22 Ocak 2019, Salı 21:44:44

Hava-Sen’den TİS açıklaması

Geçtiğimiz haftasonu gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulla yeni yönetimini seçen Hava-Sen 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’yle ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.
  • Taleplerin tüm yoğunluğu uçuş ekiplerine değil, kaptanlara yönelik. Yalandan birkaç madde eklemişler sanki başkalarını da düşünüyor gibi. Tek amaçları kendi rahatları, sonra millet sendikalarına üye olmayınca " size müstehak " diye söyleniyorlar.
  • Ancak uzaktan takip edersiniz. Lafla olmaz bu işler gelin TİS görüşmelerIne Genel Müdürlükte oluyor. Uzaktan saz çalmakla olmaz bu işler.
  • Bu sendıkadan degılım ama dogru soyluyorlar.saglık sıgortası ucretlerı cok yuksek.pegasusda kımseden 5 kurus para alınmıyor ve tum aıleyı sıgortalıyor ve super sıgorta sıstemı.pilotlara ipad dagıttılar tum işlemlerini oradan yapıyorlar.ıkı konudada cok haklılar.bılet alıyorlar yer varmı yokmu bakan yok.adam 50 tlye heryere bılet alıyor normal yolcu gıbı garantılı bılet.valla hayran kaldım sıstemlerıne.sendıka dogru soyluyor.3 onemlı konu ve 3 cozum gereklı
  • Ucus ekipleri olarak farkindaysaniz guzel gunler bizi bekliyor. Hava-sen belki secimi cebren ve hile ile kazanamadi ama yarişi da birakmadi! Simdiki kamyonculara bizi “gelecegimizi tehdit” ederek muhtac ettiler. Hava-sen diyor ki; ya pilot-km olur ucarsın. Ya da sarı kamyonunla o gittigin ‘kara’yolunda yuvarlanirsin! Dolayisiyla kamyoncu tedirgin... ALLAH sizin gibi iyi insanlari; ne sirketimizin basindan, ne hak hukukumuzun basindan eksik etmesin.
  • No frost in your ass. what will you follow
  • bir daha laf söylerseniz Uçuş işletmeye çıkarız üyelikten. Sendikacılık yapın
  • Bu sendika yönetimi şirketten iyice kopuk. Siz THY A.O. da çalışıyorsunuz sanırım. Bu sirkette iş için tel. vs. Kullanan ekip pazarlama ve Operasyondur. Onlara da telefon da tablette verilemektedir. Kaptanlara mi verecekti telefon. Telsiz size yeter. Kuleyi cepten mi arayacaksiniz. Bırakın isguzarlıgı. Dünya'ya dönün. Houston yu hev e problım.
  • havasen kendi işine baksın. kendileri telegramda bu uçuşa gideyim mi gitmeyeyim, ivr aradı telefonuma bakmalı mıyım vs vs tarzı işten kaytarma odaklı muhabbetlerinden başka ne konuşuyorlarmış acaba? adamları zorla çalıştırıyorlar sanki. şartlar bu. işine gelmiyorsa bas istifayı git pegasusta 2500 liraya uç kabin memuru arkadaşım.
  • Tgs çalışanları olarak korkmadan bir senelik hava sen sendika ailesine üye olalım elele verirsek güçlü oluruz. Haklarımız konısunda bizleri biliçlerindiriyorlar. Apronun heryeri ağır sanayi bari sendikaya geçelim hepberaber açalım gözümüzü
  • havasen ihtiyarlar heyeti yerini almış il görevleri havaişe saldırı demek tabi nefesinizin yettiği kadar başka vizyon yok malesef bu arada benide takip ederseniz sevinirim:D AKT

Geçtiğimiz haftasonu gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulla yeni yönetimini seçen Hava-Sen 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’yle ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Hava-Sen Yönetimi tarafından yayınlanan açıklamada, görüşmeler süresince yapılacak görüşme ve açıklamaların dikkatle takip edilerek değerlendirileceği ifade edildi.

