14 Nisan 2016, Perşembe 08:51:38

Havalimanı işletmeciliğinde bir ilk!

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, dünyada uluslararası havaalanı işletmeciliği yapan tek üniversite olduklarını söyledi.
  • Fakat fakültemizin daha vizyoner olması gerektiğini düşünüyorum. İşletilmeyen bir havaalanı nihayetinde. Öğrencilerin burdan faydalanması gerekiyor. Talep araştırması yapıldı lakin ülkemizde anket kültürü oturmuş değil anket sonuçları istikrarsız çıkabiliyor. Havayolu şirketleri fazla riski sevmez. Umarım bölgesel havacılık konusunda da bu şehir bir merkez olur.
  • Çanakkale havalimanı 2015 yılında 180000 yolcuya hizmet vermiş ve yaklaşık 6000 trafik yapmistir. Rektör bey yanlış bilgilendirilmis.
  • AÜ açık öğretim ve örgün öğrencilerin adres bilgilerinden yola çıkarak talep araştırmasına başlayabilir. Hasan polatkan hv. Lmn. İşletmeci ve yöneticileri AÜ den öğrenci ikamet bilgilerini alsın, en yoğun hangi doğu şehirlerinden öğrenci geliyorsa ona göre Anadolu jet den sefer talep etsinler. Uçak seferleri olduğunu gören tacirler de bu fırsatı değerlendirecektir, anadolu şehirlerimize hareket getirmiş oluruz.
  • Trabzon ve Antepden cuma ve pazar akşamları Eskişehire sefer konulsun, doğudan gelen öğrencilerimiz için kolaylık olur.
  • Tebrikler gurur duydum.
  • Başta Yılmaz BÜYÜKERŞEN Hocaya ve bugüne kadar görev yapan tüm Rektörlerimize ve şimdiki Rektörümüze gönülden teşekkürler....Umuyorum her konuda daha başarılı olacaktır GÜNDOĞAN Rektörümüz.......
  • Eskişehir ve A.Ü. Hasan Polatkan Havalimanı kısıtlı kaynaklarla bir Anadolu şehrinin varoluş hikayesidir. Eskişehir’e tarifeli yurt dışı seferlerinin bulunması oldukça etkileyici. Üniversitelerin üslendiği Eskişehir'e iç hat seferlerin yapılabilmesi için öncelikle sivil toplum örgütlerinin etkin çalışma / beyin fırtınası yapması, Eskişehir Ticaret Odasının hava yolu şirketlerine belirli sayıda koltuk garantisi sağlaması vb. aktif rol alması, Ulaştırma Bakanlığı, SHGM, TÜRSAB ve TOBB Havacılık Meclisi ile iletişime geçilmesi, seyahat acentalarının organize olması, Eskişehir'de toplantı, organizasyon, moda, spor, festival gibi etkinliklerin çeşitlendirilmesi, sivil toplum örgütlerinin planlı etkinlik üretilmesi ve en önemlisi THY, Pegasus, Onur, Bora Jet, Easy Jet (dış hat için)ile irtibata geçilerek taleplerinin değerlendirilmesi ve sonucunda zaten düşük olan havalimanı ücretlerinde indirim yapılarak teşvik edilmesi Eskişehir'in tanıtımı ve ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.
  • Yılmaz Hocamıza bir kez daha teşekkür ederiz... Onun sayesinde kurulmus bir havalimanı...
  • THY nin vermiş oldugu yer hizmeti olmasa uçaklar nasıl inecek oraya merak ediyorum. Sadece 3 kişi ile verilen yer hizmeti. Gecesi gündüzü olmayan çalışma şartlarında .
  • Bunu ilk defa biz dusunmus olamayiz

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, dünyada uluslararası havaalanı işletmeciliği yapan tek üniversite olduklarını söyledi.

Akademik Kulüpler toplantı salonunda kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Prof. Dr. Gündoğan, İki Eylül Kampüsü içerisinde yer alan ve üniversiteleri tarafından işletmeciliği yapılan Hasan Polatkan Havalimanı’nın dünyada eşi benzeri olmayan bir havaalanı olduğunu kaydetti. Gündoğan, “Dünyada hiçbir uluslararası havaalanı bir üniversite tarafından işletilmiyor. Bazı üniversitelerin ufak ulusal havaalanları var. Amerika’da, Avrupa’da böyle üniversiteler var ama uluslararası havaalanı işletmeciliği yapan sadece Anadolu Üniversitesi var. Bu kolay bir şey değil, çok zor. Çünkü havacılık en katı kuralların bulunduğu bir sektör. Bizi hem uluslararası havacılık hem de ulusal havacılık otoriteleri sürekli kontrol ediyorlar, denetliyorlar” dedi.

