27 Şubat 2010, Cumartesi 08:37:07

Havada devrime az kaldı

Dünyanın ilk uçan otomobili Terrafugia Transition gelecek yıl hem kara hem hava trafiğinde olacak
  • Zamanı gelicek "Terafuggia Osman" abilerimiz çıkıcak, kompozit kaporta boyacılarımız olucak, yan sanayi ayna, kanat, rudder aileron imalatı yapıcak, adına da Terfujya otomasyon vs. gibi isimler de verilecek, görün bak, Türkiye'de çıkarsa bunlar çok normal hareketler olarak karşılanacak. Taxi yollarından kalkıldığı zaman da kimse yorum yapamıcak çünkü çok güzel hareketler bunlar grubuna dahil olunacak. Evet, devrime az kaldı güzel başlık, ama bi doktor lazım, doktorum nerde...?
  • GPRS 2G cep telefonu şebekesinde (General Packet Radio Service) data gönderim şeklinin isminin kısaltmasıdır.Tarifi yapılmaya çalışılansa sanırım GPS (Global Positioning System) olacak.Sistem işleyişi bence GPS ten alınan pozisyon bilgilerinin ceptelefonu şebekeleri kullanılarak GPRS ile yerde herhangi bir kontrol merkezine iletilmesi şeklindedir.(Aslında Şimdi nerdeyse tüm cep telefonu oparatötleri 3G data aktarım sistemine geçtiler Türkiye de bile :) ..)
  • Avsturyada da prototipleri hazır dı sonra kayboldu. Ama keske piyasaya sürülsün de biz ona tüp de takarız
  • bendemi sipariş versem ne yapsam ama bu kurşunsuz benznle çalışıyormuş havaya bi benzin istasyonu yapmaları lazım hehehe malum dünyanın en pahalı yakıtını kullandığımız için
  • HArika umarım alması bir araba kadar kolay olurda bizlerde bunlardan alıp kullanabilir ve uçma keyfine ulaşırız.

 22 MİLYON TL İSTENDİ

Amerika’da NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) mühendislerinin geliştirdiği ‘Terrafugia Transition’ adlı otomobil-uçak eski savaş pilotu Phil Meteer tarafından geçen yıl başarılı bir şekilde test edilmişti. Merkezi Massachusetts’teki Terrafugia şirketinin patronu Carl Dietrich “Fiyatı 194 bin dolar (300 bin TL) olan araç için 70 kişiden 14 milyon dolarlık (22 milyon TL) sipariş aldık” açıklamasını yaptı.

TRAFİĞİ NASA İZLEYECEK

‘Kişisel hava taşıtı’ olarak tanımlanan araç gelecek yıl kara ve hava ulaşımını birleştirerek yeni bir dönem başlatacak. Bu tür araçların gelişmesiyle havaalanına kadar havadan gidilecek. Sonra da aynı araçla karayolunda yol alınacak. NASA, 100 milyon dolara (155 milyon TL) mal olacak sistemle özel hava taşıtları için uçuş trafiği düzenleyecek. GPRS (uydudan takip ve müdahale imkanı sağlayan cihaz) kullanılarak pilotların diğer hava taşıtlarını görebilmesi sağlanacak.

"PİLOT EHLİYETİ" İSTENİYOR

Terrafugia, 4 milyon dolara (6.2 milyon TL) yenilediği aracın son halini uçak fuarında tanıtacak. Daha sonra bu yeni modelin üretimine başlanacak. Amerikan Havacılık Dairesi, Terrafugia Transition’ı ‘Hafif Spor Uçak’ sınıfında kabul ettiği için 20 saatlik uçuş eğitimiyle pilot ehliyeti alınması şart koşuldu. Ülkede yoldan havalanmanın yasal olduğu tek eyalet ise şimdilik Alaska. Uçan otomobilin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği ise merak konusu.

 OTOMATİK PİLOTU VAR

Uçan otomobil Terrafugia Transition bir evin garajına rahatlıkla girebiliyor. Yolda ilerlerken tek bir düğmeyle uçak moduna geçiyor. Kanatları 15 saniyede açılıyor. Araç, 82 kilometre hıza ulaşınca havalanıyor. Havada saatte 185 kilometre hıza ulaşan otomobil kalkış için 500 metrelik piste ihtiyaç duyuyor. Uçak modunda 8 metre kanat açıklığı olan araç en az 1000 metrenin üstündeki yükseklikte uçuyor. En çok 3 bin 500 metreye yükseliyor. Otomatik pilotu var.

KURŞUNSUZ BENZİNLE ÇALIŞIYOR

* Ağırlık: 600 kilogram

* Kapasite: 2 kişilik

* Yük: 200 kilogram

* Yakıt: Kurşunsuz benzin

* Yerdeki azami hızı: 82 kilometre

* Havadaki azami hızı: 185 kilometre

* Yakıt kapasitesi: 75 litre

* Azami menzil: 750 kilometre

* Motor gücü: 100 beygir

* Tüketim: 10 litre/100 kilometre

İlker PEHLİVAN

Havada devrime az kaldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
Zamanı gelicek "Terafuggia Osman" abilerimiz çıkıcak, kompozit kaporta boyacılarımız olucak, yan sanayi ayna, kanat, rudder aileron imalatı yapıcak, adına da Terfujya otomasyon vs. gibi isimler de verilecek, görün bak, Türkiye'de çıkarsa bunlar çok normal hareketler olarak karşılanacak. Taxi yollarından kalkıldığı zaman da kimse yorum yapamıcak çünkü çok güzel hareketler bunlar grubuna dahil olunacak. Evet, devrime az kaldı güzel başlık, ama bi doktor lazım, doktorum nerde...?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
GPRS 2G cep telefonu şebekesinde (General Packet Radio Service) data gönderim şeklinin isminin kısaltmasıdır.Tarifi yapılmaya çalışılansa sanırım GPS (Global Positioning System) olacak.Sistem işleyişi bence GPS ten alınan pozisyon bilgilerinin ceptelefonu şebekeleri kullanılarak GPRS ile yerde herhangi bir kontrol merkezine iletilmesi şeklindedir.(Aslında Şimdi nerdeyse tüm cep telefonu oparatötleri 3G data aktarım sistemine geçtiler Türkiye de bile :) ..)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Avsturyada da prototipleri hazır dı sonra kayboldu. Ama keske piyasaya sürülsün de biz ona tüp de takarız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bendemi sipariş versem ne yapsam ama bu kurşunsuz benznle çalışıyormuş havaya bi benzin istasyonu yapmaları lazım hehehe malum dünyanın en pahalı yakıtını kullandığımız için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
HArika umarım alması bir araba kadar kolay olurda bizlerde bunlardan alıp kullanabilir ve uçma keyfine ulaşırız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000