03 Eylül 2009, Perşembe 08:07:38

Havaalanı krizinde "özür" bekleniyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile heyetine yönelik olarak önceki gün Urumçi Havaalanı’nda VIP protokolüne uyulmamasından dolayı yaşanan diplomatik skandalın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için yoğun bir diplomatik trafik yaşandı.
  • çok doğru söylemişsin; adamlar dünyaya posta koyuyor. geleceğin tenezzülsüz dünya devi çin olacak gibi görünüyor. ve dünya ekonomisi üzerine meşhur "çin işkencesini" uygulayacağı malum
  • BU ARKADAŞLAR ORAYI DA ERZURUM'UN VIP GİRİŞİ ZANNETTİLER GALİBA; VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜNÜ DE GÖREVDEN ALDIRIP ORTA ASYANIN DERİNLİKLERİNE SÜRDÜRÜRLER HERHALDE ! BURASI ÇİN ARKADAŞ; ADAM DÜNYAYA POSTA KOYUYOR, SENDEN Mİ ÖZÜR DİLEYECEK ?

Önceki gün havaalanında görevli memurlardan birisinin Bakan Çağlayan’ı X Ray cihazına yöneltmeye kalkması üzerine korumalarından biri duruma müdahale etmiş, bunun üzerine görevli ile koruma arasında kısa süreli bir tartışma yaşanmıştı.

Olaylar sırasında havalimanında olan Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli, Sican Uygur Özerk Bölgesi’nin üst düzey temsilcileriyle biraraya gelerek yaşananlardan duyulan rahatsızlık ve üzüntüyü belirtti. Esenli dün de Pekin’e giderek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özel temsilcisi sıfatıyla temaslarda bulunan Çağlayan’a ve Türk heyetine yapılan uygunsuz muameleyi Çin Dışişleri Bakanlığı ve diğer üst düzey yetkililere bir nota ile iletti. Esenli, Çağlayan’ın talimatı ile yazdığı notada Türkiye’nin bu konuyla ilgili duyduğu rahatsızlığı ve üzüntüyü dile getirdi ve Çin makamlarından olayın izihatını istedi.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği’nden edinilen bilgiye göre, Urumçi Havaalanı’nın dış hatlar terminalinde VIP bölümünün bulunmaması olayların gelişmesine neden oldu. Büyükelçilik kaynakları bu olayı Türkiye-Çin ilişkilerinin zedelenmesi boyutunda değil Urumçi Havalimanı’ndaki şartların yetersizliğinden ve yerel yetkililerin tecrubesizliğinden kaynaklandığını belirterek olayın yerel boyutuyla değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Dışişleri devreye girecek

Kaynaklar, bu yaşanan tatsız olayların ardından Çin makamlarının Türkiye’den özür dilemesini beklediklerini ifade etti. Türkiye’nin beklenen cevabı alamaması durumunda Ankara devreye girerek Çin’in Ankara Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak konuyla ilgili büyükelçiden cevap alacak.

(Vatan)

Havaalanı krizinde "özür" bekleniyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
çok doğru söylemişsin; adamlar dünyaya posta koyuyor. geleceğin tenezzülsüz dünya devi çin olacak gibi görünüyor. ve dünya ekonomisi üzerine meşhur "çin işkencesini" uygulayacağı malum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BU ARKADAŞLAR ORAYI DA ERZURUM'UN VIP GİRİŞİ ZANNETTİLER GALİBA; VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜNÜ DE GÖREVDEN ALDIRIP ORTA ASYANIN DERİNLİKLERİNE SÜRDÜRÜRLER HERHALDE ! BURASI ÇİN ARKADAŞ; ADAM DÜNYAYA POSTA KOYUYOR, SENDEN Mİ ÖZÜR DİLEYECEK ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000