03 Şubat 2015, Salı 07:50:45

HAVALİMANLARI ARTK TEKNOLOJİ MERKEZLERİ OLDU

Ertelenen uçuşlar, kaybolan bagaj, değiştirilen kapılar, havaalanlarının yolculara yaşattığı sıkıntılara yalnızca bir kaç örnek.

Ertelenen uçuşlar, kaybolan bagaj, değiştirilen kapılar, havaalanlarının yolculara yaşattığı sıkıntılara yalnızca bir kaç örnek.

Acaba hava yolculuğu teknolojinin yardımıyla çok daha kolay ve zevkli hale gelemez mi?

Havaalanlarını işleten şirketler, otomatik check-in gibi çeşitli yeni keşifleri denemek için geçen yıl iletişim teknolojisi hizmetlerine dünya çapında toplam 7 milyar dolar harcadılar.

Geleceğin havaalanlarında lazerli güvenlik kontrolleri, sanal alışveriş panoları, biyometrik geçiş kapıları ve hologram hizmet elemanları, yolculuğumuzu daha cazip hale getirebilir ve tabi bunu yaparken havaalanı işletmecilerinin kârlarını da iyice artırabilir.

Hava-şehire hoş geldiniz

Öyle ki havaalanları yolculuk etme gereği olmadan da vakit geçirmek için gitmek isteyebileceğiniz yerler haline gelebilir. Singapur'daki Changi Havaalanı'na ek olarak yapılacak Jewel binası bunun bir örneği olarak planlanmış.

2018 yılında açıldığında, malzeme olarak çelik ve cama ağırlık veren, yeraltında beş, yer üstünde beş katı olan bu görkemli tasarım, gerçek yerel bitki örtüsünü yansıtan bir iç doğa parkı, yürüyüş yolları ve dünyanın bir bina içindeki en yüksek şelalesini de (40 metre) barındıracak.

Bu şelaleye gece ve gündüz farklı ışık ve ses gösterileri eşlik edecek.

Los Angeles Havaalanı'nın yakında yenilenen Tom Bradley Uluslararası Terminali de geleceğe bir başka pencere açıyor.
Bu terminalde Amerika kıtasının en büyük üç boyutlu mülti medya sistemi var.

Yedi dev ekranda Güney Kaliforniya manzaraları, ya da ilginç video kayıtları izlenebiliyor.

Gelecek Laboratuvarı adlı tasarım şirketinden Peter Firth "İleri teknoloji deyince genellikle işleri nasıl hızlandıracağını ya da kârlılığı, kullanışlılığı nasıl artıracağını düşünürüz. Fakat havaalanlarını geliştirme konusunda gördüğümüz en iyi örnek verimlilikten çok şiirle ilgili" diyor.

Bekleme, otomatik geç

Check-in yaptırmak, güvenlikten ya da pasaport kontrolünden geçmek gibi insanı canından bezdiren havaalanı işlemleri geleceğin havaalanlarında giderek artan ölçüde otomatiğe bağlanacak.

Londra'daki Heathrow, Stanstead ve Amsterdam'daki Schiphol havaalanları biyometrik pasaportla otomatik geçiş gişeleri uygulamasını denemeye başladılar bile. Bu otomatik gişelerde yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor.

Japonya havayolu şirketi All Nippon Airways ise yolculara çabucak çek-in yapabilmeleri, havalanında yollarını bulabilmeleri ve uçuşları için en güncel bilgileri anında alabilmelerine olanak sağlayan akıllı tabletler dağıtıyor. (BBC)

HAVALİMANLARI ARTK TEKNOLOJİ MERKEZLERİ OLDU

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000