02 Haziran 2008, Pazartesi 12:59:14

Havacılık sektöründe istihdam artacak

TÖSHİD’in girişimleri sonuç verdi, finansal kiralama (leasing) yoluyla getirilen uçaklardan alınan yüzde 18’lik KDV oranı yeniden yüzde 1‘e düşüyor.
  • Olmasi gereken bir oran zaten. yani tum dunya ile rekabet ediyorusunuz ve oranlarinda ona gore olmasi gerekir. Ayrica diger gider kalemlerininde DHMI, yakit vs alinan vergilerin en makul seviyelere cekilmesi gerekir. Ancak istahdam konusunda biraz ZOR diyorum. Yani bu oranlar her zaman oldugu gibi patronlarin cebine yansiyacak ve maliyetlere yansimayacak. Yeni ucak getirdikleri zaman ekip bulmak artik cok zor. Yukselen bolgelrede Hindistan, Ortadogu, Uzakdogu gibi verilen maas ve ilaveler artik bizim ulkemizin uzerinde. Benim bildigim bircok pilot, eski form 4 sahibi kisi yurtdisinda artik...Neyse kisacasi lafta kalir istihdam. Yine de HERSEY HAVACILIK ICIN...
  • hayırlı olsun diyelim...
  • Kalifiye PİLOT yok dostum.Çanta gibi taşınanları kaldırmaz sektör. SAGA ya yarar bu KDV İNDİRİMİ.Tabi diğerlerine de.Tebrikler doğru karar.DHMİ ve SHGM hizmetleride makul seviyeye çekilmeli.
  • inşallah soyledikleri gibi olur... şu anki şirketler zor durumdalar. cesaret edip uçak getirebilirlerse helal olsun...
  • Pilot yok pilot yok diyordu tum sirketler. Boyle giderse, yine diyecekler fakat hala issiz pilotlar var.Bu vergi indirimi sayesinde ise girebilecekler mi acaba?

LEASING’DE KDV ORANI DÜŞTÜ

1 Ocak'tan itibaren yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılan kiralanan uçaklardan alınan KDV oranı, sektörden gelen tepkiler üzerine yeniden yüzde 1’e düşürülüyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, leasing KDV’sinin düşürülmesine yönelik kararnamenin hazır olduğunu ve Bakanlar Kurulu’na sunulacağını söyledi.

Bakan Unakıtan’ın bu açıklaması sektörde memnuniyetle karşılandı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, “Konuyu Maliye Bakanımızla görüştük. Bize hak verdi. Yüzde 18’lik oranın yeniden yüzde 1’e çekilmesinden memnunuz” dedi.

AirportHaber’e konuşan Musa Alioğlu, alınan bu karar sonrası Türkiye’nin filosunun büyüyeceğini, havacılık sektöründeki istihdamın artacağını ve daha çok turist taşınacağını belirterek şunları söyledi. “Uçak pahalı bir hava aracı. Bir uçağın fiyatı 50-60 milyon dolar. Bu yüzden tüm dünyada şirketler, uçakları finansal kiralama yoluyla kiralar. Türkiye’de yüzde 1 olan kiralamadan alınan KDV oranı 1 Ocak 2008’den itibaren yüzde 18’e çıkarılmıştı. Bir uçağın bir aylık kirası ise, 400bin dolar. Bu da yüzde 18’lik KDV ile, ayda 80-90 bin dolarlık yük demektir. Bu nedenle şikayetimizi Maliye Bakanımıza ilettik. Birkaç ay önce kendisini ziyaret ettiğimizde, Maliye Bakanlığı Gelir Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy da bize hak verdiğini belirtti. Bakanımız da konuyla ilgileneceğini ifade etti. Girişimlerimizin sonuç vermesinden dolayı çok memnunuz”

TÜRKİYE İYİ BİR PAZAR

KDV oranının artması nedeniyle Ocak ayından bu yana uçak kiralama işleminin durdurulduğunu belirten Alioğlu, “Türkiye uçak üreten firmalar için hazır bir pazar. Uçak kiralanmamasından bu firmalar da şikayetçi tabii. KDV oranının düşük olması hem Türkiye’nin filosunun artmasını sağlayacak, hem bu alanda istihdamı artıracak hem de daha fazla insanımız uçak kullanabilecek. Bir de tabii turizm için de uçak sayısının artması açısından yararlı olacak” dedi.

Haber: Dilek KARAGÖZ

 

Havacılık sektöründe istihdam artacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

HAVACI ~ 16 yıl önce
Olmasi gereken bir oran zaten. yani tum dunya ile rekabet ediyorusunuz ve oranlarinda ona gore olmasi gerekir. Ayrica diger gider kalemlerininde DHMI, yakit vs alinan vergilerin en makul seviyelere cekilmesi gerekir. Ancak istahdam konusunda biraz ZOR diyorum. Yani bu oranlar her zaman oldugu gibi patronlarin cebine yansiyacak ve maliyetlere yansimayacak. Yeni ucak getirdikleri zaman ekip bulmak artik cok zor. Yukselen bolgelrede Hindistan, Ortadogu, Uzakdogu gibi verilen maas ve ilaveler artik bizim ulkemizin uzerinde. Benim bildigim bircok pilot, eski form 4 sahibi kisi yurtdisinda artik...Neyse kisacasi lafta kalir istihdam. Yine de HERSEY HAVACILIK ICIN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mesut ~ 16 yıl önce
hayırlı olsun diyelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Süper ~ 16 yıl önce
Kalifiye PİLOT yok dostum.Çanta gibi taşınanları kaldırmaz sektör. SAGA ya yarar bu KDV İNDİRİMİ.Tabi diğerlerine de.Tebrikler doğru karar.DHMİ ve SHGM hizmetleride makul seviyeye çekilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
technic ~ 16 yıl önce
inşallah soyledikleri gibi olur... şu anki şirketler zor durumdalar. cesaret edip uçak getirebilirlerse helal olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Air ~ 16 yıl önce
Pilot yok pilot yok diyordu tum sirketler. Boyle giderse, yine diyecekler fakat hala issiz pilotlar var.Bu vergi indirimi sayesinde ise girebilecekler mi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000