09 Kasım 2010, Salı 15:30:35

HAVALİMANI GÜVENLİĞİNE "NİZAMİYE" BENZETMESİ

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Mehmet Y. Yılmaz, havaalanlarındaki güvenlik-arama noktalarını köşesine taşıdı. Peki, Yılmaz neler diyor? İşte o yazı...
  • İlk arama %80 nispetinde bir aramadır.İlk arama noktasından yolcularla birlikte yolcu yakınları da geçebilir.Ama ikinci arama bölgesi olan steril alana yolcu yakınları alınmazlar ve burada arama %100 nispetinde yapılır. TAV özel sektördür ve bence Türkiyede güvenlik devlet eliyle yürütülmelidir.Güvenlik elemanı açığı olan birimler özel sektörden güvenlik personeli alarak ve bunlara bir statü ekleyerek iş güvencesi verilmeli ve böylece bu görevi yapanların kafasındaki işini kaybetme korkusunu silmeliyiz diye düşünüyorum.
  • evet herkez kendi yaşadığını bilir.okadar düşünebilir.yazılardan anlaşılabiliyor.peki o dedektörü tutan güvenlik körük açmak için 4 kişi gidiyor.kendi kendilerini mi tarayacaklar acaba? kusura bakmayın da çok komiğime gitti zaten güvenliği sağlayanlar onlar.çelişkileri anlayınız lütfen güvenlik kendini taratırsa bunu gören yolcular onlara nasıl güvensin!!!
  • ahl nin girisi,cikisi,onu,arkasi,sagi,solu,B kapisina giris,E6 dan alana gelen giden yollar, benzincinin onu,arkasi,Dunya ticaret merkezinden alana ve e6 ya baglanan ara yolun ustu,sagi,solu heryer acik otopark haline gelmis bu rezalete kim dur diyecek??? var mi oyle bir guc??? trafik polisi nerde?? gormuyorlar mi park edenleri???hangi trafik amiri hangi mulki idare amiri bu yollarin acik otopark haline gelmesine dur deyip yollari bosaltacak??? kim olmasi gerekeni yapacak?? bu ulkede dogru durust ,layikiyla, olmasi gerektigi gibi calisan curumemis,kokusmamis,paraya,mevki makam hirsina yenilmemis bir tane kurum, bir tane yonetici,bir tane yetkili var mi acaba???? niye ulkemizde bir tane elle tutulur bir olay olmuyor??? niye niye niye????
  • Buraya yorum yazan herkese tesekkurler cunku ilk defa herkes hemfikir..birincisi TAV guvenlikcileri neden aranmiyorlar..en tehlikeli nokta bu..gercekten cok rahat kotu niyete alet olabilirler..ikincisi gazeteci olmak her isten anlamak demek degildir..oturdugun yerden anlamadigin konulara yorum yapamazsin..biz ortadogu ulkesiyiz..her an tehdit risk grubundayiz..hep planlarda alert uyarisi var..o yuzden tabiki her dakika arama olacak..haa zorunza gidiyorsa bu gazetecinin ucaga binmesin..adam gibi ayakkabisini cikarip xrayden gececekler.ayricalik olamaz.sonucta tahribi en cok ses getiren ulasim aracidir ucak..ama ne yazik ki bu yazarin yazisindan ne kadar bos biri oldugu anlasilabiliyor..okudugunuz icin tesekkurler..emniyetli ucuslar
  • Havaalanlari 'nizamiyeler'deki uygulama sacma. 3 serit yola koni konup tek seride dusuruluyor. Bazen arama yapacak gorevli olmadigi halde konileri kaldirmadiklari icin 3 serit yol tek seride dusuyor ve trafik sikisikligi oluyor.Bu durumun duzeltilmesi lazim.Ama terminale giriste arama yapilmasi normal.Terminaller kalabaliklarin oldugu binalar ve saldirilara karsi korunmali.Ama arama-tarama istisnasiz herkese uygulanmali.Ucaga giden gorevli personel araniyor,cantalari x-ray cihazindan geciriliyorsa guvenlikte ve/ve ya terminalde calisan tum gorevlilerde bu arama uygulamasina tabi olmali,kimseye ayricalik taninmamali.
  • SAW girişinde Trafik polisinin araç ve ehliyet ile ilgili sorgulamasının sonucunu beklerken yabancı misafirimiz uçağı kaçıracaktı. Sürücü puanımız veya araç üzerindeki hacizlerin havalimanı güvenliğini bu kadar etkilediğini bilmiyordum.
  • Uçuş ekibinden kendini pilot olarak tanımlıyan sayın yorumcuya. Neden bizi arıyorlar diyorsunuz? Neden olacak siz de aynı uçağa bineceksiniz. Üstümde üniforma var diyorsunuz ama kötü amaçlı birinin üniforma bulması zor mu? Kimliklerinizin bile sahtelerini yapabilirler. Chicago hava alanında benim önümde bir uçuş ekibi, pilot ve hostesler de içinde olmak üzere ayakkabılarına varana kadar çıkartıp güvenlikten geçtiler. İyi bir güvenlik kontrolünden geçmiş yolcuları uçuramayı yeğliyeceğinize inanıyorum. Bence uçak yolcusu için en önemli şey güvenli bir yolculuktur.
  • ya iki dakika sıra beklemek amma da zormus haa aranacaksınız baska yolu yokk sonra orda bi bomba patlasa ucak kacırılsa vay efendim polis işini yapmamıs su söyle olmus bu böyle olmus en bastada siz yorum yaparsınız..
  • Havaalanı içine sözümüz yok ve güvenliği illaki başkaları gibi uygulamak zorundada değiliz. Ancak araç girişindeki uygulamalar çok komik ve gereksiz. Rast gele aramaları geçtim . SAW girişinde çoğu zaman trafik polisinin kontrolleri nedeni ile trafik sıkışıyor. Bu trafik kontrolünü yapacak başka yer yokmudur. HEAŞ yönetimine ve İSG yönetimine duyurulur. Övünülen havaalanına hiç yakışmayan uygulama...
  • sık sık gözlemlediğim bir olay güvenlikçiler arasında, yabancılarla inanılmaz dalga geçiyorlar kendi aralarında, aralarında aşırı laubali olanlarda var, işlerini düzgün yapsınlar yeter, ben beklemeye razıyım
Havaalanları ve vatandaşın hayatını kolaylaştırmak meselesi
 
