14 Aralık 2008, Pazar 08:20:14

Havacılıkta devrim gibi karar!

Tolga Turgut, havacılıktaki yeni döneme işte böyle parmak basıyor...
  • Sesar üç aşamalı bir projedir 1. aşaması 2.7 milyar euro tamamı ise yaklaşık 7 milyar euro olacak. proje Türkiyenin de üyesi bulunduğu Eurocontrol tarafından yürütülmektedir. Ancak, üzülerek söylemeliyimki Türkiye bu projeye henüz üye olmamıştır. Umarımki fazla geç olmadan bu projeye üye olunur. Brükselden selemlar

Günümüzde kullanılan, 2. Dünya Savaşı sonrası kurulmuş radar ve telsiz altyapısına dayalı hava trafik yönetim sisteminin, artık uydu navigasyonu ile uçuş datalarının doğrudan kokpite ulaştırılacağı ‘SESAR’ adı verilen sistemle değiştirilmesi konusunda nihayet geçtiğimiz hafta düğmeye basıldı. Aslında 5-6 yıldır hayata geçirilmesi planlanan proje, sistem değişikliğinin karmaşıklığı, geçiş dönemi planlanmasının zorluğu ve bütçe sıkıntıları nedeniyle birkaç kez ertelenmişti. Ancak artan yakıt maliyetleri, havayollarından gelen talep, çevresel duyarlılık ve yaşanmakta olan ekonomik darboğaz, bu revizeyi artık kaçınılmaz hale getirmiş bulunuyor. SESAR sistemi sayesinde, şu anda mevcut olan günlük 28-35 bin uçak hareketinin yönetme/yönlendirme kapasitesi tam 3 katına çıkacak.

Sistemin maliyeti için hesaplanan bedel 2.7 milyar Euro civarında. 2020 yılında tamamen uygulanmaya geçilmesi planlanan sistem, emniyeti artıracak, havalimanları kapasitesini yükseltecek, uçuş mesafelerini kısaltacak, yüzde 95 oranında zamanında iniş/kalkış sağlayacak ve yakıt tüketimi azalacağı için tabiat anaya verilen zararı hafifletecek.

Hava trafik yönetim sistemlerinin gelişimi adına yapılacak bu geniş kapsamlı çalışma sayesinde, havayolları artık gereksiz uzun rotalar kullanmak hatta zaman zaman zigzag’lar çizerek yaptıkları uçuşlar yerine daha verimli planlanmış hava koridorlarını kullanarak zaman ve yakıt tasarrufu gerçekleştirmiş olacaklar. Zira yapılan hesaplara göre ülkemiz havayollarının da istatistik olarak dahil oldukları Eurocontrol bölgesi havayolları, mevcut hava trafik sistemi yüzünden yılda 4 milyar Euro bedel ödemekteler. Bu bedel biz yolcuların bilet fiyatlarına da yansıyan bir yük elbette.

SESAR hava trafik kontrol/yönetim sistemi şu anda ABD’de kurulmakta olan NextGen sistemi ile de benzerlik taşıyor. Teknolojiye yapılacak böylesi bir yatırım, uzun vadede sistemlerin senkronizasyonu adına çok büyük önem taşıyacak.


Tolga Turgut
Akşam

Havacılıkta devrim gibi karar!

Yorumlar

Brüksel ~ 15 yıl önce
Sesar üç aşamalı bir projedir 1. aşaması 2.7 milyar euro tamamı ise yaklaşık 7 milyar euro olacak. proje Türkiyenin de üyesi bulunduğu Eurocontrol tarafından yürütülmektedir. Ancak, üzülerek söylemeliyimki Türkiye bu projeye henüz üye olmamıştır. Umarımki fazla geç olmadan bu projeye üye olunur. Brükselden selemlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000