13 Mart 2016, Pazar 08:41:42

Havalimanı işletmeciliğinde özel yatırımın payı artıyor!

Geçtiğimiz günlerde Londra'da 8. ACI Europe Ekonomi ve Finans Kongresi'ne ev sahipliği yapan ACI Europe, Avrupa kıtasında yer alan bütün havalimanı sahiplerini kapsayan raporunu yayınladı.

ACI üyesi olan ve toplamda 500 havalimanını kapsayan "Avrupa'nın Havalimanı Sahipleri 2016" adlı rapora göre, bu konuda yürütülen çalışmalar ve uygulamaya konan yasalarla birlikte Avrupa'da bulunan havalimanları arasında özel ortakları bulunan işletmelerin sayısı hızla artmakta. Raporda bu durumun özel yatırımlara duyulan ihtiyaçtan kaynaklandığı ifade edildi.

Öte yandan rapora göre, Avrupa'da bulunan havalimanlarının %41'inin (205 havalimanı) ortakları arasında özel kişiler bulunuyor. Bu rakam 2010 senesinde sadece %22'ydi. Ayrıca bu 205 havalimanının %39'u (79 tanesi) ise sadece özel kişilere aitken %61'i ise devlet-özel yatırımı ile gerçekleştirilmiş durumda.

Rapora göre, havalimanı ortakları arasında özel kişilerin çoğunlukla yüksek karlı olmaları dolayısıyla büyük ölçekli havalimanı işletmelerinde pay sahibi olmak istiyor ve bu da büyük havalimanlarına yatırım yapanların sayısının hızla artmasına sebep oluyor. Bu da küçük ölçekli havalimanlarının yapısal olarak fazla kara geçmesinin ve büyümesinin önünde bir engel olarak düşünülüyor.

"HER 4 YOLCUDAN 3'Ü DEVLET-ÖZEL ORTAK YAPIMI HAVALİMANINI KULLANIYOR"

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ACI Europe Genel Müdürü Olivier Jankove şunları söyledi: "Sadece son 6 yılda Avrupa'daki özel hissedar barındıran havalimanlarına 100 yenisi eklendi. Bu da demek oluyor ki her 4 yolcudan 3'ü bu tip havalimanlarından seyahat ediyor. Öte yandan tamamen devlet yatırımıyla hayata geçirilen havalimanları ise özelleştirilerek yönetim anlayışı ticarileştirilmeye çalışılıyor."

Rapora göre, Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan havalimanlarında özel ortaklı olanların sayısı AB'ye dahil olmayanlara kıyasla daha hızlı artış göstermekte. Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerden sadece 7 tanesinde %100 devlete ait olan havalimanı bulunmaktadır. Öte yandan özel teşebbüsün en çok etkili olduğu ülkeler ise Kıbrıs, Macaristan, Portekiz, Slovenya ve İngiltere. Onları ise Belçika, Malta, İspanya ve Fransa takip etti. (Turizmdebusabah)

Havalimanı işletmeciliğinde özel yatırımın payı artıyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000