Yolculuklarımın önemli bölümünü uçaklar ile yapıyorum ve şu son bir yılda dünyanın dört bir yanındaki havaalanlarından geçtim.
 
Dünyada bizimkinden başka girişinde “nizamiye” olan havaalanı yok. Orta Asya’daki devletlerde tek tük kaldı, hepsi o kadar.
 
Bizde ise “sivilleştikçe” havaalanlarının dışındaki “nizamiye kapıları” büyüyüp, modernleşiyor! Bu nasıl bir sivilleşme anlayabilmek mümkün değil.
 
Mesela Atatürk Havalimanı’na gelişteki yoğun trafiğin tek nedeni de bu “kapı”. Otomobiller plastik konilerle daraltılmış yoldan geçiyor, bazılarını polis durdurup arıyor. Neden arıyor, aradığını nasıl seçiyor ve ne buluyor, bilebilmek mümkün değil. Bir tek sonucu var: Trafik tıkanıyor!
 
Havaalanlarında uçağa binerken bagajların ve insanların aranması işlemi de bizde iki kere yapılıyor. Başka hiçbir ülkede böyle bir uygulama görmedim.
 
Bizde bir kere terminal binasına girerken aranıyorsunuz, bir kere de uçağa binerken.
 
İki arama noktası arasındaki mesafe bazen (mesela Bodrum Havaalanı) 10 metre bile değil.
 
İkinci bir aramaya ihtiyaç duyulduğuna göre, birinci arama ya laf olsun diye yapılıyor ya da terminal binalarının güvenliği tam olarak sağlanamıyor olmalı.
 
Her şeyi aranarak terminale girmiş bir kişinin, havaalanı ve uçuş güvenliğini tehdit edecek “malzemelere” ulaşma ihtimali mi var ki buna gerek görülüyor?
 
Kişisel görüşüm şu ki bu iş bir defa öyle başladığı için devam ediyor. Kimse vatandaşların çektiği sıkıntıyı kendisine dert etmiyor ve “Neden dünyada her ülkenin başardığını biz yapamıyoruz” sorusunu sormuyor.
 
Bin tane problem arasında belki bu küçük bir problem sayılabilir ama sadece bu bile devlet görevlilerinin vatandaşlara bakışını gösteren bir örnek.
 
Vatandaş peşin suçlu olarak görülüyor, vatandaşların hayatını kolaylaştırmanın kamu görevlilerince hiç umursanmadığını ortaya koyuyor.
 
İşe yaramayacak biliyorum ama ben yine de dikkat çekmiş olayım!
 
Mehmet Y. YILMAZ
HÜRRİYET
HAVALİMANI GÜVENLİĞİNE "NİZAMİYE" BENZETMESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (53)

