koltuk seçimi gibi olaylar ücretli ki bu kadar para kazanabiliyorlar. Ve bunların hepsi dünya üzerindeki 3 büyük ittifaka üye olan şirketler. Ryan en ucuz biletleri satarak en fazla ekstra gelir yaptığına göre yolcu için en iyi sistemin herşeyin ekstra ücretli olması olduğu konusunda anlaşabiliriz.
  • Herkes ucacak diye bi sart yok.. Odemek istemiyorsan arkadasin dedigi gibi otobus kullan. Satin aldigin sey sadece bilet degil.. Zamani satin aliyorsun 24 saatlik otobusle gidilen yola 2 saatte ucakla gidiyorsun sana kalan 22 saatin bedelini hesaplayabir misin?
  • Sen açtığın dükkanda harcadığın masrafıda sattığın ücrete dahil etmiyormusunda yakıt ücreti bilmem ne alınsın istemiyosun? Ozaman uçak değil otobüs kullan.
  • koltuk rezervasyon ucreti, fazla bagj ucreti vs ilaveten yakit harci,hizmet bedeli vs gibi yolculara fatura edilen gelirler de cabasi ! ozellikle de turkiye'de! ben ucmak icin bilet aliyorum ucaga da baska bir yolu olmadan ancak havalimanindan belli islemlerden gecerek binebiliyorum ve bunun faturasini da ben oduyorum! sirketler calistirdiklari elemanlarin parasini bile hizmet bedellerinden vs cikariyorlar ustune de dunya para kazaniyorlar ve hala para kazanamiyoruz diyorlar ! bu abuk bedelleri odememek icin ne yapabiliriz? biz yolcu olarak hizmet bedeli veya yakit harcini odemek ve sirketlerin gelirlerine,karlarina olamiyoruz ama giderlerine ortak olmak zorunda miyiz ? bunlar icin dava acabilir miyiz ? bu bedellleri akli basinda ulkelerde de aliyorlar mi ? bilen biri varsa veya airporthaber yetkilileri bu sorulari cevaplayabilir mi ?

Havayolu şirketlerinin ekstra hizmetlerden elde ettikleri gelir giderek daha da önem kazanıyor.

Car Trawler ve Idea Works adlı kuruluşların yaptığı araştırma raporuna göre, 2007’den 2013’e kadar havayolu şirketlerinin ekstra hizmetlerden elde ettikleri gelirler 12 kat arttı. Dünya genelinde 59 havayolu şirketinin ekstra gelirleri 2013’te 31,5 milyar dolar oldu. 2012’de bu rakam 27,1 milyar dolardı.

Havayolu şirketlerinin yolcu başına elde ettiği gelir ortalama 6 dolar iken, ekstra hizmetlerden elde ettikleri ortalama gelir ise 16 dolar civarında.

Ekstra hizmetlerden elde edilen gelirlere; bagaj ücreti, koltuk rezervasyon ücreti, otel, kiralık araç ve sigorta rezervasyonlarında elde edilen komisyonlar, mil programı satışlarından elde edilen gelirler, reklam gelirleri ve benzeri gelirler dahil ediliyor.

Ekstra hizmetlerden en çok gelir elde edenlerin başında yılda 5,7 milyar dolar ile Amerikan havayolu United Airlines geliyor. United Airlines’i 2,5 milyar dolar ile Delta Air, 2,1 milyar dolar ile American Air izliyor.

Ekstra gelirlerde en çok kazanan havayolları sıralamasında ilk 5’i oluşturan diğer havayolu şirketleri Air France-KLM (1,7 milyar dolar) ve Ryanair (1,3 milyar dolar).

En çok ekstra gelir elde eden havayolları (ilk 5 – 2013)

United Airlines (5,7 milyar dolar)
American Airlines (2,5 milyar dolar)
Delta Air (2,1 milyar dolar)
Air France-KLM (1,7 milyar dolar)
Ryanair (1,3 milyar dolar)

