10 Mayıs 2008, Cumartesi 15:38:24

Havada tehlikeli restleşme!

Rusya uluslararası hava sahasında uzun menzilli stratejik uçuşlara başlamasının ardından Amerikan savaş uçakları ve NATO uçakları ile it dalaşı yapmaya başladı.

Rusya Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada NATO uçaklarının Rus Tupolev Tu-95MS ve Tu-160 bombardıman uçaklarına çok yaklaşarak güvenlik ihlali yaptıklarını ve büyük bir risk oluşturdukları iddia edildi. 

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Aleksander Zelin, Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada NATO uçaklarının güvenlik ihlali yaptıklarını kaydederek, "Rus bombardıman uçaklarına çok yaklaşıyorlar. Sıkça yaşanan bu durum risk oluşturuyor. Bu yakınlaşma mesafesi kabul edilemez. Güvenlik uçuşları yapan stratejik uçaklarımızın etrafında manevra yapıyorlar. Her zaman da uçuş kurallarını ihlal ediyorlar." dedi. Rus pilotların güvenlik ve disiplin kurallarına dikkat ettiklerine değinen Zelin, "Ağustos 2007'den bu yana Rus uçakları Pasifik, Arktik ve Atlantik bölgesinde güvenlik uçuşu yapıyor. Akdeniz ve Kardanizde de bu uçuşları gerçekleştiriyoruz. Bu uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde gerçekleşiyor." açıklamasında bulundu.

NATO'ya ait F-15, F-16 ve F-22 model uçakların sürekli müdahalede bulunduğunu kaydeden Rus komutan, "Özellikle İngiliz pilotlar bundan çok memnun oluyor. Sanırım ekstra ücret alıyorlar." eleştirisi getirdi.

Savunma gücünü her geçen gün artıran Rusya 2000 yılından bu yana savunma harcamalarını sekiz kat artırarak 40 milyar dolara ulaştı. Daha öncede Rus jetleri Finlandiya havasahasını ihlal etmekle suçlanırken, Moskova iddiaları kabul etmemişti.

Havada tehlikeli restleşme!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000