06 Ekim 2018, Cumartesi 16:43:48

Havalimanının zamana karşı yarışan emekçileri

Atatürk Havalimanı'nda temizlik görevlileri, THY ile bazı özel şirketlerin uçaklarını hijyen kurallarına uygun şekilde, teknolojik ekipmanlarla yaklaşık 15 dakikada uçuşa hazırlıyor.
  • Öncelikle işiniz çok zor ALLAH hepinize kolaylık versin sizleri seviyoruz emeğinize sağlık
  • O KADAR EMEK VERDİK AMA EKMEĞİMİZLE OYNADILAR ALLAH DA ONLARIN EKMEĞİNİ ELİNDEN ALSIN... YAPRAK DA DALINDA YEŞİLDİ AMA BİR GÜN YERE DÜŞÜNCE O DA SOLDU...BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ ?
  • Eleman yetersizliğinden dolayı özellikle mutfak ve wc leri temizliyorlarmı yoksa kirletiyorlarmı belli değil etrafına bakar kontrol eden kimse yoksa 200 masanın 50 sini anca siler UTEM isimli arkadaşta temizlik tarifi yapıyor birbirimizi kandırmayalım uçak temizlenmiş veya temizlenmemiş kimsenin umrunda değildir herkes saat kaçta geldiğini kaçta çıkacağının hesabını yapar mesai saatlerine küfürün haddi hesabı olmaz herkes herşeyi bilir tarife gerek yok
  • Ben de temizlikten geldim geçtim. Ben de duydum hadi hadi hemen çıkmanız lazım, kabloya basma vs. Çok güzel günlerdi.Herşeye rağmen her anını özlüyorum. Siz de zorlanmanıza rağmen sevin yine de. Özellikle terziye kütüğe poyraz abiye çok çektirdim. İnşallah haklarını helal ederler. Benim gibi sorumsuz adama bile tahammül ettiler. Ki turan abiyi ömründen bezdirmiştim.
  • Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu!! Thy nın uçakları ortalama 15,20 günde derin temizlik oluyor. Ve Thy uçaklarına kabin ekipleri tarafından sadece AHL de temizlik kontrolü ve baskısı yapılıyor. Seyahat edenler bilir kabin ekipleri diğer istasyonlarda temizlik konusunda vurdumduymaz olur, kontrolü üstünkörü yapar ve zaten temizlik için uçağın yerde kalış süresi yetersizdir. Ayrıca sadece AHL nda tehir baskısı vardır. Merak eden açıp baksın diğer istasyonlarda handling kaynaklı tehir var mı? Kimse kimseyi kandırmasın..
  • Temizliğin ciddiyeti uçakta yolculuk yaparken belli oluyor. Keşke hiç yapmasalar kendimiz sileriz. Daha temiz olur. Neden mi ? TGS de olmayan tek şey kontrol.
  • Su havalimanında kabin memurları ve yuklemecilerle birlikte en çok emek sarfeden meslek grubu bu arkadaşlar. Emeklerinin karşılığını alabilmeleri dileğiyle.
  • Arkadaşlar ne kadar çok bilgi kirliliği var . Biraz anlatayım size operasyonu. 7 kişilik bir tim uçağa girdiğinde sorumlu işçi ekibin başıdır. Görevi yastıkların kılıfını değiştirmek. Akabinde operasyonun Yönetmekte. Bir personel masacidır ve en önden masaları girer bütün masaları açar.masacı bütün operasyon bittiğinde hala yedi sekiz sıra masaları yetişememiş tir devam eder masaya cebi bitiren personeller takviye yapar. Cepciler uçağa ilk girişte en arkaya gider sağ ve sol da olmak ile beraber iki kisidirler. Ceplerde ki çöpleri alırlar hasta torbası eksik ise onları tamamlar'lar ve kemeri çatıp eksik dergi var ise orayı işaretlerler. Süpürge yapan personel uçağa ilk girdiğinde en arkaya gider ve fişini takıp cepcilerin önünde yerlerdeki kaba ćöpleri toplar bu sırada cepler on sıra ilerlemiştir. Arkaya gelip sübürgesini açar Cepciler'e yetişse bile onları geçemez çünkü cepcilerin yere çöp dökmesi muhtemeldir. Birde mutfak'cı personel vardır bu personel işe ön mutfaktan başlmak zorundadır çünkü iki cepci ve sübürgeci arkadan başladığı için uçak hele birde seferli ise orda kabin ekibinden ve ikramdan birilerinin olduğunu da düşünün daracık alanda adeta mücadele verir. Velhasıl ön mutfaktan ćöpleri alır galey üstlerini siler ikram boşaltma yaptıysa galey altını temizler işi bitince arka mutfağa geçer arka mutfak ön mutfaktan daha büyüktür yani orda is yükü ön mutfaktan daha çoktur. En son kalan personel tuvaletleri temizler çöpü alır poşeti değiştirir bir dar gövde düşünün 321 model arkada en az 3 tuvalet var sabunluklarını kontrol eder eksik var ise tamamlar. Klozet ćevresini ićini siler aynaları siler kapiyı siler bu operasyonu sorumlu işçi an ve an yürütür. En son kontroller yapılıp merkeze uçağım son kontrol bilgisi verilir. Ve ordan başka bir uçağa gider. Şimdi arkadaşlar bir enpati yapalım Bir uçakta en az 170 koltuk var ise cep temizliği yapan personel 12 dakika gibi bir sürede 85 koltuğa eğilip temizliğini ve ihtiyacını gideriyor beli iki büklüm çalışıyor. Masacı olan personel tam 175 tane masa açıp seri bir şekilde hepsini tek tek siliyor. Mutfak'cı personel ćop troleyinden çöpleri cebelleserek çıkarıyor heleki uçağı geniş gövde ise o çöp torbalarının ağırlığını siz düşünün. En zor olanı ise sübürgeci diri gördüğünüz uçağın her köşesini iki büklüm kan ter içinde süburüyor. Tuvalete bakan arkadaşa hiç girmeyeyim çünkü mideniz bulanır. Kısacası personeller imiz canla ve başla bu mücadeleyi vermektedir . Tek diyeceğim eleştirenleredir. EL İNSAF....
  • Sevgili yöneticiler, bu insanlar elinde süpürgeyle bezle ucaktaki tüm pisligi temizliyor.ucak altındaki arkadaşlar günde 20 30 ton yük geciyor sırtında, sigortamız var colugumuz cocugumuz hasta olur diye korkularıns calısıyolar halde kamyon yüklüyen daha cok kazanıyor. Devamlılıgı var diye dişlerini sıkıyolar. Siz bu şartlarda bu parayla elinde bezle tuvalet temizletmeye devam ederseniz ilk fırsatta sırtınızdan vurulmayı haketmiş olursunuz bu lafımı unutmayın lütfen duyarlı olun şu yazımı okuyun biraz empati yapın.
  • ucaktaki temizlik surelerini belirleyen thydir. ekipmanlar konusunda en donanimli sirketiz. bir cok havayolu sirketi ucagini kullan at bezle ve su ile temizliyor. dogrudur alti ustu temizlik o zaman kolaysa sen yap

