25 Eylül 2008, Perşembe 08:16:33

Havaalanlarında yeni sistem: Zihin okuyucu!

İnsanların vücut sıcaklığı, nefes alma sıklığı ve kalp ritmini tarayarak ‘niyetlerini okuyan’ bir güvenlik sistemi bundan böyle ABD havaalanlarında ‘işbaşı yapacak’

“Kötü niyeti” saptayacak yeni teknolojinin ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından test edildiğini belirten Daily Telegraph’a göre, yeni vücut tarayıcısı, bir kişinin suç işlemeye yönelik niyetini açığa vuran ancak gözle görülmeyen ip uçlarını algılama yeteneğine sahip.

‘İnsan odaklı sistem’
MALINTENT adı verilen sistemde söz konusu verileri uzaktan algılayabilen sensör ve görüntüleyiciler yer alıyor. Tarayıcı ayrıca kişinin yüz ifadesini de analiz ederek bir saldırı hazırlığı içinde olup olmadığına karar verebiliyor. İç Güvenlik Bakanlığı İnsan Faktörleri’ne bağlı Bilim ve Teknoloji bölümü tarafından geliştirilen yeni sistem, silah ve patlayıcıları saptamaya odaklı eski sistemin aksine insana odaklanıyor.

İnsanın psikolojik ve davranışsal özelliklerini göz önüne alarak geliştirilen yeni sistem, suç işlemeye hazırlanan bir kişi ile uçağını kaçırma endişesi içindeki masum yolcuyu ayırt edebilecek. Yeni sistem, 140 gönüllü üzerinde test edildi ve yüzde 78-80 oranında başarılı oldu.

 

Havaalanlarında yeni sistem: Zihin okuyucu!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000