29 Ekim 2013, Salı 07:19:40

HAVALİMANI İHALESİ KARŞITLARINA BASKIN!

Mogadişu’da havalimanı işletmesini Türk şirketi Favori LLC’nin alması kenti karıştırdı. Firmayı eleştiren haber yapan basın kuruluşu Shabelle, polisin bu yüzden şirket binasına baskın yaptığını iddia etti.
  • cezayir dayısı, libya reisi, mısır hidivi, kırım hanı vs. bunlar osmanlı döneminde otonom olan eyaletlerin yöneticilerinin unvanları. unvan sahiplerinin asli görevi halktan vergi toplamak, savaş için halktan asker alımı sağlamak, idari işleri gerçekleştirmek vs. dir. osmanlı bu bahsi geçen yerlerde herhangi bir bayındırlık hizmeti vermemiştir. sadece asker ve vergi toplamıştır. bu coğrafyalarda yüzlerce yıl süren osmanlı egemenliğinden kalan camilerdir. hastane, okul, medrese vs gibi egemenlik yada dini içermeyen herhangi bir hizmete dair iş koskoca coğrafyada bir elin parmaklarından azdır. akdeniz havzasından vergi toplayıp bunu istanbulan yığan bir anlayış sömürgecidir. ki insanların çocuklarını ellerinden alıp adını ve dinini değiştirip savaşta kullanmayı saymıyorum. (devşirmeler) hemen her yerde yasal olan ve yanılmıyorsam ingilterenin zorlaması ile 18oo lü yılların sonunda yasaklanan köle ticaretinden de bahsetmiyorum. bahsetiğim devletin asli görevleri. bu arada çepniyim.
  • neoosmanlıcılar iyi okusun. ecdadımız sömürgecilik yapmadı diyenler şimdiki yasal sömürgecilere bakıp geçmişini görsün.

Somali’de başkent Mogadişu’daki havalimanının işletmesini 20 yıllığına devralan Türk şirketi Favori LLC, ülkede tartışma yarattı. Şirketin işletmeyi almasını eleştiren bir basın kuruluşu, yaptıkları haberler nedeniyle baskına uğradıklarını iddia etti. Somali hükümeti, yıl başında Mogadişu’daki Adan Abdulle Uluslararası Havalimanı’nı işleten Dubai merkezli havacılık şirketi SKA ile sözleşmesini feshetmişti. Hükümet, 2010’da anlaştıkları SKA’nın uygun şekilde havalimanını yenileyemediğini belirtmişti. Daha sonra hükümet “güvenilir” olduğunu belirttikleri Favori LLC ile 10+10 şeklinde 20 yıllık sözleşme imzaladı.

Yap-işlet-devret modeli ile havlimanını yenileyecek olan Favori, 15 Eylül’de havalimanının işletmesini devraldı. Ancak SKA, sözleşmelerinin iptal edilmesine karşı Somali Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Olay parlamentoda da tartışma yaratırken ulaştırma komitesi başkanı Osman Adan Dhubow, SKA’nın sözleşmesinin iptalini “yasadışı” olarak niteledi. İşletmenin Favori’ye verilmesini eleştirenler arasında kendini “Somali’deki önde gelen bağımsız medya kuruluşu” olarak tanıtan Shabelle Media Network adlı basın kuruluşu da yer aldı. Birçok radyo ve televizyon kanalını bünyesinde bulunduran Shabelle’in sitesinde yer alan haberlerde, Favori’nin başarılı şekilde işletemediği, SKA’nın sözleşmesinin usulsüz şekilde iptal edildiği öne sürüldü.