Atatürk Havalimanı'nda, Türk Hava Yolları (THY) ile bazı özel şirketlerin uçaklarını hijyen kurallarına uygun şekilde, teknolojik ekipmanlarla yaklaşık 15 dakikada uçuşa hazırlayan yer hizmeti görevlileri, misafirleri olarak gördükleri yolcuların seferde rahat etmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

Turkish Ground Services (TGS) yer hizmetleri şirketine bağlı 7 kişilik ekip, seferden dönen aprondaki uçaklara taşınıyor. Yolcuların ayrılmasının ardından uçağa giden temizlik görevlilerinin adeta zamanla yarışı burada başlıyor.

Yolcu sağlığı ve uçuş güvenliğinin öneminin farkında olan, alanında uzman görevliler maskelerini takıp, özel kıyafetlerini giyerek, temizlik donanım el kitabında belirtilen kurallara ve standartlara uygun şekilde uçakları temizliyor.

Uçakların planlanan saatlerde sefere çıkması ve uçuşların rötara uğramaması için dar gövdeli uçaklarda 15, geniş gövdelerde 27 dakikada temizlik işlemlerini bitirmesi gereken görevliler, aynı zamanda yolcuların unuttuğu eşyaları da tutanak altına alıyor.

Ekipte posta başı olarak görev yapan Adem Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 17 yıldır havalimanında çalıştığını, uçaklardaki temizlik süreçlerini takip ettiğini söyledi.

"Temizlik malzemeleri uçağa özel"

Can, uçak temizliklerinin kurallar çerçevesinde belirli malzemelerle sınırlı sürelerde yapıldığını kaydederek, "Dar gövde uçaklarda 15 dakika, geniş gövdede 27 dakikada temizlik yapılıyor. Yolcu memnuniyetini esas alarak, misafirlerimizin kendini daha iyi hissetmesi ve temiz bir ortamda uçması adına bu görevi yapıyoruz. Buradaki temizlik malzemeleri de uçağa özel. Uçakta kullanılması izinli, zarar vermeyen malzemelerle temizlik yapılıyor. Tuvalet ve mutfak bölümünde ise dezenfektan özelliği olan özel malzemeler kullanıyoruz." dedi.

Yedi kişilik ekipte yer alan çalışanların görevlerinin önceden belirlendiğini, uçakların kirlilik durumuna göre görevlerde değişiklik yapılabildiğini ifade eden Can, tüm personelin işinin öneminin farkında olduğunu anlattı.

Can, THY'nin bayrak taşıyıcısı olarak dünyanın her noktasına hizmet verdiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"THY'de yolcu profili çeşitli olduğu için biz ona uygun şekilde hareket ediyor, temizliği en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Temizlik sürecinde uçakta bize tanınan süreler var. Arkadaşlar da bunların bilincinde. Zaten süreçler sürekli takip ve kontrol ediliyor. Bu şekilde temizliğimizi yapıyoruz. Yani THY uçaklarına hizmet vermek çok kolay bir iş değil. Bu iş için özveri gerekiyor. İşini sevmek gerekiyor. THY'nin filosunda şu anda 330 uçak var. Bununla beraber yabancı havayollarına da hizmet verdiğimiz oluyor. İşimizi başarılı bir şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Elimizden gelenin en iyisini sunmaya çalışıyoruz. THY yolcusu, bizim misafirimiz. Biz misafirimizi nasıl evimizde ağırlıyorsak, onlar gelmeden temizlik yapıyorsak uçakta da yolcunun rahat etmesi açısından aynı şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Çünkü kalite bir bütündür. THY çok çeşitli ikram veriyorsa konforlu koltukları varsa temizlik iyi olmazsa kalite zincirini aksayabilir. Bunun farkındayız."

Günde 12-13 uçağa hizmet verdiklerini, yoğun geçen yaz döneminde temizledikleri uçak sayısının 18'e çıkabildiğini kaydeden Can, apronda kalma süresi fazla olan uçaklara daha detaylı işlem yapıldığını belirtti.

Can, yolcunun en çok temas ettiği bölümlere önem verdiklerini, yemek masası, koltuk ve tuvaletlerin daha ayrıntılı işlemlerden geçirildiğini kaydederek, "Diğer alanları da transit uçuşlardan önce gözle kontrol ederiz. herhangi bir kir ya da leke gördüğümüzde anında müdahale ederiz." diye konuştu.

Temizlik sırasında yolcuların uçakta unuttukları eşyaları da bulabildiklerini belirten Can, bu durumda unutulan eşya prosedürünü uyguladıklarını bildirdi.

Can, şüpheli gördükleri eşyalara personelin yaklaşmadığını, durumu ilgili yerlere ilettiğini, operasyon kontrol merkezinin bu tür durumlarla ilgilendiğini söyledi.

"Biz, uçağın güvenliğinden de sorumluyuz"

Tehlikeli olmayan eşya bulunduğunda tutanakla kayıp eşya görevlisine teslim edildiğini anlatan Can, şunları kaydetti:

