25 Nisan 2011, Pazartesi 08:23:40

HAVACILIĞIN DEVLERİNE İZMİR DESTEĞİ

İzmir’de son yıllarda havacılık alanında başlayan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren HMS Makina, havacılık devlerine üretim yapıyor.

Firma, Airbus, Casa, Skorsky, Boing, Eurocopter, Kai ve Agusta’na parça üretiyor. F-35 projesine katkı koyan şirket, ayrıca Kanadalı Bombardier’in yeni nesil uçak projesinde de yer almaya hazırlanıyor.

HMS Makina Genel Müdürü Aziz Meydan, 2000’den beri havacılık ve savunma sanayine yönelik üretim yaptıklarını dile getirerek, başta Airbus ve Beoing gibi dünyanın en büyük uçak üreticilerine ürün verdiklerini söyledi. Havacılık ve savunma sanayine yönelik binin üzerinde parça ürettiklerini aktaran Meydan, “Beoing ve Airbus’un dışında Casa, Skorsky, Eurocopter, Kai ve Agusta gibi önemli kuruluşlarla da çalışıyoruz. Ayrıca, Türkiye’nin de içinde yer aldığı F-35 projesine yönelikte çalışıyoruz. F-35 için 70’nin üzerinde parça veriyoruz. Türkiye’de ise TAİ’nin ürettiği insansız hava aracı TİA ve Fırtı’na isimli tank projelerinde de yer alıyoruz” dedi.

Stratejik parçalar

Meydan, dünya uçak sanayinde dengeleri değiştirmesi beklenen Kanadalı uçak üreticisi Bombardier’in yeni nesil yolcu uçağı Commersial(C) Serisi’nde parça vermeye hazırlandıklarını açıkladı. C Serisi’nin en stratejik 70 parçasını üreteceklerini dile getiren Meydan, uçağın iniş ve kalkış sistemlerini barındıran kanattaki hareketli parçaların büyük kısmını üreteceklerini kaydetti. Bombardier C Serisi için bin 800 uçağı kapsayan ve parasal tutarı 60 milyon doları bulacak büyük bir proje kapsamında çalışacaklarını aktaran Meydan, bu projenin 25 yıllık uzun vadeli bir üretim sürecini kapsayacağını vurguladı.

5 milyon Euro ihracat

Üretimin yüzde 70’lik kısmını ihraç ettiklerini aktaran Meydan, geçtiğimiz yıl 3 milyon Euroluk ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı. Bu yıla da hızlı başladıklarını aktaran Meydan, “İlk çeyrekte geçen yıl ihracat rakamının yüzde 43 üzerine çıktık. Yılı 5 milyon Euro’nun üzerinde ihracat ile kapatırız diye düşünüyorum. Genel ciromuzu da, 6.5 milyon Euro’nun üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Bu yıl yüzde 60’ın üzerinde bir büyümeye amaçlıyoruz” dedi.

PROSES SANAYİ

Proses sanayisinde dünyada bir numara olan ABD’li Rosemound firmasının HMS’yi stratejik tedarikçi olarak ilan ettiğini dile getiren Meydan, dünyada 17 tesisi bulunan ABD’nin bu dev şirketine her yıl artan miktarda parça sattıklarını söyledi. Meydan, enerji, nükleer santraller, petrol platformları, tankerler, ilaç ve kimya tesisleri, kağıt sanayi ve kimya sektörü için aşındırıcı ve kimyasallara karşı aşınmayan, paslanmayan metal parçalar ürettiklerini belirterek, bu grupta da 70’in üzerinde büyük müşteriye sahip olduklarını
kaydetti.

GÖZDE  KENT

Son dönemde havacılık alanında önemli gelişmelerin yaşandığını anlatan Meydan, havacılık firmalarının İzmir’e ilgisinin arttığını aktardı. Meydan, “Son bir yılda İzmir’e havacılık alanında faaliyet gösteren bir çok firma ziyarette bulundu. Bunların çoğu ofset kaynaklı geliyor. Türkiye’de de Eskişehir, Ankara ve İzmir’e geliyorlar. Ama bu üçü arasında da en çok İzmir’e ilgi var. Burada altyapının yanında, İzmir’in kültürel birikimi de etkili oluyor” diye konuştu.

HAVACILIĞIN DEVLERİNE İZMİR DESTEĞİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000