20 Ağustos 2012, Pazartesi 08:49:12

"HAVADA 300 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM SAĞLADIK"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Havayolu şirketlerinde çalışan 150 bin kişi ile birlikte 300 binin üzerinde kişiye istihdam sağladık'' dedi.
  • ya bırak komik olma...git havaş,çelebi ve thy hariç diğer firmalara hangisinde sendika var? hangisi çalışanına adam gibi maaş,sosyal hak vs veriyor? çoğu asgari ücrete 11 ay çalıştırıyorlar o da tazminat vermemek için !!! thy nı hiç yazmıyorum o nu herkes biliyor!!! temel ve hamdi havayolları mı desek trabzon,rize havayolları mı yoksa takunya ve torpil havayolları mı? hangisi ??? mali müşavirin yönetim kurulu başkanı olduğu bir bayrak taşıyıcı örneği dünyada var mı onu anlat asıl !!
  • Bakan Bey'in söylediklerine katılmak mümkün değil. Devlet, ülkenin kapasitesinin önünde engel oluyor. Atatürk hava limanı'nın kapasite yetmezliği sebebiyle geldiği durum ve önümüzdeki on yıl istanbul sorununun çözülemeyecek olması bunun çok önemli bir göstergesi. JAA üyesi iken EASA dışında kalmamız ikincisi, artık Türk sertifika ve Türk lisanslarının uluslar arası geçerliliği kalmadı. Pilot yetiştiremediğimiziçin yabancı pilota mahkum kaldık bu üçüncüsü. İşverenlerimiz ve çalışanlarımız Vize mecburiyetine mahkum, bu da dördüncüsü. Ülkenin terör problemi sebebiyle turist kaybediyoruz, bu da beşincisi. Lütfen önce gerçeklerle yüzleşelim, kendimize propaganda yapmayalım.
  • Bu itibarı My technic'e borçlu olduğunu havacılık sektörü unutmamalı...
  • ne itibarinde bahsediyorsun? tazminatsız kovulan insanlarla mı itibarın yukseldi??
  • Sn bakanım, Yıllarca maddi imkansızlıklar içinde, kalifiye personelden yoksun büyük özverilerle havacılığı bugünlere taşıyan, mühendis-Teknisyen, pilot ve diğer tüm duayenlerin emeklerini ayaklar altına alıp, AB'mi dersiniz, EASA'mı dersiniz uyum sürecinde SHGM'ninde zamana bırakıp taşların yerine oturmasını beklemeden 4 litrelik kapta 8 litrelik yemek pişirmeye zorluyor. Kalite departmanlarını ön plana çıkartarak sektör çok büyük zararlara uğratılıyor. Eski hatalardan ağzı yananlar yapılabilecek olanları zan altında kalma korkusuyla kayıpları hesaplamadan veya çözümleme yerine işleyişi durma noktasına getiriyor "Türkiye Kaybediyor" görün artık!!! SHGM haklıdır ama 60-70 yıl boyunca adım adım gelinen noktayı hesaplar isek kısmi birkaç yıl toplamda 3-5 yıl içindede olması gereken yere geliriz kimse endişelenmesin. Kalite eskisi gibi kollayan pozisyonuna dönüp, dönen çarkları bedeline bakmadan durduran, işleyişin durmasının kendi ve şirketlerin sonuna dayandığını artık görmelidir!!
  • Esamesi okunmayan jaa lisanslarlamı havacılıktaki yeriniz. dünya bi tarafıyla gülüyor sen yerimiz var diyorsun. Meşhur SENİN İÇİN ÖLDÜK AVRUPA'nın tekerrür bölümündeyiz. Bu milletin vebalini ödeyemeyeceksiniz.
  • Sayın Bakanım, sen şu THY 'ye bir el at, kendi ekibini kur. Bak ondan sonra sivil havacılık daha da ileri gidecektir. Sen yıllar önce rekabet adına iç hatlarda THY dışındaki havayollarına müsade edip ülkeyi THY tekelinden kurtarırken (ki sivil havacılığın ilerlemesinin en önemli sebeplerinden biri budur), buğün THY yi idare edenler sana veryansın etmemişler miydi? Çünkü vizyonları o kadardı ve senin vizyonunu anlayamadılar. Sen doğru adımlarla sivil havacılığın önünü açtın ama, gel görki bunu kendilerinden bilirler. Seni de hiç hazzetmezler.
  • Bir itibar var ise onu da bozuk para gibi harcıyorsunuz. Açıklayın bakalım; 2 yıllık süre zarfındaki yabancı pilot / yerli pilot oranını da bir görelim. Ha gayret!
  • Sayeniz yabancı kaptanlar geldi eyvallah yanlarında ikinci pilotlarda geldi 500 yakın işsiz yerli pilot orda burda sürünüyor istihdamı kime yaptınız rizeye birde yabancı pilotlara bırakın bu işleri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, sivil havacılıkta uygulamaya konulan serbestleşme ve yaptıkları yatırımların sektördeki istihdama da büyük katkı sağladığını belirterek, ''Son 9,5 yılda sektöre yapılan yatırım tutarı 7 milyar 600 milyon liraya ulaştı. Bu yatırımlar sayesinde de 150 binin üzerinde insan istihdam edildi. Havayolu şirketlerinde çalışan 150 bin kişi ile birlikte 300 binin üzerinde kişiye istihdam sağladık'' dedi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivil havacılıkta serbestleşmenin uygulamaya konulmasıyla birlikte Türkiye'yi uçuran bir tablonun ortaya çıktığını söyledi. 2003 yılında iç hatlarda tek işletmecinin 2 merkezden 26 noktaya uçuş gerçekleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, bugün uçuş ağında iç hatlarda 22 yeni nokta eklediklerini ve 6 havayolu şirketinin 7 merkezden 48 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini kaydetti.

