02 Ağustos 2016, Salı 13:36:07

Havada NOTAM krizi!

Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin ardından görerek uçuşlara getirilen yasak uzatıldı. Bu durum bir çok işletmeciyi zor durumda bırakırken, NOTAM’ın çözülmesi için hiçbir kurum sorumluluk üstlenmiyor.
  • Adanadaki uçuş okulllarını da açın istanbuluda açın tüm gemel havacılığu havacılık bitmesin öğrenciler yurt dışına gitmeye başladılar
  • Afyondaki sağlık bakanlığı ambulans helikopteri 20 gündür uçamıyor.Hangar önüne heliporta AFAD araç çekmiş.Hastalar bekler vaziyette. Helikopter her yere iner siz oradaki beton önüne araç çektiniz diye yanındaki tarlaya inemez mi helikopter? Kimse de bu nasıl iş demiyor, madem öyle tehlike var öbür istasyonlara da araç çekin kapatın.
  • notam nasıl çekilir, bilmeden yorum yapmayınız lütfen...
  • Notam ı yazan arkadaş izne çıkmış. Dönünce kaldıracakmış
  • ANK vor üzerinde, Külliye cıvarında uçmamak için , Notama bezer, ancak Notam olmayan bir uygulşama mevcut oldu. Doğudan gelen bir hava yolu uçağı, batıya geçip, yarım daireden fazla nir rota çizip, Akıncı meydanına yakın dönerek, ve limit irtifanın altına inerek, 03 pistine yaklaşmasını yapıyor. Yani kulağımızı arkadan- tersten göstermek gibi birşey. Böyle bir uygulamayı başlatan zihniyetin havacılok bilgisinden şüphe ederim. Keşke bu yasağı koyan şahıs, gelipte kokpitte bir iniş görebilse. Limit altı irtifaya inildiği için emniyetli bir alçalma ve iniş olmuyor. IFR - bulutlu havada böyle bir yaklaşma çok riskli olur. İlla ki bir uçak düşsün, 200 kişi haybiden tellef olduğunda mı aklımız başımıza gelecek? Doğu zihniyetinden- ben yaptım oldu , zihniyetinden nezaman kendimizi kurtaracağız? Batı da böyle bir notam veya yasağa ihtiyaç duyulduğunda, bütün birimler ( tabi ki havacılıktan sorumlu olan ve bilen birimler) bir araya gelir ; enine boyuna düşünür, öyle karar verirler...Emniyetli ve sağlıklı uçuşlara...
  • Bakın bu eleştiri tarzı hainleri destekler!!!! Bırakın bunu... İki aydan üç aydan birşey olmaz
  • SHGM kimbilir nelerle uğraşıyordur. TSE ye nasıl para kazandırırız diye çalışıyorlardır. Notam nedir ya.
  • Komple memleketi notamlayalım uçakta uçmasın trende gitmesin gemi de yüzmesin. keyfiyetten makamım mevkim gider korkusundan alınan saçma bir karar yüzlerce binlerce insanın hayatına ızdırap oluyor. Kimseninde umrunda değil sen neye istinaden sadece eğitim uçuşunu yasaklıyorsun diyen yok. Maksat dostlar alışverişte görsün. Tribüne oynuyorlar. Isparta notamını bir okuyun. Ben okuduğumda güldüm parantez falan açmışlar detaya girmişler. Bir elli boyunda zenci meksikalılar vfr uçabilir demeye getirmişler. Arkadaş bu notamı dünyaya yayınlıyorsun adama güler okuyan. Tsk içinde birkaç yüz kişi mi var hayır onbinlerce olduğunu herkes söylüyor kaç kişi atıldı? Thy'de kaç kişi atıldı? Sen oraları çözmemişin her türlü taramadan geçmiş öğrencileri uçurmuyorsun. Şimdiye kadar bir tane dahi paralelci öğrenci görmedim. Yasaklamaya bayılıyoruz herşeyi.
  • Beyler bayanlar kavga etmeyin uçuşlar açıldı (:
  • Hava sahamız 15 Temmuz olaylarından dolayı hassas bir hale geldi. Bu uçsuz bucaksız gökyüzünde emniyetle uçmaya devam edebilmemiz için bir süre daha sabırlı olmamız gerekiyor. Sansasyonel veya yanlış anlaşılabilecek bir uçuşun maliyeti sektöre, uçanlara ve ülkeye çok pahalıya patlayacaktır. Doğru, uçamamanın getireceği kayıplarımız var ama katlanılamaz bir durum değil 28 Ağustos'a kadar beklemek. Önce emniyet !

Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin ardından görerek uçuşlara getirilen yasak uzatıldı. Bu durum bir çok işletmeciyi zor durumda bırakırken,SHGM,  NOTAM’ın çözülmesi için hiçbir kurum sorumluluk üstlenmiyor.

Türkiye genelinde görerek uçuşlara (VFR)getirilen yasağın neden uzatıldığı henüz netlik kazanmazken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de NOTAM’ın getireceği zararlar konusunda adım atamadı. FETÖ’cü hainler tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından normale dönmeye çalışan ülkede havacılığın geleceği de tehlike altına girdi.

Havayolu şirketleri FETÖ’cü olduğu kanaatiyle çok sayıda personeli kapı önüne koyarken, sektöre kalifiye personel yetiştiren uçuş okulları NOTAM nedeniyle zor günler yaşıyor. Uçuş okullarının faaliyet alanı olarak başta Marmara Bölgesi olmak üzere ülkenin tamamında görerek uçuşlara getirilen yasak süresi uzatılınca kara kara düşünülmeye başlandı.

NOTAM sorumluluğu kimin üzerinde olduğu bilinmezken, yaşanan kaosun bir an evvel çözülmesi için adım atılması gerekiyor.
Sektörün yaşadığı sorunlar karşısında sessiz kalan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ne zaman adım atacağı bilinmiyor.

Airporthaber soruyor?

Ülkede yaşanan kaosa rağmen düzgün çalışma düsturu ile sektöre insan kaynağı yetiştiren özel okulların kaybını kim telafi edecek?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü neden sessiz?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin NOTAM konusunda rolü nedir?

NOTAM’ı kim oluşturur, kim uygular?

NOTAM konusunda kaos mu yaşanıyor?

NOTAM’ın yayınlanmasını gerektirecek olağanüstü durum devam etmekte midir?

Uçuş okulları ağır şartlar altında kepenk indirir ise, milyon dolarlık eğitimler yine yurtdışına mı kayacak ve bu yurtdışına gidecek paraların hesabını kim verecek?

©AirportHaber

İşte yeni NOTAM haritası:


 

Havada NOTAM krizi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (65)