Misafir ~ 13 yıl önce
İlk arama %80 nispetinde bir aramadır.İlk arama noktasından yolcularla birlikte yolcu yakınları da geçebilir.Ama ikinci arama bölgesi olan steril alana yolcu yakınları alınmazlar ve burada arama %100 nispetinde yapılır. TAV özel sektördür ve bence Türkiyede güvenlik devlet eliyle yürütülmelidir.Güvenlik elemanı açığı olan birimler özel sektörden güvenlik personeli alarak ve bunlara bir statü ekleyerek iş güvencesi verilmeli ve böylece bu görevi yapanların kafasındaki işini kaybetme korkusunu silmeliyiz diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
evet herkez kendi yaşadığını bilir.okadar düşünebilir.yazılardan anlaşılabiliyor.peki o dedektörü tutan güvenlik körük açmak için 4 kişi gidiyor.kendi kendilerini mi tarayacaklar acaba? kusura bakmayın da çok komiğime gitti zaten güvenliği sağlayanlar onlar.çelişkileri anlayınız lütfen güvenlik kendini taratırsa bunu gören yolcular onlara nasıl güvensin!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ahl nin girisi,cikisi,onu,arkasi,sagi,solu,B kapisina giris,E6 dan alana gelen giden yollar, benzincinin onu,arkasi,Dunya ticaret merkezinden alana ve e6 ya baglanan ara yolun ustu,sagi,solu heryer acik otopark haline gelmis bu rezalete kim dur diyecek??? var mi oyle bir guc??? trafik polisi nerde?? gormuyorlar mi park edenleri???hangi trafik amiri hangi mulki idare amiri bu yollarin acik otopark haline gelmesine dur deyip yollari bosaltacak??? kim olmasi gerekeni yapacak?? bu ulkede dogru durust ,layikiyla, olmasi gerektigi gibi calisan curumemis,kokusmamis,paraya,mevki makam hirsina yenilmemis bir tane kurum, bir tane yonetici,bir tane yetkili var mi acaba???? niye ulkemizde bir tane elle tutulur bir olay olmuyor??? niye niye niye????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Buraya yorum yazan herkese tesekkurler cunku ilk defa herkes hemfikir..birincisi TAV guvenlikcileri neden aranmiyorlar..en tehlikeli nokta bu..gercekten cok rahat kotu niyete alet olabilirler..ikincisi gazeteci olmak her isten anlamak demek degildir..oturdugun yerden anlamadigin konulara yorum yapamazsin..biz ortadogu ulkesiyiz..her an tehdit risk grubundayiz..hep planlarda alert uyarisi var..o yuzden tabiki her dakika arama olacak..haa zorunza gidiyorsa bu gazetecinin ucaga binmesin..adam gibi ayakkabisini cikarip xrayden gececekler.ayricalik olamaz.sonucta tahribi en cok ses getiren ulasim aracidir ucak..ama ne yazik ki bu yazarin yazisindan ne kadar bos biri oldugu anlasilabiliyor..okudugunuz icin tesekkurler..emniyetli ucuslar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havaalanlari 'nizamiyeler'deki uygulama sacma. 3 serit yola koni konup tek seride dusuruluyor. Bazen arama yapacak gorevli olmadigi halde konileri kaldirmadiklari icin 3 serit yol tek seride dusuyor ve trafik sikisikligi oluyor.Bu durumun duzeltilmesi lazim.Ama terminale giriste arama yapilmasi normal.Terminaller kalabaliklarin oldugu binalar ve saldirilara karsi korunmali.Ama arama-tarama istisnasiz herkese uygulanmali.Ucaga giden gorevli personel araniyor,cantalari x-ray cihazindan geciriliyorsa guvenlikte ve/ve ya terminalde calisan tum gorevlilerde bu arama uygulamasina tabi olmali,kimseye ayricalik taninmamali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SAW girişinde Trafik polisinin araç ve ehliyet ile ilgili sorgulamasının sonucunu beklerken yabancı misafirimiz uçağı kaçıracaktı. Sürücü puanımız veya araç üzerindeki hacizlerin havalimanı güvenliğini bu kadar etkilediğini bilmiyordum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uçuş ekibinden kendini pilot olarak tanımlıyan sayın yorumcuya. Neden bizi arıyorlar diyorsunuz? Neden olacak siz de aynı uçağa bineceksiniz. Üstümde üniforma var diyorsunuz ama kötü amaçlı birinin üniforma bulması zor mu? Kimliklerinizin bile sahtelerini yapabilirler. Chicago hava alanında benim önümde bir uçuş ekibi, pilot ve hostesler de içinde olmak üzere ayakkabılarına varana kadar çıkartıp güvenlikten geçtiler. İyi bir güvenlik kontrolünden geçmiş yolcuları uçuramayı yeğliyeceğinize inanıyorum. Bence uçak yolcusu için en önemli şey güvenli bir yolculuktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ya iki dakika sıra beklemek amma da zormus haa aranacaksınız baska yolu yokk sonra orda bi bomba patlasa ucak kacırılsa vay efendim polis işini yapmamıs su söyle olmus bu böyle olmus en bastada siz yorum yaparsınız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havaalanı içine sözümüz yok ve güvenliği illaki başkaları gibi uygulamak zorundada değiliz. Ancak araç girişindeki uygulamalar çok komik ve gereksiz. Rast gele aramaları geçtim . SAW girişinde çoğu zaman trafik polisinin kontrolleri nedeni ile trafik sıkışıyor. Bu trafik kontrolünü yapacak başka yer yokmudur. HEAŞ yönetimine ve İSG yönetimine duyurulur. Övünülen havaalanına hiç yakışmayan uygulama...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sık sık gözlemlediğim bir olay güvenlikçiler arasında, yabancılarla inanılmaz dalga geçiyorlar kendi aralarında, aralarında aşırı laubali olanlarda var, işlerini düzgün yapsınlar yeter, ben beklemeye razıyım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000