26 Temmuz 2013, Cuma 16:00:56

HAVALİMANI REKABETİ ARTIYOR

Türkiye,Katar,Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Orta Doğu’da hub havalimanı olarak genişleme rekabeti yaşandığı bildirildi.
  • ANA'da Istanbul'a yakinda seferlere baslar ama seferleri cok uzun surmez. Cunku THY gibi bir havayoluyla rekabet edemez. Zaten sinirli bir kapasitesi olan Ataturk Havalimaninda buyuk bir rekabet yok.
  • İngiltere ve Rusyadan sonra Dubai de yeni havalimanı yapmak için heveslendi nedense. Ne oldu bunlara birden acaba? :) Sonra durmak yok deyince kızıyorsunuz. İstanbul'un mükemmel konumu nedeniyle fazla şansları yok.
  • dubai dediğin yer bakırköy büyüklüğünde yer. nereye alıyorlar 160 milyonu yavaş alsınlar...n eyeterli hizmetleri var ne otel yatak sayısı.cehennem gibi sıcak şehir.ne sosyallik var ne tarih ne kültür.ayrıca kurallar çok sert...istanbulll kim dubai kimmm...
  • istemezüüük, istemezük. ittihatçılar ayaklandı bi kere, istemezüüüük.
  • Bazı çevreler hala doğa katliamı, rant projesi, yok efendim AHL genişletilsin, yok Sabiha ek pist olunca sorun hallolur gibisinden anlamsız sözler ede dursun.. Teheeyyyy

Japon Nihon Keizai Shimbun gazetesi, Orta Doğu’da hub havalimanı olmak için rekabet arttığını belirtti. Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar, yeni havalimanı yapımı ve mevcut havalimanlarını genişletme çalışmalarına girişiyor. Asya, Afrika ve Avrupa ile çevrelenen Orta Doğu’daki söz konusu ülkeler, bu bölgelere giden transit yolcuları elde etmeyi hedefliyor. Orta Doğu’nun yıldızı yükselen havalimanları, hâlihazırda gelişmiş ülkelerdeki Londra ve Paris gibi hub havalimanlarını tehdit ediyor ve hava trafiğinin akışında büyük ölçüde değişikliğe gidilmesi olasılığı ortaya çıkıyor.

Türkiye hükûmeti ülkenin en büyük şehri İstanbul’un yeni havalimanı yapımı ihalesini bu mayıs ayında gerçekleştirdi ve Türk karteli 22,1 milyar avroya (yaklaşık 2,210 milyar yen) ihaleyi kazandı. Havalimanının, 2018 yılında kısmen açılması, 2020’li yıllarda altı pistinden yılda 150 milyon kişinin yararlanması planlanıyor. İstanbul, Körfez ülkelerine göre Avrupa’ya yakın olması ve hava yoluyla beş saat içinde 66 ülkeye ulaşılabileceği şeklindeki coğrafi avantajından yararlanarak bu konuda önde olan Dubai’ye meydan okuyor.

Yeni Havalimanı İnşa Ediliyor

Dubai, uluslararası havalimanını 7,8 milyar dolar harcayarak büyütüyor. 2018 yılına kadar yılda 90 milyondan fazla kişinin kullanabileceği bir tesis kurulacak. Yeni yapılan havalimanı da bu yıl sonbahar döneminde yolcuların kullanımına kısmen açılacak. Tamamlandığında, 2020 yılında beş pistli, yılda 160 milyon yolcu kapasiteli bir duruma gelmesi hedefleniyor

BAE’nin başkenti Abu Dabi’de ise yeni terminalin 2017 yılında tamamlanması hedeflenirken havalimanının tamamının yılda 40 milyondan fazla yolcunun kullanabileceği bir hâle getirilmesi planlanıyor.

Katar’ın başkenti Doha’da da 9 milyar dolar harcanarak yeni bir havalimanının yapımı sürdürülüyor. Taisei ve Takenaka Corporation da havalimanının yapımının bir kısmını üstlendi. Yıl sonuna kadar bir kısmının hizmete açılması beklenen havalimanını, 2015 yılında tamamlandığında yılda 50 milyon kişinin kullanması bekleniyor.

Bu ülkelerin her birinde birer hub havalimanı olması, ulaşım kolaylığının artması nedeniyle yabancı şirketleri çeken bir avantaj hâline geliyor. Ayrıca güzergâh sayısındaki artışla yerli hava yolu şirketlerinin büyüyeceği tahmin ediliyor ve turist çekilmesinin kolaylaşacağı bildiriliyor.

Aslında Orta Doğu’daki havalimanlarının, Asya’dan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’ya giden yolcuların transit taleplerini karşılamasıyla bu havalimanlarını kullanan kişi sayısı önceki yıla kıyasla çift haneli bazda artmayı sürdürüyor.

İstanbul ve Dubai’nin yeni havalimanları tamamlanarak tam kapasiteyle hizmete girerse iç hat yolcuları da dâhil olmak üzere hâlen dünyada ilk sırada yer alan havalimanı olan Atlanta Uluslararası Havalimanı’nı kullanan yıllık kişi sayısını (2012 yılı itibariyle yaklaşık 95 milyon kişi) büyük oranda geçmiş olacak.

Japonya’dan Doğrudan Uçuş

Japonya’dan Orta Doğu’ya doğrudan uçuşlar da artıyor. Emirates Hava Yolları, haziran ayında Haneda-Dubai arasında uçuş başlattı. Türk Hava Yolları ekim ayında Narita-İstanbul hattında seferleri artırarak günde iki uçuşa çıkarıyor. ANA Hava Yolları da 2014 ila 2015 yılları arasında Narita-İstanbul hattında uçacak. (AB Haber)

HAVALİMANI REKABETİ ARTIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

sefer ~ 11 yıl önce
ANA'da Istanbul'a yakinda seferlere baslar ama seferleri cok uzun surmez. Cunku THY gibi bir havayoluyla rekabet edemez. Zaten sinirli bir kapasitesi olan Ataturk Havalimaninda buyuk bir rekabet yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LF ~ 11 yıl önce
İngiltere ve Rusyadan sonra Dubai de yeni havalimanı yapmak için heveslendi nedense. Ne oldu bunlara birden acaba? :) Sonra durmak yok deyince kızıyorsunuz. İstanbul'un mükemmel konumu nedeniyle fazla şansları yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OMDW ~ 11 yıl önce
ne heveslenmesi adamlar Cargo terminalini 2010 da actilar bile yolcu terminalleri devam ediyor. Dubai World Central - Al Maktoum International Airport http://en.wikipedia.org/wiki/Dubai_World_Central_-_Al_Maktoum_International_Airport
yav he hee ~ 11 yıl önce
dubai dediğin yer bakırköy büyüklüğünde yer. nereye alıyorlar 160 milyonu yavaş alsınlar...n eyeterli hizmetleri var ne otel yatak sayısı.cehennem gibi sıcak şehir.ne sosyallik var ne tarih ne kültür.ayrıca kurallar çok sert...istanbulll kim dubai kimmm...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fff ~ 11 yıl önce
istemezüüük, istemezük. ittihatçılar ayaklandı bi kere, istemezüüüük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bazı çevreler hala doğa katliamı, rant projesi, yok efendim AHL genişletilsin, yok Sabiha ek pist olunca sorun hallolur gibisinden anlamsız sözler ede dursun.. Teheeyyyy

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000