"Temizlik yaptığımız gibi uçağın güvenliğinden de sorumluyuz. Tüm havalimanları çalışanları için bu durum geçerlidir. Bu bilinçle çalışırız. Ona göre işimizi dikkatlice yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü kayıp eşya uçakta unutulduğunda ve sahipsiz bırakıldığında sefer sırasında şüpheli muamelesi yapılır. Uçağın dönmesine neden olabilir. Ekiplerimiz bu ruhu korumak için sabit tutuluyor. Arkadaşlar birbirlerini iyi tanırlar. Herkes alanında uzmanlaşmıştır. Örneğin mutfaktaki arkadaşlar ayrı alanda uzmandır. Masaları silen arkadaş orada uzmanlaşmıştır. İşlem sırasında eş zamanlı çalışırız. Herkes birbirini tamamlar. Uçakları rötara sokmamak için zaman kaybedilmez. Bizim ne yapacağımız belirlidir. Uçak temizlik donanım el kitabı vardır. Havayollarının uçak temizlik kitabının maddelerine göre temizlik yaparız. Yani kullandığımız kimyasallardan tutun da bezlerin cinsi ve kaç kişiyle çalışacağımız bu kural kitabında yazar. Biz de o standartlara uygun şekilde işlemleri yaparız. Uçağın geldiği yere veya kirliliğine göre ne kadar kalacağımızı arkadaşlara söyleriz. Onlar da profesyonel oldukları için uygun şekilde temizlik yaparlar."

Havalimanının zamana karşı yarışan emekçileri

Yorumlar Tüm Yorumlar (108)