İşte Hava-Sen tarafından yapılan o açıklamanın tam metni:

“Değerli Sivil Havacılık Çalışanları,
 
THY A.O. ve yetkili sendika arasında görüşülmeye başlanan 26. Dönem TİS Taslağı Sivil Havacılık Çalışanlarınca endişe ve belirsizlikle karşılanmıştır.
 
Hava Sen üyeleri ve sivil havacılık çalışanlarınca tarafımıza iletilen talepler  nedeni ile bazı konularda endişelerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
 
TİS taslağı tüm maddeleri ile Hava Sen Yönetim Kurulunca değerlendirilmiştir. Toplu görüşme süresince yapılacak değerlendirme ve açıklamalar yakından takip edilecektir.
 
1 . TİS taslağında sosyal haklar konusunda neredeyse hiçbir iyileştirme talep olarak yoktur. Fahiş fiyatlara ulaşmış sağlık sigortasından, kurumsal BES konusunun değerlendirilerek ileriye yönelik şirketin çalışanlara sağlayacağı emeklilik kazanımından, koltuk garantili pas haklarından, havalanı otopark ücretlerinin ne olacağından, disiplin kurulunun değişmesi gereken yapısından, iş akdi fesih süreçlerinin insani hale getirilmesinden, şirketin türlü bahanelerle çalışmak istemediği yaşı ilerlemiş personelin emekliliğe teşvik programından, personelin iş için kullandığı tablet, bilgisayar ve telefonların şirket tarafından temininden, özellikle uçucu personelin çok sıkıntı yaşadığı etkin taşımacılık servis ağının nasıl olacağından, bir sendikanın ihtiyacının çok ötesinde personelden toplanan fahiş aidatlardan, yabancılara yapılan farklı iş sözleşmelerinden ve bu sözleşmelerin Türk personele doğuracağı kanuni haklardan, hemen hemen her birimde taşeron şirket elemanı olarak çalışanlardan, son gelir vergisi kanununda yapılan değişiklikle kaybedilen haklardan, akademiden mezun pilotların geri ödemelerindeki keyfi uygulamalardan, 211 ve Hava Sen süreçlerinde işten haksız yere atılanlarla ilgili yapıldığı iddia edilen çalışmaların sonuçlarından, şimdiye kadar yetkili sendikanın gizli saklı imzaladığı protokollerle kaybedilen haklardan, bu aşamadan sonra artık gizli protokol yapılmayacağı  garantisinden ve işverenden istenmesi gereken birçok irili ufaklı sosyal talepler ile bu ve buna benzer sosyal konulardan maalesef hiç bahsedilmemektedir. Ayrıca işverenle yapılan her toplantı sonrasında çalışanlar, mutabık kalınan ve kalınmayan konularla ilgili bir açıklama beklemektedirler. 
 
2 .  THY A.O. daki iş gurupları tanımlarının ve ücret skalalarının yer aldığı Ek(1-2-3) taslaklar, görüşmeler başlamasına rağmen üyelere açıklanmamıştır.
 
Ücret ve ücret zamları ilk dilimi için son altı ay resmi enflasyon artışına göre belirlenmiş, ek olarak birinci altı ay için % 6 zam talebinde bulunulmuştur. Ücret artışlarında birinci altı ay zammı, iki yıl için imzalanacak olan Toplu iş sözleşmesinde en önemli maddedir. Geçmiş dönem ücret kayıplarının karşılanması ve enflasyon karşısında ücretlerimizin iki yıl boyunca korunması açısından büyük önem taşımaktadır. İki yıllık kayıplar gözardı edilerek hazırlanan bir ücret zammı talebi çalışanların aleyhine gelişeceği, çalışanlar tarafından ifade edilmektedir.
 
3 .  TİS Taslağında (Madde 2) Taraflar ve Tanımlar maddesinin B Bendinde  SHGM ve THY A.O yönetmeliklerindeki ifadeler çalışanlar lehine hiç bir iyileştirme yapılmadan TİS içerisine alınması bir kez daha hak kaybı yapılması anlamına gelmektedir.
 
