18 Nisan 2008, Cuma 09:42:52

Havayolları DİKEN ÜSTÜNDE!

Doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesiyle petrol fiyatları rekorlar kırmaya devam ediyor.
  • rica etsem bu haberin kaynağını bana e-mail yoluyla gönderebilirmisiniz? teşekkürler...

ABD ham petrolü 115.54, Brent petrolü ise 113.38 dolarla tarihin en yüksek düzeyine tırmandı. Yılbaşından bu yana yüzde 19 artan petrolün varil fiyatı ortalama 100 dolardan işlem görüyor. Bu hafta Amerikada ucak yakıtı kerosenin varil fiyatı 142 ABD Doları'na kadar yükseldi.

Yüksek petrol fiyatları Amerikan Havayolları Birliği'ne olağan aylık yerine, haftalık toplanma kararı aldırdı. Şimdiden iflas açıklayan Aloha, ATA, Skybus gibi köklü amerikan şirketleri birliğin diğer üyelerini düşündürüyor.

Birlikten çıkan ortak karar ise Delta-NorthWest'in yaptığı gibi çözüm olarak şirket birleşmelerin yaygınlaşması ve filo yapısının değiştirilmesi oldu.

Peki, hangi uçaklar yüksek maliyete sahip?

FAA'in de katıldığı toplantılarda, havayollarının doluluk oranlarını ve uçuş mesafelerini değerlendirilerek filo yapılarının revize etmesi gerektiği belirtiliyor.

CASM (Cost per Available Seat Mile) yani koltuk-mil başına tüketilen yakıt miktarı değeri ana parametre olarak değerlendirildiğinde kısa uçuşlar için ERJ-CRJ serileri en yüksek maliyete sahip uçaklar görünüyor. Bu uçaklardan sonra da DC9 ve MD serilerini A300-600 ve B767-200 uçakları takip ediyor. A300B4 ve BAe RJ uçaklarıda yüksek yakıt tüketimine sahip olmasına rağmen Amerikan operatörleri tarafından kullanılmadığı için değerlendirmeye alınmadığı bildiriliyor.

Doluluk oranı yüzde 75'in altında olan hatlarda bu uçakların uçurulmaması gerektiği belirtiliyor. Uluslararası uzun uçuşlar için en yüksek maliyete sahip uçaklar  B747-200 ve 300 serisi ve A340-500/600 serisi gösterildi.

Operatörlerin uzun uçuşlar için filo planlaması yaparken B777 ve A330 gibi 2 motorlu uçakları seçmeleri önerildi. Toplantıdan çıkan diğer bir öneride de kısa mesafeli sık uçuşlar yerine daha az frekansla koltuk aralık değerleri revize edilerek daha kapasiteli uçaklar ile uçuşların yapılması gerektiği...

Ekip, havalimanı ve bakım giderleri değerlendirildiğinde küçük kapasiteli uçaklar, büyük kapasiteli uçaklara göre daha yüksek maliyetlere sahip olduğu için tercih edilmemesinin daha doğru olacağı belirtildi.

©AirportHaber.com

Havayolları DİKEN ÜSTÜNDE!

Yorumlar

kahyigit ~ 16 yıl önce
rica etsem bu haberin kaynağını bana e-mail yoluyla gönderebilirmisiniz? teşekkürler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000