18 Haziran 2008, Çarşamba 07:03:07

Havada başarılı prova

2008/2 Anadolu Kartalı Eğitimi kapsamında Basın ve Seçkin Gözlemci Günü'nün ikinci bölümüne, 3 ülkenin hava kuvvetleri komutanları ile ABD'den bir tümgeneral de katıldı.

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 9 Haziran'da başlayan, Türk Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve NATO Awacs uçaklarının katılımıyla devam eden 2008/2 Anadolu Kartalı Eğitimi kapsamında Basın ve Seçkin Gözlemci Günü'nün ikinci bölümüne, 3 ülkenin hava kuvvetleri komutanları ile ABD'den bir tümgeneral de katıldı. 

Anadolu Kartalı 2008/2 Eğitimi'ne ABD'den 12 adet F16, Ürdün'den 3 adet F16, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 5 adet Mirage, NATO'nun ise 2 Awacs uçağı katıldı. Yabancı ülkelerden katılan 22 uçaktan 17'si tatbikatta yer aldı. Türkiye'den ise 28 tane F16, 4 tane F-4, 1'er tane C-130, CN 235 ve KC 135 uçakları tatbikatta yer aldı. Tatbikat süresinde toplam 57 uçak hazır bulundu. 20 Haziran'da bitecek olan Anadolu Kartalı 2008/2 Eğitimi 400 kilometre eninde, 300 kilometre genişliğindeki sahada gerçekleştirilirken, mavi ülke ile kahverengi ülkeler arasındaki jenerik bir çatışma senaryosu gerçekleştirildi.

Basın ve Seçkin Gözlemci Günü'nün ilk bölümünde uçuş sahaları ve eğitim alanları ile uçuşların izlettirilmesinin ardından 2. bölümde ise hazırlanan F-16 ve Mirage uçakları havalandı. Daha sonra mavi ve kahverengi ülkelerin çatışma senaryosu izlettirildi. Basın mensuplarının da izlediği senaryoyu, Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, İngiltere Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sir Glenn Torpy, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mohammed Bin Sawaıden Saeed Al Oamzı, ABD'den Tümgeneral Eric Rosborg, Ürdün'den Khaled Al Khazleh, 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı ile Almanya, Çin ve İtalya'dan da üst düzey komutanlar ayrı bir yerde izledi.

Senaryonun tamamlanmasının ardından 3. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Bertan Nogayloroğlu, tatbikatla ilgili bilgi verdi. Tuğgeneral Nogaylaroğlu, "Toplam 11 gün süren tatbikata, ABD, Ürdün, BAE ve NATO Awacs uçakları ile bizim uçaklarımız katıldı. Burada yapılan eğitimleri biz değerlendirererek sonuçlar çıkartacağız. Anadolu Kartalı 2008/2 Eğitimi'nin başarılı geçtiğini düşünüyoruz" dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ise, eğitimlerin sıklaştırılmasına değinerek, "Bütün personelin katılımı, onların gelecekte alacakları başarılarına mutlaka etki edecektir. Bunun dışında biz, bu tesisimizi, birliklerimizi denetlemede, yıllık kıymetlendirmelerinde, bazı özel görevlerimizin denenmesinde kullanıyoruz. Burası her zaman aktif ve çok kullanılan bir yer. Bu tatbikattan alınan derslerle daha iyi neleri başarabiliriz bunu araştırmak gerekir" şeklinde konuştu.

Mayıs ayında yaptıkları Anadolu Kartalı 2008/1 Eğitimi'nin Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdikleri harekata yakın olduğunu vurgulayan Orgeneral Babaoğlu, "Anadolu Kartalı 2008/2 Eğitimi ise hava kuvvetlerinin tüm unsurlarının müşterek kullanıldığı harekat ortamıydı. Bizim Irak'ın kuzeyinde yaptığımız harekat, pek aynı şey değil. Mayıs ayındaki yaptığımız 2008/1 Eğitimi bu tatbikatın bir parçasıydı, benzer şekilde senaryolar da vardı. Ama o senaryonun içindeki bazı kısımlar Irak'ın kuzeyinde yaptığımız harekatla birebir örtüşüyordu. Anadolu Kartalı 2008/2'de uyguladığımız senaryoyla Irak'ın kuzeyine düzenlediğimiz harekatın hiç ilgisi yok" diye konuştu.

Daha sonra Anadolu Kartalı 2008/2 Eğitimi'ne katılan üst düzey komutanlarla, pilotlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Tatbikatın 2 gün sonra sona ereceği öğrenildi.

Havada başarılı prova

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000