Sendikaların görevi işverenlerce tarif edilen yönetmelikleri TİS içerisine almak değildir. Tüm uygulamaların iş ve çalışma koşulları ile değerlendirip çalışanların kazanımlarını ve şartlarını iyileştirecek taleplerde bulunmaktır. Uluslararası çalışma kurallarının ülkemizce de imzalanmış ILO Sözleşmeleri kapsamında uygulanmasını sağlayacak maddeleri TİS kapsamına almak ve uygulamaktır.
 
4. Yetkili sendika tarafından üyelerden saklanarak görüşme günü yayınlanan Toplu iş sözleşmesi taslağında kaptan kıdem sırası ile ilgili talep edilen değişiklik, (Madde 112-A) kabul edilmesi halinde, bazı çıkar guruplarına hizmet etmekten başka bir işe yaramayacaktır. Kaptanlık mesleğindeki liyakat ve tecrübelerden oluşan gelenek, yerle bir edilmeye çalışılmakta, havacılığın kanla yazılmış kuralları unutulmaktadır. 
 
Son 10 yılda şirket içerisinde buna benzer uygulamaların zararları net olarak görülmüştür. THY yönetimi ve uçuş İşletme Başkanlığı havacılığı bilmeyen ve sendikacılık oynayan bu ekibin ne yaptığını iyi görmelidir.
 
THY A.O. ve  Uçuş İşletme Yönetimini uyarıyoruz, bu tuzağa düşmeyiniz.
 
Kendi koltuklarını garantiye almak için uçuş işletme üzerinde oynanan bu oyunu görüyoruz. THY A.O. ve Türk Sivil Havacılığı kimseye kurban edilemeyecek kadar değerlidir. Bu değerler çalışanların alın terinin ortaya çıkardığı milli kazanımlarımızdır.
 
Ayrıca yeni Havalimanı açılış süreci ve intikal göz önüne alındığında bu konuda TİS taslağında herhangi bir maddenin olmaması ilginçtir.
 
Çalışanların bu süreçte ve gelecek yıllarda karşılaşabileceği fiziki ve sosyal koşulların ne olabileceği konusunda görüş önerisi olmayan bir sendika yönetiminin çalışanların hak ve menfaatlerini nasıl koruyacağı şüphelidir.
 
Gelişmeler ile ilgili üyelerimizi ve sivil havacılık çalışanlarını bilgilendirmeye devam edeceğiz.
 
Saygılarımızla.
 
Hava Sen Yönetim Kurulu.
Hava-Sen’den TİS açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

IST TK ~ 5 yıl önce
Taleplerin tüm yoğunluğu uçuş ekiplerine değil, kaptanlara yönelik. Yalandan birkaç madde eklemişler sanki başkalarını da düşünüyor gibi. Tek amaçları kendi rahatları, sonra millet sendikalarına üye olmayınca " size müstehak " diye söyleniyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Joson statham ~ 5 yıl önce
Ancak uzaktan takip edersiniz. Lafla olmaz bu işler gelin TİS görüşmelerIne Genel Müdürlükte oluyor. Uzaktan saz çalmakla olmaz bu işler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşten atmasalar gelicez ~ 5 yıl önce
Sana gazel okumak kolay. Şirketin suyuna gidersen, isteklerini Tis’e koyarsan, senden iyisi yok, yaptığınız yanliş dersen, vatan haini diye işten atıyorlar. Sana gazel okumak kolay çakma Jason.
Dogru soyluyorlar ~ 5 yıl önce
Bu sendıkadan degılım ama dogru soyluyorlar.saglık sıgortası ucretlerı cok yuksek.pegasusda kımseden 5 kurus para alınmıyor ve tum aıleyı sıgortalıyor ve super sıgorta sıstemı.pilotlara ipad dagıttılar tum işlemlerini oradan yapıyorlar.ıkı konudada cok haklılar.bılet alıyorlar yer varmı yokmu bakan yok.adam 50 tlye heryere bılet alıyor normal yolcu gıbı garantılı bılet.valla hayran kaldım sıstemlerıne.sendıka dogru soyluyor.3 onemlı konu ve 3 cozum gereklı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Guzel gunler geliyor, ciceklli gunler ~ 5 yıl önce
Ucus ekipleri olarak farkindaysaniz guzel gunler bizi bekliyor. Hava-sen belki secimi cebren ve hile ile kazanamadi ama yarişi da birakmadi! Simdiki kamyonculara bizi “gelecegimizi tehdit” ederek muhtac ettiler. Hava-sen diyor ki; ya pilot-km olur ucarsın. Ya da sarı kamyonunla o gittigin ‘kara’yolunda yuvarlanirsin! Dolayisiyla kamyoncu tedirgin... ALLAH sizin gibi iyi insanlari; ne sirketimizin basindan, ne hak hukukumuzun basindan eksik etmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ecnebi Kapitin ~ 5 yıl önce
No frost in your ass. what will you follow