KM ~ 6 yıl önce
Öncelikle işiniz çok zor ALLAH hepinize kolaylık versin sizleri seviyoruz emeğinize sağlık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLEN BİLİR ~ 6 yıl önce
O KADAR EMEK VERDİK AMA EKMEĞİMİZLE OYNADILAR ALLAH DA ONLARIN EKMEĞİNİ ELİNDEN ALSIN... YAPRAK DA DALINDA YEŞİLDİ AMA BİR GÜN YERE DÜŞÜNCE O DA SOLDU...BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TgS ~ 6 yıl önce
Eleman yetersizliğinden dolayı özellikle mutfak ve wc leri temizliyorlarmı yoksa kirletiyorlarmı belli değil etrafına bakar kontrol eden kimse yoksa 200 masanın 50 sini anca siler UTEM isimli arkadaşta temizlik tarifi yapıyor birbirimizi kandırmayalım uçak temizlenmiş veya temizlenmemiş kimsenin umrunda değildir herkes saat kaçta geldiğini kaçta çıkacağının hesabını yapar mesai saatlerine küfürün haddi hesabı olmaz herkes herşeyi bilir tarife gerek yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıymet bilenlere selam olsun ~ 6 yıl önce
Ben de temizlikten geldim geçtim. Ben de duydum hadi hadi hemen çıkmanız lazım, kabloya basma vs. Çok güzel günlerdi.Herşeye rağmen her anını özlüyorum. Siz de zorlanmanıza rağmen sevin yine de. Özellikle terziye kütüğe poyraz abiye çok çektirdim. İnşallah haklarını helal ederler. Benim gibi sorumsuz adama bile tahammül ettiler. Ki turan abiyi ömründen bezdirmiştim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lütfen okuyun!! ~ 6 yıl önce
Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu!! Thy nın uçakları ortalama 15,20 günde derin temizlik oluyor. Ve Thy uçaklarına kabin ekipleri tarafından sadece AHL de temizlik kontrolü ve baskısı yapılıyor. Seyahat edenler bilir kabin ekipleri diğer istasyonlarda temizlik konusunda vurdumduymaz olur, kontrolü üstünkörü yapar ve zaten temizlik için uçağın yerde kalış süresi yetersizdir. Ayrıca sadece AHL nda tehir baskısı vardır. Merak eden açıp baksın diğer istasyonlarda handling kaynaklı tehir var mı? Kimse kimseyi kandırmasın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Temizlik ~ 6 yıl önce
Temizliğin ciddiyeti uçakta yolculuk yaparken belli oluyor. Keşke hiç yapmasalar kendimiz sileriz. Daha temiz olur. Neden mi ? TGS de olmayan tek şey kontrol.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kmx ~ 6 yıl önce
Su havalimanında kabin memurları ve yuklemecilerle birlikte en çok emek sarfeden meslek grubu bu arkadaşlar. Emeklerinin karşılığını alabilmeleri dileğiyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UTEM ~ 6 yıl önce
Arkadaşlar ne kadar çok bilgi kirliliği var . Biraz anlatayım size operasyonu. 