2002 yılında yurt dışında 60 noktaya uçuş varken, uçuş ağına dış hatlarda 115 yeni nokta eklendiğini anlatan Bakan Yıldırım, bugün yurt dışında 179 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini, Türkiye'nin uçuş yapılan nokta sayısı itibariyle dünyada ilk 10 ülke içinde yer aldığını vurguladı.

Türkiye'deki sivil havacılığın serbestleştirilmesi neticesinde çok kısa sürede büyük hedeflerin aşıldığına dikkati çeken Yıldırım, ''Son 9,5 yılda sektörün cirosu 2 milyar 200 milyon dolardan 15 milyar 333 milyon dolara çıkarken, havayolu şirketlerinde çalışan sayısı da 64 binden 150 bine yükseldi'' dedi.

"Türk havacılık sektörünün dünyada itibarı var"

Türk sivil havacılığının bugün dünyanın en itibarlı havayolu sektörlerinden biri haline geldiğini kaydeden Yıldırım, bu itibarın kendiliğinden veya bir günde elde edilen birşey olmadığını, o itibarı elde etmek için başta bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşların gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi. Havacılıktaki tüm yeni gelişmeleri yakın takip edip uyguladıklarını anlatan Yıldırım, bunun neticesinde de 136 ülke ile ikili anlaşmalar imzaladıklarını anlattı.

Sivil havacılığın serbestleştirilmesiyle sektörün çok hızlı büyümeye başladığının altını çizen Yıldırım, bununla birlikte yapılan yatırımlarla mevcut havaalanlarını modern hale getirdiklerini, 2003 yılından bu yana 15 yeni havaalanını hizmete açtıklarını, 6 havaalanının yapımının devam ettiğini belirtti.

"Yatırım tutarı 7 milyar 600 milyon lirayı buldu"

Son 9,5 yılda hem öz kaynaklarla hem de sektördeki firmalar tarafından havacılık sektörüne yapılan yatırım tutarının 7 milyar 600 milyon liraya ulaştığını belirten Bakan Yıldırım, bu yatırımlar sayesinde 150 binin üzerinde insanın istihdam edildiğini, havacılık sektörünün, havayolu şirketlerinde 150 bini bulan çalışanı ile birlikte 300 binin üzerinde kişiye istihdam sağladığını ifade etti.

Küresel krizde dünyadaki bütün havayolları küçülürken, Türk sivil havacılığının istikrarlı şekilde büyümeye devam ettiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"2002 yılında iç hatlardaki 8 milyon olan uçak yolcusu, 7 kattan fazla artışla 58 milyona ulaştı. Uçuş sayısı 2002 yılına göre yüzde 100 artışla; 520 binden 1 milyon 42 bine çıktı. Yük trafiğinde 931 bin ton olan yük miktarı yüzde 142 artarak 2 milyon ton oldu. Havacılık alanında yaşanan bu değişim ile 2002 yılında sayıları 14 olan hava taşıma işletmelerinin cirosu 2,2 milyar dolar iken, bugün 16 havayolu işletmesinin toplam cirosu yaklaşık 15 milyar doları aştı. 44 bin 500 kilometrelik uçuş yolu uzunluğumuz 61 bin kilometreye çıktı."