“HAVAALANININ AÇIK TUTULMASINDA ANADOLU ÜNİVERSİTESİ PERSONELİNİN ÇOK CİDDİ KATKISI VAR”

Rektör Gündoğan, havaalanının zamanında eğitim amaçlı kurulmuş bir havaalanı olduğuna dikkat çekerek, “Bizim havaalanımız, kuruluşunda eğitim amaçlı kurulmuş bir havaalanı. Yani o zaman ki adıyla Anadolu Üniversitesi’nin Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun pilotlarının yetiştirilmesi amacıyla kuruşmuş bir havaalanı. Tabi daha sonra gelişen süreçleri herkes çok iyi biliyor. Şuanda uluslararası uçuşlara açık bir nitelik kazanmış ama işletmeciliği ise hala biz yapıyoruz. Yani bu hakikaten kolay bir şey değil. Ben, havaalanının açık tutulmasında Anadolu Üniversitesi personelinin çok ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum. Dışarıdan nasıl gözüküyor bilmiyorum ama bir uçak inişe geçtiğinde havaalanında en az 24 kişinin operasyonda olması gerekiyor. Bakın mesela şuanda bizim bir hastanemiz yok havaalanı için sağlık ekibi, ambulans bulmaya çalışıyoruz. Biz sırf bu iş için itfaiye istihdam ediyoruz. Eğer havaalanı hala açıksa Anadolu Üniversitesi’nin ciddi çabaları sonucunda açıktır” diye konuştu.

“BİR YILDA 52 BİN 464 YOLCUYA HİZMET VERMİŞİZ”

“Havaalanının atıl kaldığı noktasında bir eleştiri var” diyen Prof. Dr. Gündoğan, şöyle devam etti:

“Evet, kısmen atıl, tabi ki düzenli uçuşlar yok. Fakat havaalanımızda şuanda, Umre uçuşları, Brüksel uçuşları, özel uçuşları, Türk Hava Yolları’na pilot yetiştirmek programı ve kendi pilotaj bölümü öğrencilerimizin eğitimi yapılıyor. Aslında bu havaalanı çok işleyen bir havaalanı. Bununla ilgili birkaç rakam paylaşmak istiyorum. 2015 yılı içerisinde 307 iç hat, 509 dış hat olmak üzere 829 adet uçuş gerçekleştirilmiş. Bunlara öğrencilerimizin uçuşları da dahil değil. Bunlar sadece tarifeli ve özel uçuşlar. Bu uçuşlarda toplam 16 farklı havayolu şirketi, bir yılda 52 bin 464 yolcuya hizmet vermişiz. Yani atıl dediğimiz havaalanında 52 bin insan hizmet almış. Mesela Çanakkale Havaalanı 43 bin, Bursa Yenişehir Havaalanı 74 bin, Zafer Havaalanı o kadar yoğun tarifeli uçuşları olmasına rağmen 86 bin yolcuya hizmet veriyor. Bizim Brüksel dışında tarifeli uçağımız olmadığı halde, birçok uçuşlarımız olmadığı halde bile 52 bin yolcuya ulaşmışız. Bu ciddi bir rakamdır.”

Havaalanının daha çok tarifeli uçuşlara açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini de aktaran Prof. Dr. Gündoğan, Sivil Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından yolcu potansiyeli konusunda bir araştırma yapıldığını ve bu araştırma sonuçlarının yakın zamanda havayolu şirketlerine aktaracaklarını bildirdi.

Havalimanı işletmeciliğinde bir ilk!