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN EKSTRA GELİRLERİ ARTTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Otobüse binin filan demek istemiyorum ama bilet alırken nereye ne kadar para verdiğinizi görüyorsunuz. Sonra da sistem size ödemeden önce soruyor ve onay istiyor. Hoşa gitmeyen birşey varsa onaylamazsınız ve bileti almazsınız. Sonuçta neye para verdiğinizden çok toplamda ne verildiği önemli bizler için. O paraya değecekse alınır, yoksa alınmaz. Sonuçta şirketler yatırım yapıyor ve ticaret yapıyor. Karını da kendi belirliyor. Markete gidip "siz deterjandan %20 kar yapıyorsunuz, çok fazla %10 yeter size" diyebiliyor musunuz? Fiyatları arz talep belirler. Talep var ki belli fiyat politikası var. Kamu hizmeti yapma zorunluluğu yok. Zamanında sadece THY varken fiyatlar yüksekti ama zaten sadece belli bir tabaka uçabiliyordu. Herkes otobüse bindiği için bu tartışmalar da olmuyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
95+5 = 65+35 ~ 10 yıl önce
Eskiden neredeyse herşey bilet fiyatının içine dahildi, biletler pahalı oluyor, nispeten az kişi uçabiliyordu. Şimdi çok az şey bilete dahil, daha çok insan uçabiliyor ama eskinin ücretsiz hizmetlerinin tamamını istiyorum dersen havayolu yine senden o parayı, hatta biraz daha fazlasını, alıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hizmete cvp ~ 10 yıl önce
Ne istediğini anlamak güç ama aklı başında ülkelerden kastına örnek verelim. Dünyanın hava trafiğinin çoğunluğunu gerçekleştiren abd'de bütün şirketler valiz için dahi ücret alıyor. Star alliance üyesi iken us airways kullanmıştım. Sponsor olan bir kraker firması tanıtımı için ikram dağıtmışlardı sadece. Valiz,ikram,koltuk seçimi gibi olaylar ücretli ki bu kadar para kazanabiliyorlar. Ve bunların hepsi dünya üzerindeki 3 büyük ittifaka üye olan şirketler. Ryan en ucuz biletleri satarak en fazla ekstra gelir yaptığına göre yolcu için en iyi sistemin herşeyin ekstra ücretli olması olduğu konusunda anlaşabiliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Herkes ucacak diye bi sart yok.. Odemek istemiyorsan arkadasin dedigi gibi otobus kullan. Satin aldigin sey sadece bilet degil.. Zamani satin aliyorsun 24 saatlik otobusle gidilen yola 2 saatte ucakla gidiyorsun sana kalan 22 saatin bedelini hesaplayabir misin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sen açtığın dükkanda harcadığın masrafıda sattığın ücrete dahil etmiyormusunda yakıt ücreti bilmem ne alınsın istemiyosun? Ozaman uçak değil otobüs kullan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uygulamalara ! ~ 10 yıl önce
Adam gibi sorular sorulmus akil vereceginize adam gıbı cevap versenize ! Ne demek otobus kullan ? Ucak biletlerinde ekstra ucretler ile dukkan ornegi ayni mi ? Bu ulkede herkes ucaga binebiliyor mu ? Ayrica sirketleri zengin etmek zorunda miyiz ? Kaziklanmak hosunuza gidiyor belli. Insallah birgun asgari ucretle calisirsiniz da belki o zaman anlarsiniz neyin ne oldugunu !
hizmet bedeli ~ 10 yıl önce
koltuk rezervasyon ucreti, fazla bagj ucreti vs ilaveten yakit harci,hizmet bedeli vs gibi yolculara fatura edilen gelirler de cabasi ! ozellikle de turkiye'de! ben ucmak icin bilet aliyorum ucaga da baska bir yolu olmadan ancak havalimanindan belli islemlerden gecerek binebiliyorum ve bunun faturasini da ben oduyorum! sirketler calistirdiklari elemanlarin parasini bile hizmet bedellerinden vs cikariyorlar ustune de dunya para kazaniyorlar ve hala para kazanamiyoruz diyorlar ! bu abuk bedelleri odememek icin ne yapabiliriz? biz yolcu olarak hizmet bedeli veya yakit harcini odemek ve sirketlerin gelirlerine,karlarina olamiyoruz ama giderlerine ortak olmak zorunda miyiz ? bunlar icin dava acabilir miyiz ? bu bedellleri akli basinda ulkelerde de aliyorlar mi ? bilen biri varsa veya airporthaber yetkilileri bu sorulari cevaplayabilir mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hesap kitap ~ 10 yıl önce
laf üretmeyi bırak önce maliyet kalemlerini incele şirketlerin. Ondan sonra hayret edersin bu fiyatlara yine iyi uçuyormuşuz biz diye.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000