23 Temmuz 2010, Cuma 07:47:46

Havada güçbirliği: AWACS&ScanEagle

Korsanlığa karşı operasyonu içeren senaryoların uygulanacağı Empire Challenge 2010 Uluslararası Askeri Tatbikatı’nda, ScanEagle insansız hava sistemi, NATO Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi (AWACS) vasıtası ile kontrol edilecek.

26 Temmuz -13 Ağustos tarihleri arasında Fort Huarchuca, Arizona’da düzenlenecek olan uluslararası tatbikatta; NATO AWACS uçağı, şüpheli hareketliliği keşfederek ScanEagle’ı belirlenmiş konuma uçması için yönlendirecek ve ScanEagle şüpheli gemiyi (korsan gemisini temsil eden kamyonu) izlemesiyle -  AWACS’a gerçek zamanlı video görüntülerini gönderecek. AWACS uçağı, Kombine Hava Operasyonları Merkezi (Combined Air Operations Center) ile işbirliği içerisinde geminin bir tehdit oluşturup oluşturmadığına karar verecek ve diğer koalisyon öğelerini tepki vermeleri için yönlendirecek. 

NATO Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Kuvvet Komutanlığı’ndan Alb. Greg Clark, “Bu deney, NATO AWACS’ın sohbet odaları ve insansız araçlar gibi yeni veri kaynaklarına bağlanmasının, gelişen Hava Savaşı Yönetim Görevlerini nasıl desteklediğinin bir örneğidir,” dedi. Albay Clark, insansız araçların, tüm operasyonel avantajların kullanımını hızla geliştirmek amacıyla yeni bilgi paylaşım metotlarına erişmek için sağladığı önemli avantajlara da dikkat çekti. 

Boeing’in AWACS Programlar Müdürü Jake Howitt, “ScanEagle, pilotlu uçakların yere yakınken neler olduğunu da gözlemlemesini sağlayarak, AWACS’ın uzun mesafelerde yüksek irtifalı uçuşlarındaki görüş avantajını geliştirecek. AWACS, tehdide karşı daha hızlı, daha doğru ve harekete geçirecek istihbaratı üretmek için ScanEagle’dan aldığı bilgileri ve kendi sensörlerinden gelen verileri kullanacaktır” dedi.

 

Havada güçbirliği: AWACS&ScanEagle

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000