23 Kasım 2009, Pazartesi 08:22:10

Havacılık yatırımları için düğmeye basıldı

580 kuruluşla 5 milyar dolarlık ciroya sahip Eskişehir Sanayi Odası, Havacılık ve Savunma Sanayii Endüstri Bölgesi'nin kurulmasına yönelik 5 milyon metrekarelik bir alan tahsis etti.
  • Umarım ülkemize ev eskişehire faydası olur. halen üretimda olan TEI, Alp havacılık, ÇoşkunÖz ve bunlara çalışan makina ve parçaları üreten fabrikalardaki, üretim ve çalışma standartlarının ortalama standartın üzerinde olması Yeni Kurulacak tesislerinde Kaliteli olacağna inanmamı sağlıyor açıkcası beni ümitlendiriyor. umarım yanılmam. hayırlı Uğurlu olsun
  • ESO na teşekkürler havacılıga olan katkıları nedeni ile
  • Her zaman aynı örneği veririm: Bu tip haberler. okuyupta çok ümitlenmeyin, gidip İzmir'deki kıro konfeksiyoncu atelyesi modunda çalışan yüksek teknoloji(!) üreten modern(!) tesisleri inceleyin. Milyon dolarlık araçların iniş takımı kapağı, kapı yanı cıvatasının somunu, müzik hoparlörlerinin kabloları gibi çok kritik (!) parçaların asgari ücretle çalışan niteliksiz işçilere nasıl üretildiğini görün. Eskişehir'deki de maalesef farksız olmayacak.
  • Eskisehir en ideal aday bu konuda.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu üyesi Rıza Zeydan, Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi'nin kurulmasına yönelik başlattıkları çalışmalar kapsamında, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 5 milyon metrekarelik alanı bu yatırım için tahsis ettiklerini söyledi. "Gelişen sanayisiyle Eskişehir'in, Türkiye'de örnek gösterilen merkezlerinden biri haline geldiğini belirterek, ESO üyesi 580 kuruluşun toplam cirolarının 5 milyar doları, çalışanların sayısının da 43 bini bulduğunu" kaydeden Zeydan, kentteki sanayinin uzun yıllardır ihracata dayalı üretim yaparak büyüdüğüne işaret ederek şöyle konuştu:

575 MİLYON DOLARLIK ARTIŞ

'ESO'ya üye kuruluşların 1983'teki toplam ihracatları 66 milyon dolarken bu rakam 2000 yılında 388 milyon dolara, 2008 yılı sonunda da 1,7 milyar dolara ulaştı. Eskişehir halen Türkiye'de ihracatı 1 milyar doların üzerinde olan 9 ilden biri. ESO üyesi firmaların yaptığı ihracatın sektörel dağılımı da farklılık gösteriyor. Buna göre makine imalat sanayinin ihracat rakamları her yıl giderek artmaktadır. Son 5 yılda bu sektörün ihracatı 575 milyon dolarlık artışı yakalamıştır. OSB'ye ait toplam 5 milyon metrekarelik bir alanı, bu yatırımlar için tahsis ettik.Fizibilite çalışmaları sürüyor.'

SEATTLE VE TOULOUSE GİBİ OLACAK

Zeydan, şöyle konuştu: 'Eskişehir Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi için yasal izinler alındığında bu alanda ülkemizdeki ilk özel endüstri bölgesi kentimizde kurulmuş olacak. Eskişehir ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacak büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımların bölgeye çekilmesi planlanıyor. Havacılık sanayi kümelenmesi oluşturarak, ABD'nin Seattle ve Fransa'nın Toulouse kentleri gibi Eskişehir'i önemli bir havacılık sanayi merkezi yapacağız.'

Ekonomik kümelenme nedir?

Sanayi, tarım veya turizmin geliştirilmesini amaçlayan planlar kapsamında teknolojik imkanların devreye sokularak belli bölgelerde altyapının temin edilerek ekonomik büyümenin sağlanmasını hedefleyen bir proje. Bölgesel ve sürdürülebilir kalkınmayı esas olarak benimseyen proje küresel rekabeti de ön planda tutuyor. Küçük ve Orta Boy Ölçekli İşletmeleri de (KOBİ) iktisadi açıdan biraraya getiren kümelenme, İtalya, Fransa ve Amerika gibi ülkelerde etkili bir şekilde uygulama alanına sahip. Sanayiciler için yasal bir zemin oluşturan kümelenme aynı zamanda sektörler için bir nevi rehberlik görevi görüyor.

BAKAN TEŞVİK ETMİŞTİ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara Sanayi Odası'nın Organize Sanayi Bölgeleri Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sanayide kümelenme konusunun ön plana çıktığını ifade etmiş, bakanlık olarak kümelenme kültürünün OSB'lerde yerleşmesi için çalışmalara hız verdiklerini söylemişti. Ergün, kümelenme çalışmalarının hukuki altyapısını oluşturmak için yürütülen hazırlıkları 2010 yılının ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerine de dikkat çekmişti.

Firmalar için önemli bir büyüme

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Zeydan, 2000 yılında havacılık sanayii sektöründe üretim yapan firmaların toplam ihracatları 55 milyon dolar düzeyindeyken 2008 yılı sonunda bu rakamın 180 milyon dolara ulaştığını kaydetti ve kümelenmenin şehir için doping etkisi yapacağına vurgu yaptı.

(Yeni Şafak)

Havacılık yatırımları için düğmeye basıldı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Umarım ülkemize ev eskişehire faydası olur. halen üretimda olan TEI, Alp havacılık, ÇoşkunÖz ve bunlara çalışan makina ve parçaları üreten fabrikalardaki, üretim ve çalışma standartlarının ortalama standartın üzerinde olması Yeni Kurulacak tesislerinde Kaliteli olacağna inanmamı sağlıyor açıkcası beni ümitlendiriyor. umarım yanılmam. hayırlı Uğurlu olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ESO na teşekkürler havacılıga olan katkıları nedeni ile

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Her zaman aynı örneği veririm: Bu tip haberler. okuyupta çok ümitlenmeyin, gidip İzmir'deki kıro konfeksiyoncu atelyesi modunda çalışan yüksek teknoloji(!) üreten modern(!) tesisleri inceleyin. Milyon dolarlık araçların iniş takımı kapağı, kapı yanı cıvatasının somunu, müzik hoparlörlerinin kabloları gibi çok kritik (!) parçaların asgari ücretle çalışan niteliksiz işçilere nasıl üretildiğini görün. Eskişehir'deki de maalesef farksız olmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Eskisehir en ideal aday bu konuda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000