08 Aralık 2011, Perşembe 07:03:46

HAVADAN İLAÇLAMA ARILARI MI ÖLDÜRDÜ?

Balıkesir’in Edremit ilçesi Yaşyer Köyünden arıcı Hasan Çelik, son zeytin ilaçlaması yapılmasından tam 6 gün sonra havadan ilaçlamanın haber verildiğini belirtip, 26 kovana ait çalışan, asker arılarının öldüğünü iddia etti...
  • Bir şehirde, ülkede ARI, KUŞ yoksa, meyvede sebzede, çiçekte döllenme olmayacağı için, yaşam biter. Tail wind.
 Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde bulunan Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Havran, ve Gömeç ilçelerindeki 12 milyon civarındaki zeytin ağacının Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği tarafından Zeytin Sineği zararlısı için havadan uçakla yapılan ilaçlanmada bazı bölgelerdeki arıcıların zarar gördüğü iddiası yanında Yaşyer Köyünde arıcılık yapan Hasan Çelik, son zeytin ilaçlaması yapılmasından tam 6 gün sonra havadan ilaçlamanın haber verildiğini belirtip, 26 kovana ait çalışan, asker arılarının öldüğünü iddia etti.

“26 kovanımdaki 8 çıta olanlar 2–3 çıtaya düştü. İşe giden bal toplamaya giden asker arılarım havadan ilaçlama nedeni ile öldü” diyen Arıcı Hasan Çelik, “Köyde tüm arıcılar havadan ilaçlamadan önce haber verilmemesinden şikâyetçi oldu. Oysa havadan yapılan tüm ilaçlamalar öncesi tüm arıcılara haber verilip, arı kovanlarını o bölgelerden 7–8 kilometre uzaklara taşınması sağlanırdı” dedi ve bu kez geç haber verildi ama ilaçlamadan bir hafta sonra yapıldı” iddiasında bulundu. Havadan ilaçlamalar ile ilgili olarak 3-4 ay önceden bölgedeki tüm arı ve bal yetiştiricilerine ve muhtarlıklara yazılı olarak uyarılar yaptıklarını, basın kanalı ile de havadan ilaçlamaların yapılacağından bir hafta önce yerel basın aracılığı ile tekrar haber yapıldığını açıklayan Edremit İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Acar, ölümlerin başka bir nedeni olabileceği ve incelenmesi gerektiğini ifade etti.Bölgedeki arı ve bal yetiştiricileri her yıl Nisan ayında zor şartlar altında yaylalara çıkıp balın peşine düşüyor ve Ağustos, Eylül aylarında kilometrelerce uzaklıktaki yaylalarda geçirdikleri bu 5 ve 6 aylık süre zarfında sürekli arılarını gezdirip bal almaya uğraşan arıcılar bu sene elde edilen doğal baldan memnun olduklarını ancak toptan bal fiyatların düşük olmasından şikayetçi oldular. 

Balıkesir Arı Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı Edremit’te 143 arıcı bulunduğu, bunun yanı sıra birde kayıtsız olanları da katarsak bu işle uğraşan tahminen 250 civarında arıcı olduğu ve Balıkesir il birliğine kayıtlı arıcı sayısı il genelinde 1300 kişi olduğu açıklandı. (Edremit tv)
HAVADAN İLAÇLAMA ARILARI MI ÖLDÜRDÜ?

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Bir şehirde, ülkede ARI, KUŞ yoksa, meyvede sebzede, çiçekte döllenme olmayacağı için, yaşam biter. Tail wind.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000