05 Şubat 2014, Çarşamba 10:11:28

HAVAYOLU İLE REKABET DAHA DA ZORLAŞTI!

Uçaklar ÖTV’siz 1.8 TL’lik jet yakıtıyla İstanbul-Antalya arasında bir yolcuyu 20 TL’lik yakıtla taşırken, otobüsler aynı yolda kişi başı 30 TL yakıt tüketiyor.
  • çok gereksiz sadece yer kaplasin diye yazılmış veya bi yerden kopyalanmış bir haber !
  • Yakinda lpg ile sonrada fuel oil ile olan karsilastimali fiyatlarla karsinizdayiz:))
  • Dünyanın en emniyetli taşımacılık yöntemi ile, en emniyetsiz taşımacılık yöntemini yakıt fiyatı üzerinden kıyaslamak abesle iştigaldir.
  • Elmayla armudu kiyaslamis bunu yazan. Otobus heryere gider, degisik noktalardan yolcu alip birakir. Ancak yavastir mesafe uzadikca eziyet olur. Havayolu farkli bir isletmedir limandan limana calisir. Hizlidir. Birinin fiyati az yada cok diyemezsin nerden nereye gittigin onemlidir. Bursa'dan Ankara'ya gitmek icin once SAW e gideceksen ucaktan inince ESB den Kizilay'a taksi tutacaksan intihar et daha iyi :)
  • ötv havacılık şirketlerine geri gelmeli vatandaşa yük edilen bu kanundan derhal dönülmelidir yeter lan yeter yeter
  • Bildiğim kadarı ile 737'de lastiklerin tanesi 5000$ civarı (tam fiyatını bilen uçak bakımcı arkadaşlardan da görüş bekleriz). Otobüsçüler bu kadar paraya tüm lastiklerini değiştiriyor. (hatta üstüne rot-balans-far ayarlarını da beleşe getiriyor). Diğer yedek parçalarda da durum farklı değil. Uçak için kullanılan FAA veya EASA onaylı civataların bir tanesinin fiyatına oto yedek parçacılarda 100'lük paketini alıyorsunuz. Pilot-hostes-teknisyen maaşlarına hiç değinmiyorum bile.
  • Haberi iui sallamislar astiden esenler yaklasik 480-500 km civaridir 100 kmde ortalama 28-30 lt yakar ysni maksimum 140-150 lt oda klimalar acik otobus full ise.150 * 4.5= 675 tl yakit yapar masa basindan bu kadar haBer yapilir
  • Bir pilotun aylık maaşı 15 - 20 bin TL, bir otobüs şöförünün ise 2 bin TL.. sadece yakıt maliyetine bakarak kıyaslama olmaz.. bütün maliyetleri ile istanbul antalya tek yön uçuşu yaklaşık 180 yolcu ile 12 bin TL iken otobüste max 2 bin TL..
  • Olur da kara taşımacılığı firmaları ÖTV'siz yakıt isteriz derlerse onları havacılıkta uygulanan başta bakım standartı olmak üzere diğer tüm benzer denetimleri de aynen uygulamaya davet ediyorum. Bunların maliyetlerini de karşılaştırmak gerekir o zaman.

Özel havayollarının gelişmesiyle birlikte Türkiye, hava taşımacılığında Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi unvanını yıllardır elinde tutuyor.  52 havaalanına sahip ülkemizde, 2002 yılında 150 uçak, 27 bin koltuk kapasitesine karşılık, 2013’te uçak sayımız 380’e, koltuk kapasitemizse 65 bin 860’a yükseldi. Geçen yıl havayoluyla seyahat eden yolcu sayısı da rekor bir artışla 140 milyonu geçti. Sektörün cirosal büyüklüğü de katlanarak artıyor. Şu anda 21.4 milyar dolar olan sivil havacılık sektörünün toplam cirosunun 2023 yılında 35 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Havayolu taşımacılığını bu kadar çekici hale getirense, ekonomik bilet fiyatları, daha doğrusu kara taşıtlarında kullanılana kıyasla çok daha uygun fiyatlı olan uçak yakıtı. Havacılık yakıtları ülkemizde Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf. Jet motorlarında kullanılan karosen, yaygın adıyla gaz yağı, teknik adıyla 'Jet A1' yakıtının fiyatı üzerinde sadece yüzde 18 KDV uygulanıyor. Yurt içinde litre fiyatı 1.8 TL olan jet yakıtında, yurtdışı uçuşlarda KDV de alınmadığı için fiyat daha da ucuzluyor. Karayolu taşımacılığında kullanılan ÖTV’li motorinin litre fiyatıysa 4.62 TL.