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Rüstem ~ 8 yıl önce
Fakat fakültemizin daha vizyoner olması gerektiğini düşünüyorum. İşletilmeyen bir havaalanı nihayetinde. Öğrencilerin burdan faydalanması gerekiyor. Talep araştırması yapıldı lakin ülkemizde anket kültürü oturmuş değil anket sonuçları istikrarsız çıkabiliyor. Havayolu şirketleri fazla riski sevmez. Umarım bölgesel havacılık konusunda da bu şehir bir merkez olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlis bilgi ~ 8 yıl önce
Çanakkale havalimanı 2015 yılında 180000 yolcuya hizmet vermiş ve yaklaşık 6000 trafik yapmistir. Rektör bey yanlış bilgilendirilmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
degil ~ 8 yıl önce
dogru bilgi
:) ~ 8 yıl önce
Kendi 2015 rakamlarini söylerken diğer meydanların 2014 bilgilerini verirse doğru bilgi 2014 nisan ayına kadar Çanakkale havalimanı yenileme çalışmalarından dolayı kapalıydı ondan yolcu sayisi soylenen rakamda kaldi ama 2015 yilinda resmi bilgi 177000 dir aç incele arkadasim rektör paşayı doğru bilgilendirin ayrıca Eskişehir Anadolu üniversitesi havalimanını çok iyi bilirim sakın bana hırsız polatkanin adının verildiği havalimanı diye düzeltme yapma orası büyükerşen hocanın havalimanıdır
Mezun ~ 8 yıl önce
AÜ açık öğretim ve örgün öğrencilerin adres bilgilerinden yola çıkarak talep araştırmasına başlayabilir. Hasan polatkan hv. Lmn. İşletmeci ve yöneticileri AÜ den öğrenci ikamet bilgilerini alsın, en yoğun hangi doğu şehirlerinden öğrenci geliyorsa ona göre Anadolu jet den sefer talep etsinler. Uçak seferleri olduğunu gören tacirler de bu fırsatı değerlendirecektir, anadolu şehirlerimize hareket getirmiş oluruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
öğrenci ~ 8 yıl önce
bu sene talep araştırması yapıldı şehir genelinde. sağlıklı sonuçlar verecek mi bilinmez ama valilik ve fakültemiz harekete geçti.
Halk ~ 8 yıl önce
Trabzon ve Antepden cuma ve pazar akşamları Eskişehire sefer konulsun, doğudan gelen öğrencilerimiz için kolaylık olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trabzon / G.Antep ~ 8 yıl önce
Bu taleplerinizi toplu olarak THY, Pegasus, Bora Jet, Onur Hava Yollarına bildirirseniz potansiyel görülür ve arz / talep dengesine göre sefer düzenlenmesi analiz edilebilir.
Üçgen tarla ~ 8 yıl önce
Tebrikler gurur duydum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçaklar ~ 8 yıl önce
Başta Yılmaz BÜYÜKERŞEN Hocaya ve bugüne kadar görev yapan tüm Rektörlerimize ve şimdiki Rektörümüze gönülden teşekkürler....Umuyorum her konuda daha başarılı olacaktır GÜNDOĞAN Rektörümüz.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygıdeğer Hocam, ~ 8 yıl önce
Eskişehir ve A.Ü. Hasan Polatkan Havalimanı kısıtlı kaynaklarla bir Anadolu şehrinin varoluş hikayesidir. Eskişehir’e tarifeli yurt dışı seferlerinin bulunması oldukça etkileyici. Üniversitelerin üslendiği Eskişehir'e iç hat seferlerin yapılabilmesi için öncelikle sivil toplum örgütlerinin etkin çalışma / beyin fırtınası yapması, Eskişehir Ticaret Odasının hava yolu şirketlerine belirli sayıda koltuk garantisi sağlaması vb. aktif rol alması, Ulaştırma Bakanlığı, SHGM, TÜRSAB ve TOBB Havacılık Meclisi ile iletişime geçilmesi, seyahat acentalarının organize olması, Eskişehir'de toplantı, organizasyon, moda, spor, festival gibi etkinliklerin çeşitlendirilmesi, sivil toplum örgütlerinin planlı etkinlik üretilmesi ve en önemlisi THY, Pegasus, Onur, Bora Jet, Easy Jet (dış hat için)ile irtibata geçilerek taleplerinin değerlendirilmesi ve sonucunda zaten düşük olan havalimanı ücretlerinde indirim yapılarak teşvik edilmesi Eskişehir'in tanıtımı ve ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10 Numara ~ 8 yıl önce
Anadolu Üniversitesi ve Yılmaz Büyükerşen Hocamızdan da bahsedilseymiş On Numara Beş Yıldız bir yazı olmuş...
ESES ~ 8 yıl önce
Yılmaz Hocamıza bir kez daha teşekkür ederiz... Onun sayesinde kurulmus bir havalimanı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxx ~ 8 yıl önce
Yılmaz hocan yaptı madem tarifeli ist uçuşlarına neden destek vermedi. Havalimanından kaç kere ucmuslugu var
XXX kardesim ~ 8 yıl önce
Arkadasim 30 sene once orada olup bu okulun ve bu havaalaninin nasil yaratildigini gorsen Yilmaz Hocanin ellerini operdin. Gecmisini bilmediginiz olaylarla ilgili degerlendirme yapmayin kardesim. Simdiki rektor o zamanlar derse gelirdi buraya IIBF den. Burasi Yilmaz Buyukersen ve Fevzi Surmeli Hocalarin eseridir.
thy ~ 8 yıl önce
THY nin vermiş oldugu yer hizmeti olmasa uçaklar nasıl inecek oraya merak ediyorum. Sadece 3 kişi ile verilen yer hizmeti. Gecesi gündüzü olmayan çalışma şartlarında .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teşekkür ~ 8 yıl önce
Havalimanında emeği geçen herkese THY'ye Yılmaz Büyükerşen Hocamıza teşekkürler.
Kimsenin aklina gelmedigi ~ 8 yıl önce
Bunu ilk defa biz dusunmus olamayiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 8 yıl önce
Bunu kesinlikle ilk biz düşündük. Kendimizi küçük gördüğümüz için bazı şeyleri başaramıyoruz.
Radikeler ~ 8 yıl önce
Herseyin ilkini biz yaparizi hatta ilk dusuneni bizizi cok duyduk. Televizyondan, medyadan bak dunyanin teknilojide yol katetmis ulkesiyiz. Pencereden disari bak ayni sey yok.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000