"HAVADA 300 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM SAĞLADIK"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

komik olma.. ~ 12 yıl önce
ya bırak komik olma...git havaş,çelebi ve thy hariç diğer firmalara hangisinde sendika var? hangisi çalışanına adam gibi maaş,sosyal hak vs veriyor? çoğu asgari ücrete 11 ay çalıştırıyorlar o da tazminat vermemek için !!! thy nı hiç yazmıyorum o nu herkes biliyor!!! temel ve hamdi havayolları mı desek trabzon,rize havayolları mı yoksa takunya ve torpil havayolları mı? hangisi ??? mali müşavirin yönetim kurulu başkanı olduğu bir bayrak taşıyıcı örneği dünyada var mı onu anlat asıl !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kimin başarısı? ~ 12 yıl önce
Bakan Bey'in söylediklerine katılmak mümkün değil. Devlet, ülkenin kapasitesinin önünde engel oluyor. Atatürk hava limanı'nın kapasite yetmezliği sebebiyle geldiği durum ve önümüzdeki on yıl istanbul sorununun çözülemeyecek olması bunun çok önemli bir göstergesi. JAA üyesi iken EASA dışında kalmamız ikincisi, artık Türk sertifika ve Türk lisanslarının uluslar arası geçerliliği kalmadı. Pilot yetiştiremediğimiziçin yabancı pilota mahkum kaldık bu üçüncüsü. İşverenlerimiz ve çalışanlarımız Vize mecburiyetine mahkum, bu da dördüncüsü. Ülkenin terör problemi sebebiyle turist kaybediyoruz, bu da beşincisi. Lütfen önce gerçeklerle yüzleşelim, kendimize propaganda yapmayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Öylede... ~ 12 yıl önce
Bu itibarı My technic'e borçlu olduğunu havacılık sektörü unutmamalı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
f/o ~ 12 yıl önce
ne itibarinde bahsediyorsun? tazminatsız kovulan insanlarla mı itibarın yukseldi??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Azim ve Emeklerle ~ 12 yıl önce
Sn bakanım, Yıllarca maddi imkansızlıklar içinde, kalifiye personelden yoksun büyük özverilerle havacılığı bugünlere taşıyan, mühendis-Teknisyen, pilot ve diğer tüm duayenlerin emeklerini ayaklar altına alıp, AB'mi dersiniz, EASA'mı dersiniz uyum sürecinde SHGM'ninde zamana bırakıp taşların yerine oturmasını beklemeden 4 litrelik kapta 8 litrelik yemek pişirmeye zorluyor. Kalite departmanlarını ön plana çıkartarak sektör çok büyük zararlara uğratılıyor. Eski hatalardan ağzı yananlar yapılabilecek olanları zan altında kalma korkusuyla kayıpları hesaplamadan veya çözümleme yerine işleyişi durma noktasına getiriyor "Türkiye Kaybediyor" görün artık!!! SHGM haklıdır ama 60-70 yıl boyunca adım adım gelinen noktayı hesaplar isek kısmi birkaç yıl toplamda 3-5 yıl içindede olması gereken yere geliriz kimse endişelenmesin. Kalite eskisi gibi kollayan pozisyonuna dönüp, dönen çarkları bedeline bakmadan durduran, işleyişin durmasının kendi ve şirketlerin sonuna dayandığını artık görmelidir!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fth ~ 12 yıl önce
Esamesi okunmayan jaa lisanslarlamı havacılıktaki yeriniz. dünya bi tarafıyla gülüyor sen yerimiz var diyorsun. Meşhur SENİN İÇİN ÖLDÜK AVRUPA'nın tekerrür bölümündeyiz. Bu milletin vebalini ödeyemeyeceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kayı ~ 12 yıl önce
Sayın Bakanım, sen şu THY 'ye bir el at, kendi ekibini kur. Bak ondan sonra sivil havacılık daha da ileri gidecektir. Sen yıllar önce rekabet adına iç hatlarda THY dışındaki havayollarına müsade edip ülkeyi THY tekelinden kurtarırken (ki sivil havacılığın ilerlemesinin en önemli sebeplerinden biri budur), buğün THY yi idare edenler sana veryansın etmemişler miydi? Çünkü vizyonları o kadardı ve senin vizyonunu anlayamadılar. Sen doğru adımlarla sivil havacılığın önünü açtın ama, gel görki bunu kendilerinden bilirler. Seni de hiç hazzetmezler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanalpilot ~ 12 yıl önce
Bir itibar var ise onu da bozuk para gibi harcıyorsunuz. Açıklayın bakalım; 2 yıllık süre zarfındaki yabancı pilot / yerli pilot oranını da bir görelim. Ha gayret!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İstihdam sağladınız ama kime ? ~ 12 yıl önce
Sayeniz yabancı kaptanlar geldi eyvallah yanlarında ikinci pilotlarda geldi 500 yakın işsiz yerli pilot orda burda sürünüyor istihdamı kime yaptınız rizeye birde yabancı pilotlara bırakın bu işleri

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000