Adana ~ 8 yıl önce
Adanadaki uçuş okulllarını da açın istanbuluda açın tüm gemel havacılığu havacılık bitmesin öğrenciler yurt dışına gitmeye başladılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
afyon ~ 8 yıl önce
Afyondaki sağlık bakanlığı ambulans helikopteri 20 gündür uçamıyor.Hangar önüne heliporta AFAD araç çekmiş.Hastalar bekler vaziyette. Helikopter her yere iner siz oradaki beton önüne araç çektiniz diye yanındaki tarlaya inemez mi helikopter? Kimse de bu nasıl iş demiyor, madem öyle tehlike var öbür istasyonlara da araç çekin kapatın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
notam ~ 8 yıl önce
notam nasıl çekilir, bilmeden yorum yapmayınız lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 8 yıl önce
Notam ı yazan arkadaş izne çıkmış. Dönünce kaldıracakmış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yasin Özcan ~ 8 yıl önce
ANK vor üzerinde, Külliye cıvarında uçmamak için , Notama bezer, ancak Notam olmayan bir uygulşama mevcut oldu. Doğudan gelen bir hava yolu uçağı, batıya geçip, yarım daireden fazla nir rota çizip, Akıncı meydanına yakın dönerek, ve limit irtifanın altına inerek, 03 pistine yaklaşmasını yapıyor. Yani kulağımızı arkadan- tersten göstermek gibi birşey. Böyle bir uygulamayı başlatan zihniyetin havacılok bilgisinden şüphe ederim. Keşke bu yasağı koyan şahıs, gelipte kokpitte bir iniş görebilse. Limit altı irtifaya inildiği için emniyetli bir alçalma ve iniş olmuyor. IFR - bulutlu havada böyle bir yaklaşma çok riskli olur. İlla ki bir uçak düşsün, 200 kişi haybiden tellef olduğunda mı aklımız başımıza gelecek? Doğu zihniyetinden- ben yaptım oldu , zihniyetinden nezaman kendimizi kurtaracağız? Batı da böyle bir notam veya yasağa ihtiyaç duyulduğunda, bütün birimler ( tabi ki havacılıktan sorumlu olan ve bilen birimler) bir araya gelir ; enine boyuna düşünür, öyle karar verirler...Emniyetli ve sağlıklı uçuşlara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Once guvenlik ~ 8 yıl önce
Bakın bu eleştiri tarzı hainleri destekler!!!! Bırakın bunu... İki aydan üç aydan birşey olmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geç ~ 8 yıl önce
Tabi senin tuzun kuru o zaman alamadığımız paraları ödeyin bankalar beklemiyor
Sen ~ 8 yıl önce
Sen olmasanda olur bu havacilik
SHGM ~ 8 yıl önce
SHGM kimbilir nelerle uğraşıyordur. TSE ye nasıl para kazandırırız diye çalışıyorlardır. Notam nedir ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tabi ya ~ 8 yıl önce
Shgm duysun sesimşz adana istanbul uçulkar neden açılmıyor ya yeter artık
KOTAM ~ 8 yıl önce
Komple memleketi notamlayalım uçakta uçmasın trende gitmesin gemi de yüzmesin. keyfiyetten makamım mevkim gider korkusundan alınan saçma bir karar yüzlerce binlerce insanın hayatına ızdırap oluyor. Kimseninde umrunda değil sen neye istinaden sadece eğitim uçuşunu yasaklıyorsun diyen yok. Maksat dostlar alışverişte görsün. Tribüne oynuyorlar. Isparta notamını bir okuyun. Ben okuduğumda güldüm parantez falan açmışlar detaya girmişler. Bir elli boyunda zenci meksikalılar vfr uçabilir demeye getirmişler. Arkadaş bu notamı dünyaya yayınlıyorsun adama güler okuyan. Tsk içinde birkaç yüz kişi mi var hayır onbinlerce olduğunu herkes söylüyor kaç kişi atıldı? Thy'de kaç kişi atıldı? Sen oraları çözmemişin her türlü taramadan geçmiş öğrencileri uçurmuyorsun. Şimdiye kadar bir tane dahi paralelci öğrenci görmedim. Yasaklamaya bayılıyoruz herşeyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sakin ~ 8 yıl önce
Beyler bayanlar kavga etmeyin uçuşlar açıldı (:

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kürşat Pilot ~ 8 yıl önce
Hava sahamız 15 Temmuz olaylarından dolayı hassas bir hale geldi. Bu uçsuz bucaksız gökyüzünde emniyetle uçmaya devam edebilmemiz için bir süre daha sabırlı olmamız gerekiyor. Sansasyonel veya yanlış anlaşılabilecek bir uçuşun maliyeti sektöre, uçanlara ve ülkeye çok pahalıya patlayacaktır. Doğru, uçamamanın getireceği kayıplarımız var ama katlanılamaz bir durum değil 28 Ağustos'a kadar beklemek. Önce emniyet !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kürşat pilot ~ 8 yıl önce
Kürşat senin tuzun kuru tabi geç bunları sen havacılık alt üst oldu

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000