23 Şubat 2010, Salı 07:42:24

Havadan ölüm saçıyor!

İşte ABD'nin ölüm makinesi “Predator” ve özellikleri...

Amerikan ordusunun Afganistan’da Taliban’a karşı en büyük silahı insansız ölüm makinesi “Predator”... Ancak Las Vegas’taki hava üssünden yönetilen bu uçan makineler şimdiye dek 700 sivilin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

200’ü Afgan semalarında

- ABD’nin Irak ve Afganistan’daki operasyonlarda sık sık başvurduğu Predatör ilk kez 11 Eylül saldırılarından birkaç gün sonra Afganistan semaları üzerine gönderildi. Şimdi ise 200 predatör ve onun kardeşi Reper Afgan semalarında dolaşıyor. Her yıl 3 milyar dolar insansız uçakların uçurulmasına ve yenilerinin üretilmesine harcanıyor. Irak ve Afganistan’da kullanılan irili ufaklı insansız uçakların sayısı ise tam 7 bine ulaşmış durumda. İnsansız uçak pilotlarının Las Vegas eyaletindeki mesaisi 10-11 saat sürüyor. Bu kişiler deneyimli pilotlar arasından seçiliyor. Ufak istihbarat uçaklarını ise 19-20 yaşındaki genç askerler tarafından kontrol ediliyor.

508 kilo bomba taşıyor

- Görevlerin yüzde 95’i istihbarat toplama amaçlı. Operasyon emri verildiğinde ise ne zaman ateş edeceğini belirlemek pilotun isteğine bırakılıyor. Las Vegas’tan bir joystick düğmesine basarak Afganistan’daki bir hedefin üzerine 508 kiloluk bombaları yağdırabiliyor. Fırlatmadan önce “3-2-1-Rifle!’” diye bağırıyorlar. Hedef vurulduğunda ise “Splash!” diyorlar. Ardından en sevmedikleri iş geliyor. Vurdukları hedefin çevresine yayılan ceset parçalarından kaç kişinin öldüğünü, öldürmek istedikleri kişiyi öldürüp öldürmediklerini kontrol etmek zorundalar. Bunu da çok yüksek zoom özelliğine sahip predatör kameraları ile yapıyorlar.

Yine sivil katliamı: 27 ÖLÜ

- Afganistan’da NATO güçleri tarafından Taliban’a karşı düzenlenen “Müşterek Operasyonu” nda dün yine sivil katliamı yaşandı. Bir istihbarat bilgisini değerlendiren ABD ordusuna ait 2 helikopter Uruzgan’da içinde Taliban militanlarının bulunduğu sanılan 3 minibüsün üzerine füze yağdırdı. Ancak daha sonra yapılan incelemede konvoyun çoğu kadın ve çocuk olmak üzere tamamen sivillerden oluştuğu ve araçlarda bulunan 42 kişiden 27’sinin hayatını kaybettiği açıklandı. NATO ve ABD ordusu olaydan dolayı özür diledi ve soruşturma başlattı.

F-16 pilotlarından seçiliyor

Tecrübeli F-15 ve F-16 pilotları içinden seçilen ve genellikle yüzbaşı rütbesinde olan Predatör pilotları, savaş bölgesine 17 bin km. uzaklıktaki üslerinde alttaki ekranında uçağın kamerasından çekilen görüntüleri canlı olarak görüyor. Görüntüler gece görüşü sayesinde gece de gayet net olarak önüne ulaşıyor. Ekranda aynı zamanda insansız aracın yakıt durumu, silahlarının durumu, hızı ve yüksekliği gibi bilgiler yer alıyor. Üstteki monitörde ise aynı bölgede uçan diğer predatör pilotları ile chat yapabilme olanağı bulunuyor. Ayrıca üstlerinin talimatlarını görmek, harita incelemek ve yeni istihbarat raporlarını okumak için menüler yer alıyor.

Tanesi 4.5 milyon dolar

Azami hız: 135 km.

Maliyet: 4.5 milyon $

Kullanıcı ülkeler: ABD, İngiltere, İtalya.

Boş ağırlık: 512 kg.

Taşıma kapasitesi: 508 kg.

Kullanıldığı operasyonlar: Afganistan, Pakistan, Balkanlar, Yemen, Irak

PREDATOR MQ-1

Uzunluk: 8.2 m.

Kanat Genişliği: 14.8 m.

Menzil: 731 km.

Uçuş süresi: 29 saat

İrtifa: 7 bin 620 m.

Havadan ölüm saçıyor!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000