02 Mart 2014, Pazar 06:15:51

HAVALİMANLARINDA YENİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ UYGULANACAK

Havalimanlarında uygulamaya sokulacağı ifade edilen yeni güvenlik tedbirlerine hazırlıklı olun. İşte ayrıntılar...
  • kaldırırlar Allah etmesin diyelim ama bir bomba patlar tekrar aramayı başlatırlar bir musibet bin nasihattan iyidir derler ya işte aynen öyle olur
  • Türkiyemizin Risk analizi yapıldığında görülecektir ki sonuç sıkıntılı.... Terminal girişlerindeki sistemleri tamamen kaldırmak vahim.... Ayrıca geçmiş yıllara bakıldığında Terminal girişlerindeki sistemler çok fazla tehlikeli malzemeler yakaladığı bilinmektedir. Caydırıcılığı sona erdirirsiniz. Allah korusun ateş düştüğü yeri yakar. Saygılarımla....

Havayolu şirketleriyle havalimanı işletmecileri, uçakla seyahati daha keyifli ve konforlu hale dönüştürmek amacıyla yoğun çalışma yürütüyor. Bu düşünceyle hizmete sunulan havalimanlarındaki ultra lüks yolcu salonlarıyla uçaklardaki ikram ve eğlence sistemleri, uçuş stresini üzerimizden atmamıza yardımcı oluyor.

Bunun tam aksine sivil havacılık otoritelerinin uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek olayları engellemek amacıyla uyguladığı bazı tedbirler ise yolcuları çileden çıkarıyor.

Bu yüzden uçaklarda elektronik cihazların kullanımının serbest bırakılmasıyla ilgili karara sevinirken, yeni güvenlik tedbirleri moralimizi bir hayli bozacak gibi görünüyor. Neden mi? Sıvı maddelere getirilen sıkı kontrollerin ardından şimdi de ‘bomba şüphesi’ nedeniyle ayakkabılara yönelik denetimlerin artırılacağı haberleri gelmeye başladı. İşin daha da kötüsü, sivil havacılık otoriteleri tarafından alınan yeni kararlar, güvenlik konusunda oldukça can sıkıcı bir döneme gireceğimizin habercisi olarak yorumlanıyor.

Güvenlik uygulamalarıyla ilgili yolcuları üzecek son haber yine ABD’den geldi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ülkedeki havayolu şirketlerine, ‘ayakkabı bombalarının ticari yolcu uçaklarında kullanılabileceği’ uyarısında bulundu ve kontrollerin artırılmasını istedi. Uygulama kısa süre sonra ABD’deki havalimanlarında başlatılacak. Denetimler, daha sonra da Avrupa havalimanlarında yaygınlaşacak. Çünkü ABD, ülkesine sefer düzenleyecek şirketlerden de kontrollerin artırılmasını talep ediyor. Zaten ABD’nin aldığı kararları uygulayan AB Komisyonu’nun da, kısa süre sonra ülke sivil havacılık otoritelerinden bu yönde bir talepte bulunacağı ifade ediliyor.

KUYRUKLAR GERİ Mİ GELECEK?

Türkiye’de ise işler biraz karışacağa benziyor. Havalimanlarında terminal girişinde yapılan denetimlerde, ayakkabı ve kemer çıkarılması uygulamasına geçen yıllarda son verilmişti. ABD’deki uygulama bizde de başlatılacak olursa, terminal girişlerinde yine uzun kuyruklar ve sert tartışmalar kaçınılmaz olacak.

ABD, ilk olarak Soçi Kış Olimpiyatları’nda eylem düzenleneceği şüphesiyle 6 Şubat’ta uyarıda bulunmuş, Rusya ve ABD arasındaki uçuşlarda tüm sıvılar, aerosoller ve jellerin el bagajlarında taşınmasına yasak getirmişti. Avrupa Konseyi de, Rusya uçuşlarında aynı kararı uygulamaya koymuştu. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Kış Olimpiyatları nedeniyle uçuşlarla ilgili geçen hafta yeni bir uyarı yayınladı. Bakanlık, Pegasus Hava Yolları’nın, Kharkov-İstanbul seferini gerçekleştiren uçağının Ukraynalı bir yolcu tarafından ‘bomba tehdidi’ ile kaçırılarak Soçi’ye indirilmesi eylemi sonrası, güvenlik tedbirlerinin daha da artırılmasını istedi. ABD’nin, Rusya’ya düzenlenen uçuşlarda, ‘yolcu el bagajında hiçbir sıvı maddenin taşınmaması’ yönündeki uyarısı üzerine AB Komisyonu da aynı kararı aldı.

Amerikan Hava Yolları şirketinin, 22 Aralık 2001’de Paris-Miami seferi sırasında, uçağa yolcu olarak binen Richard Reid’in giydiği basketbol ayakkabısının topuğunda 100 gram plastik patlayıcı gizlediği ortaya çıkmıştı. Reid, uçak havadayken bombayı patlatmak istediği sırada, mürettebat ve yolcular tarafından etkisiz hale getirildi. Yaklaşık 12 yıl önce yaşanan hadisenin tekrarlanmaması için denetimlerin artırılmasını isteyen ABD, kontrollerde hiçbir taviz verilmesini istemiyor. Zaten ABD’ye yapacağınız uçuşlarda, bu konuda alınan kararların ne derece sert şekilde uygulandığını görebiliyorsunuz.

TERMİNAL GİRİŞİNDEKİ GÜVENLİK KALKIYOR

Artan güvenlik uygulamaları yolcuların canını sıksa da, bazı havalimanlarında terminal girişlerindeki x-ray’lerin (elektronik arama cihazı) kaldırılmasına yönelik çalışmalar sevindiriyor. Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı terminal girişindeki güvenlik noktalarının kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar aralıksız sürüyor. Uygulamanın mayısta başlaması planlanırken, şimdi de daha erkene çekilmesi gündeme geldi. Güvenlik konusunda herhangi bir kaygı görülmediği takdirde başlatılacak uygulama daha sonra İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Antalya, Trabzon, Dalaman, Bodrum, Gaziantep, Erzurum ve Zafer Havalimanı’nda da devreye alınacak. Terminal girişinde güvenlik uygulaması olmayacak ama uçağa binecek yolcular eskisinden daha sıkı aranacak. (Mustafa GÜN / ZAMAN)

HAVALİMANLARINDA YENİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ UYGULANACAK

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
kaldırırlar Allah etmesin diyelim ama bir bomba patlar tekrar aramayı başlatırlar bir musibet bin nasihattan iyidir derler ya işte aynen öyle olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 10 yıl önce
Türkiyemizin Risk analizi yapıldığında görülecektir ki sonuç sıkıntılı.... Terminal girişlerindeki sistemleri tamamen kaldırmak vahim.... Ayrıca geçmiş yıllara bakıldığında Terminal girişlerindeki sistemler çok fazla tehlikeli malzemeler yakaladığı bilinmektedir. Caydırıcılığı sona erdirirsiniz. Allah korusun ateş düştüğü yeri yakar. Saygılarımla....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000