7 kişilik bir tim uçağa girdiğinde sorumlu işçi ekibin başıdır. Görevi yastıkların kılıfını değiştirmek. Akabinde operasyonun Yönetmekte. Bir personel masacidır ve en önden masaları girer bütün masaları açar.masacı bütün operasyon bittiğinde hala yedi sekiz sıra masaları yetişememiş tir devam eder masaya cebi bitiren personeller takviye yapar. Cepciler uçağa ilk girişte en arkaya gider sağ ve sol da olmak ile beraber iki kisidirler. Ceplerde ki çöpleri alırlar hasta torbası eksik ise onları tamamlar'lar ve kemeri çatıp eksik dergi var ise orayı işaretlerler. Süpürge yapan personel uçağa ilk girdiğinde en arkaya gider ve fişini takıp cepcilerin önünde yerlerdeki kaba ćöpleri toplar bu sırada cepler on sıra ilerlemiştir. Arkaya gelip sübürgesini açar Cepciler'e yetişse bile onları geçemez çünkü cepcilerin yere çöp dökmesi muhtemeldir. Birde mutfak'cı personel vardır bu personel işe ön mutfaktan başlmak zorundadır çünkü iki cepci ve sübürgeci arkadan başladığı için uçak hele birde seferli ise orda kabin ekibinden ve ikramdan birilerinin olduğunu da düşünün daracık alanda adeta mücadele verir. Velhasıl ön mutfaktan ćöpleri alır galey üstlerini siler ikram boşaltma yaptıysa galey altını temizler işi bitince arka mutfağa geçer arka mutfak ön mutfaktan daha büyüktür yani orda is yükü ön mutfaktan daha çoktur. En son kalan personel tuvaletleri temizler çöpü alır poşeti değiştirir bir dar gövde düşünün 321 model arkada en az 3 tuvalet var sabunluklarını kontrol eder eksik var ise tamamlar. Klozet ćevresini ićini siler aynaları siler kapiyı siler bu operasyonu sorumlu işçi an ve an yürütür. En son kontroller yapılıp merkeze uçağım son kontrol bilgisi verilir. Ve ordan başka bir uçağa gider. Şimdi arkadaşlar bir enpati yapalım Bir uçakta en az 170 koltuk var ise cep temizliği yapan personel 12 dakika gibi bir sürede 85 koltuğa eğilip temizliğini ve ihtiyacını gideriyor beli iki büklüm çalışıyor. Masacı olan personel tam 175 tane masa açıp seri bir şekilde hepsini tek tek siliyor. Mutfak'cı personel ćop troleyinden çöpleri cebelleserek çıkarıyor heleki uçağı geniş gövde ise o çöp torbalarının ağırlığını siz düşünün. En zor olanı ise sübürgeci diri gördüğünüz uçağın her köşesini iki büklüm kan ter içinde süburüyor. Tuvalete bakan arkadaşa hiç girmeyeyim çünkü mideniz bulanır. Kısacası personeller imiz canla ve başla bu mücadeleyi vermektedir . Tek diyeceğim eleştirenleredir. EL İNSAF....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LEWİ ~ 5 yıl önce
CEPCİ DEĞİL O KEMERCİDİ
Vip ~ 6 yıl önce
Sevgili yöneticiler, bu insanlar elinde süpürgeyle bezle ucaktaki tüm pisligi temizliyor.ucak altındaki arkadaşlar günde 20 30 ton yük geciyor sırtında, sigortamız var colugumuz cocugumuz hasta olur diye korkularıns calısıyolar halde kamyon yüklüyen daha cok kazanıyor. Devamlılıgı var diye dişlerini sıkıyolar. Siz bu şartlarda bu parayla elinde bezle tuvalet temizletmeye devam ederseniz ilk fırsatta sırtınızdan vurulmayı haketmiş olursunuz bu lafımı unutmayın lütfen duyarlı olun şu yazımı okuyun biraz empati yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tgs ~ 6 yıl önce
ucaktaki temizlik surelerini belirleyen thydir. ekipmanlar konusunda en donanimli sirketiz. bir cok havayolu sirketi ucagini kullan at bezle ve su ile temizliyor. dogrudur alti ustu temizlik o zaman kolaysa sen yap

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000