UÇAK İKİ TON YAKIT TÜKETİYOR

Hava ve karayolu taşımacılığında maliyetin ortalama yüzde 40’ını yakıt gideri oluşturuyor. Otobüs taşımacılığıyla hava yolları arasında uzun süredir yaşanan rekabetin odağındaysa, desteklenen yakıt fiyatları oturuyor.  İstanbul-Antalya arasındaki bir uçuşta, Airbus A320-200 ortalama 2 ton yakıt tüketiyor. 1.8 TL’lik lt fiyatıyla uçuşun yakıt maliyeti 3.600 TL’ye ulaşıyor. 180 koltuk kapasiteli uçakta, yolcu başı maliyet 20 TL’yi buluyor.

DENİZ DE AVANTAJLI

Hava yolu gibi, deniz taşımacılığında kullanılan yakıtlardan da ÖTV alınmıyor. Türk bayraklı deniz araçları, gerekli belgeleri düzenledikten sonra ÖTV uygulanmayan akaryakıtı kullanabiliyor. Karayolunda yüksek ÖTV oranı yüzünden litre fiyatı 4.62 TL olan motorini, deniz taşıtları KDV dahil 2.74 TL’ye satın alıp kullanabiliyor.

BİR OTOBÜS BİR UÇAK...

İstanbul-Antalya güzergahında otobüsle yapılan yolculukta, 700 km’lik yol boyunca bir otobüs yaklaşık 1.290 TL’lik (280 lt) motorin tüketiyor. 46 kişilik bir otobüs için yolcu başına tüketim 30 TL’ye yaklaşıyor.  (Akşam)

HAVAYOLU İLE REKABET DAHA DA ZORLAŞTI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

..... ~ 10 yıl önce
çok gereksiz sadece yer kaplasin diye yazılmış veya bi yerden kopyalanmış bir haber !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yakinda lpg ile sonrada fuel oil ile olan karsilastimali fiyatlarla karsinizdayiz:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emniyet ~ 10 yıl önce
Dünyanın en emniyetli taşımacılık yöntemi ile, en emniyetsiz taşımacılık yöntemini yakıt fiyatı üzerinden kıyaslamak abesle iştigaldir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elma armut ~ 10 yıl önce
Elmayla armudu kiyaslamis bunu yazan. Otobus heryere gider, degisik noktalardan yolcu alip birakir. Ancak yavastir mesafe uzadikca eziyet olur. Havayolu farkli bir isletmedir limandan limana calisir. Hizlidir. Birinin fiyati az yada cok diyemezsin nerden nereye gittigin onemlidir. Bursa'dan Ankara'ya gitmek icin once SAW e gideceksen ucaktan inince ESB den Kizilay'a taksi tutacaksan intihar et daha iyi :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeter ~ 10 yıl önce
ötv havacılık şirketlerine geri gelmeli vatandaşa yük edilen bu kanundan derhal dönülmelidir yeter lan yeter yeter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 10 yıl önce
Bildiğim kadarı ile 737'de lastiklerin tanesi 5000$ civarı (tam fiyatını bilen uçak bakımcı arkadaşlardan da görüş bekleriz). Otobüsçüler bu kadar paraya tüm lastiklerini değiştiriyor. (hatta üstüne rot-balans-far ayarlarını da beleşe getiriyor). Diğer yedek parçalarda da durum farklı değil. Uçak için kullanılan FAA veya EASA onaylı civataların bir tanesinin fiyatına oto yedek parçacılarda 100'lük paketini alıyorsunuz. Pilot-hostes-teknisyen maaşlarına hiç değinmiyorum bile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Haberi iui sallamislar astiden esenler yaklasik 480-500 km civaridir 100 kmde ortalama 28-30 lt yakar ysni maksimum 140-150 lt oda klimalar acik otobus full ise.150 * 4.5= 675 tl yakit yapar masa basindan bu kadar haBer yapilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sen sallama ~ 10 yıl önce
Antalya 750 km dir ne 480 km si , birşey bilmiyorsan google mapse bak
khk ~ 10 yıl önce
direk otoban üzerinden hesap yapıyorsunuz söylediğiniz fiyatı kabaca suit bir otobüse bölersek kişi başı 21-23 lira düşüyor bunu otoban, çevre yolunun az olduğu yerlerde bu hesabı yaparsanız 30 liraya yaklaşır.
tarafsız ~ 10 yıl önce
Bir pilotun aylık maaşı 15 - 20 bin TL, bir otobüs şöförünün ise 2 bin TL.. sadece yakıt maliyetine bakarak kıyaslama olmaz.. bütün maliyetleri ile istanbul antalya tek yön uçuşu yaklaşık 180 yolcu ile 12 bin TL iken otobüste max 2 bin TL..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
Olur da kara taşımacılığı firmaları ÖTV'siz yakıt isteriz derlerse onları havacılıkta uygulanan başta bakım standartı olmak üzere diğer tüm benzer denetimleri de aynen uygulamaya davet ediyorum. Bunların maliyetlerini de karşılaştırmak gerekir o zaman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000