‘Türkler dövdü’ iddiası

Sitede yer alan haberde, Favori’nin 3 Ekim’de Afgan havayolları şirketi Kam Air’a ait ABD aktarmalı bir kargo uçağının yükünü indirmeyi başaramadığı için, Somali hükümetinin SKA’dan yardım istemek zorunda kaldığı belirtiliyor. Habere göre, uçağın havlimanına geleceği bir hafta öncesinden haber verilmesine rağmen “ekipman eksikliği” nedeniyle kargo boşaltılamadı. SKA yardım etmeyi kabul ederken iddiaya göre kargonun boşaltılması sırasında iki şirket arasında tartışma çıktı. Shabelle News’e göre, Favori çalışanları SKA çalışanlarından “SKA” logolu üniformalarını çıkararak Favori formalarını giymelerini istedi. SKA kabul etmeyince tartışma yaşandı. 5 Türk’ün SKA’nın operasyon şefi Sean Mendis’i dövdüğü iddia edildi. Mendis, Afrika Birliği Hastanesi’nde tedavi altına alınırken hükümet devreye girerek SKA’nın kargoyu boşaltmasını sağladı.

Dün ise Shabelle Media Network’ün binasına polis baskın yaptı. Shabelle’den baskına ilişkin,  “Güvenlik personeli Radyo Shabelle ve SkyFM’in bulunduğu binanın etrafını sardı. Polis, personelin giriş ve çıkışına kısıtlama getirdi, zorla içeri girdi. Gazetecileri dövmeye başladı. Radyo Shabelle saldırı sırasında yayındaydı ve halk, polis yayını kesene kadar dayak seslerini duyabildi.” açıklaması yapıldı. Polis ise baskının kurumu susturmaya yönelik olmadığını, tahliye emrini yerine getirdiklerini açıkladı. Binanın devletin olduğu ve tahliye emrinin kuruluşa gönderildiği belirtildi. Dayak iddiaları hakkında yorum yapılmadı. Shabelle Network, baskının eleştirel haberleri yüzünden gerçekleştiğini iddia etti.  (Milliyet)

HAVALİMANI İHALESİ KARŞITLARINA BASKIN!

Yorumlar

tyler ~ 10 yıl önce
cezayir dayısı, libya reisi, mısır hidivi, kırım hanı vs. bunlar osmanlı döneminde otonom olan eyaletlerin yöneticilerinin unvanları. unvan sahiplerinin asli görevi halktan vergi toplamak, savaş için halktan asker alımı sağlamak, idari işleri gerçekleştirmek vs. dir. osmanlı bu bahsi geçen yerlerde herhangi bir bayındırlık hizmeti vermemiştir. sadece asker ve vergi toplamıştır. bu coğrafyalarda yüzlerce yıl süren osmanlı egemenliğinden kalan camilerdir. hastane, okul, medrese vs gibi egemenlik yada dini içermeyen herhangi bir hizmete dair iş koskoca coğrafyada bir elin parmaklarından azdır. akdeniz havzasından vergi toplayıp bunu istanbulan yığan bir anlayış sömürgecidir. ki insanların çocuklarını ellerinden alıp adını ve dinini değiştirip savaşta kullanmayı saymıyorum. (devşirmeler) hemen her yerde yasal olan ve yanılmıyorsam ingilterenin zorlaması ile 18oo lü yılların sonunda yasaklanan köle ticaretinden de bahsetmiyorum. bahsetiğim devletin asli görevleri. bu arada çepniyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tyler ~ 10 yıl önce
neoosmanlıcılar iyi okusun. ecdadımız sömürgecilik yapmadı diyenler şimdiki yasal sömürgecilere bakıp geçmişini görsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 10 yıl önce
bildiğin osmanlı sömürgeciliklerini anlatta bilelim. öyle boşa sallamakla olmaz.. bak mesela bende senin sapık olduğunu söylüyorum ve senin ecdadında sürekli uzakdoğu ülkelerine gidiyor.. eeee ne diyeceksin bu durumda. hadi sen ispat et, bende ispat edeyim... utan be.. bu haberden bunu çıkarıyorsan ırkçılık senin kanına işlemiş.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000