20 Eylül 2013, Cuma 08:29:34

HAVALİMANI İHALESİ İÇİN RÜŞVET Mİ VERDİLER?

Mogadişu’da havalimanı ihalesini alan, Astsubay Çetin’in sahibi olduğu Türk şirketin, Somali First Lady’sine 1.8 milyon dolar rüşvet verdiği öne sürüldü.

Somali’deki insanlık dramına ilk elini uzatan ülke olan ve yaptığı yatırımlarla radikal grupların saldırılarına maruz kalan Türkiye’den bir şirket rüşvet skandalına karıştı. Somali basınının iddiasına göre, Başkent Mogadişu’ya yapılacak olan Aden Adde Uluslararası Havalimanı’nın yapımı ve işletimi dahil tüm operasyonlara 15 milyon dolar teklif vererek alan Türk şirketi Favori LLC’nin, ihaleyi kazanmak için Somali Başbakanı Abdi Farah Shirdon Saaid’in eşine rüşvet verdiği öne sürüldü.

‘Başkan’ın haberi yok’

Somali Ulaştırma Bakanı Abdullahi Elmoge Hersi tarafından Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda gündeme getirilen iddiaya göre Türk şirketi Fovori LLC, ulaştırma bakanlığında görevli yetkililere 1.8 milyon dolar rüşvet verdi. Bu paradan aslan payını ise Başbakan Saaid’in milletvekili olan eşi Asha Haji Elmi aldı. Somali basınına göre de göre Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, rüşvet skandalını öğrenince şoke oldu.

‘Karalama kampanyası’

Mogadişu hükümetinden şu ana kadar resmi bir açıklama gelmedi. Favori LLC’nin Kardak Krizi’ndeki helikopter kazasında gazi olan sahibi eski Astsubay Ahmet Çetin ise iddiaları kesin bir dille reddetti: “Bize karşı karalama kampanyası var” diyerek rüşvet iddialarını yalanladı. Çetin “Bizim Türk firması olarak Somali’nin en büyük işlerinden birini almamızı hazmedemediler. Bu nedenle üzerimize suç atıyorlar, asılsız iddialarda bulunuyorlar.”

43 ülkeye ihracat yapıyor

Rüşvet skandalına karışan şirketin sahibi Astsubay Ahmet Çetin’in şirketi Favori LLC ise ilk olarak 1998 yılında Çetin Güvenlik adı altında kuruldu. Somali’deki uluslararası Mogadişu havalimanı ihalesini kazanması dışında, grubun bünyesinde 43 ülkeye ihracat yapan mobilya ve kozmetik şirketleri de yer alıyor. Diğer yandan Afrika ve Ortadoğu’da kritik bölgelere giden devlet kademesinin güvenliği de Çetin’e emanet edildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu bölgelerdeki çok sayıdaki gezisinde güvenliği de Çetin’in şirketi üstlendi. Çetin Group, şu anda kozmetik, inşaat, tekstil ve bilişime kadar birçok alanda 5 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.

İhalenin iptali istenmişti

Federal hükümet, 15 Eylül’de daha önce Dubai firması SKA tarafından işletilen Aden Adde Uluslararası Havaalanı’nın yönetimini Türk şirketi Favori LLC’ye devretme kararı almıştı. Ancak Ulaştırma ve Telekomünikasyon Komitesi Başkanı Osman Aden Dubow, Türk şirketinin aldığı ihalenin anayasa aykırı olduğunu öne sürerek iptalini istemişti.

First Lady ödüllü barış aktivisti

Başbakan’ın milletvekili eşi Asha Haji Elmi, ülkede iç savaş devam ederken kadın hakları ve barış konusunda verdiği mücadelelerle biliniyor. Dünya çapında üniversitelerde konferanslar veren Elmi, 2008 yılında alternatif Nobel ödülü olarak bilinen Right Livelihood ile 2009 yılında da Clinton vakfının verdiği Küresel Vatandaş ödülüne layık görüldü. (Vatan)

HAVALİMANI İHALESİ İÇİN RÜŞVET Mİ VERDİLER?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000