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçuş işletme ~ 5 yıl önce
bir daha laf söylerseniz Uçuş işletmeye çıkarız üyelikten. Sendikacılık yapın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Parazitlere dikkat. ~ 5 yıl önce
Uçuş işletmeden olmadığın nasıl belli. Tek kelimesini anlamamişsın. Seni yancı..
Çakma adam ~ 5 yıl önce
Nerenle anladın yazılanları? Madem öyle çık hemen niye duruyorsun? Çakma uçuş işletmeci seni. Vicdan, erdem ve en önemlisi ahlak sahibi insanların Hava-iş’in geçmişte yaptıklarını ve mevcut Tis görüşmelerini onaylaması mümkün değildir. . Olacaklar bellidir. Önemli maddeler üzerinde mutabakat sağlanmadan 3 ay içersinde (martta) oldu bitti ile Tis imzalanır, üzerinde anlaşmaya varılamayan (bilerek geciktirilen) hususlar, arabıulucu veya ek protokoller ile çözülür. Geçmiş senelerde olduğu gibi bu ek protokollerin kimlere yaradığını sizler iyi biliyorsunuz.
Kopuk ~ 5 yıl önce
Bu sendika yönetimi şirketten iyice kopuk. Siz THY A.O. da çalışıyorsunuz sanırım. Bu sirkette iş için tel. vs. Kullanan ekip pazarlama ve Operasyondur. Onlara da telefon da tablette verilemektedir. Kaptanlara mi verecekti telefon. Telsiz size yeter. Kuleyi cepten mi arayacaksiniz. Bırakın isguzarlıgı. Dünya'ya dönün. Houston yu hev e problım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Niye pgs veriyor ~ 5 yıl önce
Pegasus herkese ipad dagıtıyor niye vermesin
bbb ~ 5 yıl önce
havasen kendi işine baksın. kendileri telegramda bu uçuşa gideyim mi gitmeyeyim, ivr aradı telefonuma bakmalı mıyım vs vs tarzı işten kaytarma odaklı muhabbetlerinden başka ne konuşuyorlarmış acaba? adamları zorla çalıştırıyorlar sanki. şartlar bu. işine gelmiyorsa bas istifayı git pegasusta 2500 liraya uç kabin memuru arkadaşım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pgs’de km ~ 5 yıl önce
5000 aliyor ayriyeten bir de alisveris kartlarimiz var. Amirleriniz 7-8 liraya kadar cikiyor. Eskiden di THY. Bayrak tasiyana bak. Eskiden biz imrenirdik simdi onlar bize :D
Haklarımızı korumalıyız ~ 5 yıl önce
Tgs çalışanları olarak korkmadan bir senelik hava sen sendika ailesine üye olalım elele verirsek güçlü oluruz. Haklarımız konısunda bizleri biliçlerindiriyorlar. Apronun heryeri ağır sanayi bari sendikaya geçelim hepberaber açalım gözümüzü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çava reş ~ 5 yıl önce
havasen ihtiyarlar heyeti yerini almış il görevleri havaişe saldırı demek tabi nefesinizin yettiği kadar başka vizyon yok malesef bu arada benide takip ederseniz sevinirim:D AKT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
System ~ 5 yıl önce
Aklınız saldırı, çatışma, abidik kubidikte. Havasenin şu an iki muhattabı var. Biri hak kısıtlamasına giden THY diğeri işini yapmayan havaiş kimi muhattab alsın isterdiniz acaba?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000