02 Nisan 2012, Pazartesi 08:37:01

"HAVAALANI İNŞAATINI BİZDEN İZİNSİZ YAPTILAR"

Larnaka Havaalanı arazisinin sahiplerinden Hüseyin Helvacıoğlu "Bize ait bir mala el koyan ve bizden izinsiz olarak burada 600 milyon Euro’luk Çin yatırımı için sözleşme imzalayan Rum şirketi suç işliyor" dedi...
  • beyler rum tarafı diyorki ben kimsenin malına el koymadım.gelsin malının başına otursun.türkler işgalcidir adada diyor.ama hiç bir tük e de kendi hükümetinin açıkladığı gibi rumlar mallarını kullanma hakkı vermiyor.rum halkı ikide bir insan hakları mahkemesine gidip türkiye alehine dava açıp kazanıyor.ama türk halkı aciz bir durumda.Eş değer mal verilecek dendi resmen rehdit ve de korku ile insanların hakları ellerinden alındı.Varmı bir tane kıbrıs türkü ki malının karşılığı mal aldı?aslında türkiye bu olaya destek vermeli.artık halkının haklarını korumasını bilmeli.
  • güzel arkadaşım hiç kıbrısa yolun düştümü yada kıbrısta bulundunda bu sorunları bu olayları hıc arastırdın mı yada turkıyeden arastırdın mı şu yorumunu okuyan aklı selim herkes senin aklının havada oldugunu rahatca gorur...bırıncı durum kuzeydekı evet bırılerı el koydu ama bu el koymayı türkiye yaptı turkıye mal dagıttı yanı dıeycegım bır ulkede hukumetten habersız sen hıcbır sye yapmazsın elını yakarlar yoksa,geleyım ıkıncı durum kıbrısta bır hukumet bır devlet var sayılır gorunurde oyle am asız bılıyormusunuz burdakı hukumetın burdakı tc elçiliğinin kuklası oldugunu ve kıbrısı tc elcılıgı turkıyenın talımatı ıle yonettıgını hıcbır kararı turkıyeden habersız almadıgını yapamadıgınıda acaba bılıyormuydun .bunlar sana ders olsun arastırmadan
  • Kardesim cok haklisin ama ya Kuzey'de yapilan yagmaya ne diyelim?
  • E siz aynı şeyi Kuzeyde yapmadınız mı ? Milletin malına el koymadınız mı ? Türkiye bu yüzden milyonlarca euro ceza ödemedi mi ? Onlar ne olacak. Ne ekersen onu biçersin.
Larnaka Havaalanı terminal binası ile iniş ve kalkış pistlerinin bulunduğu bölgede 96 dönümlük arazinin sahibi olan Kıbrıslı Türk Hüseyin Helvacıoğlu, Rum hükümeti ile Hermes Airports Şirketi yetkililerini 'yasa dışı' iş yapmakla suçladı.

Havaalanı bölgesinde, bir Çin Şirketine 600 milyon Euro’luk yatırım için yer verilmesine tepki gösteren Helvacıoğlu "Larnaka Havaalanı inşaatını bizden izinsiz yaptılar.Şimdi de bize ait arazileri başkalarına kiralayarak para kazanmaya çalışıyorlar" dedi ve buna izin vermeyeceklerini söyledi. Helvacıoğlu “Buna müsade etmeyeceğim. Toprak benim ve kardeşimindir ve o toprağı geri istiyorum” dedi.
 
Yaptığı açıklamada, Rum hükümeti ile Larnaka Havaalanı’nı işleten Hermes Airport Şirketi’nin, Çinli yatırımcılarla imzaladığı anlaşmanın ‘yasa dışı’ olduğunu sık sık vurgulayan Hüseyin Helvacıoğlu şöyle dedi:
 
"Larnaka Havaalanı için kullanılan arazinin 96 dönümü benimdir. Elimde iki koçan vardır ve bunların bir tanesi 82, diğeri ise 14 dönümdür. Bunun dışında 140 dönüm arazi de teyzem Ayten Ali Sütçü’ye ait olup, kardeşime geçen bir maldır. Bizden izin alınmadan hiç kimse bu arazileri kullanamaz, hele başkalarına devredemez...”
 
Dava sonuç vermedi

Rum hükümetinin, Larnaka Havaalanı inşaatı sırasında kendilerine ait araziyi kullanırken, istimlak kararı almadığını vurgulayan Helvacıoğlu “Sınır kapılarının açılması sonrasında Rum Tapu Dairesi’nden belge alarak bunu teyit ettik, ardından dava açtık” dedi.
 
Kıbrıslı Rum avukat tutarak, Larnaka Kaza Mahkemesi’nda açmış oldukları davanın 2005 yılından beri sonuçlanmadığına dikkat çeken Hüseyin Helvacıoğlu, karar almamak için duruşmaların sürekli tehir edildiğini, ayrıca sürekli yargıç değişikliğine gidildiğini vurguladı.
 
Rum yönetiminden 100 milyon Kıbrıs Lirası tutarında tazminat talep ettiklerini anlatan Helvacıoğlu, Larnaka Havaalanı’nı işleten Hermes Şirketi’nin, Çinli bir şirketle 600 milyon Euro’luk anlaşma yapmasının kabul edilemez olduğunu belirterek “bugünkü durumda bize 200 milyon Euro önerseler dahi bu rakam azdır” şeklinde konuştu.
 
Bizi dikkate almak zorundadırlar
 
1974 öncesinde Larnaka’da yaşadığını, bugün havaalanı olan arazi dahil olmak üzere değişik yerlerde bulunan toplam 185 dönüm arazide tahıl üretimi yaptıklarını anlatan Helvacıoğlu "tüm tarlalaları traktörle süren bendim. Dolayısıyla bölgeyi çok iyi biliyorum” diyerek şunları söyledi:
 
"Larnaka Havaalanı’nın bulunduğu yerde İngiliz toprağı ve Rum toprağı da vardır. Yaptığım incelemeye göre İngiliz toprağını ve Rum toprağının büyük bir bölümünü telli bölgenin dışında bırakmışlar. Yani onların toprağını ellememişler. Biz kuzeyde olduğumuz için, Türk malını ele geçirmek amacıyla havaalanını bizim toprağımızın üzerine inşa etmişler. Sınırların açılmasından sonra arazilerimi görmeye gittiğimde şok geçirdim. Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği, ekmek paramı kazandığımız yeri bizden habersiz istimlak ettiklerini öğrendim ve çok üzüldüm” dedi.
 
Çin şirketine çağrı
 
Larnaka Havaalanı’nda toptan satış merkezi kurmak için Hermes Şirketi ve Rum Hükümeti ile 600 milyon Euro’luk bir yatırım sözleşmesi imzalayan Çin şirketinin yetkililerine çağrıda bulunan Hüseyin Helvacıoğlu “Onları uyarmak istiyorum. Sakın toprağımı kullanmaya kalkmasınlar. Üzerine bir çivi dahi çaktıkları anda kendilerini yargı önünde bulacaklar” dedi. Helvacıoğlu şunları kaydetti:
 
"Mal-mülk meselesinin anlaşma yoluyla çözümlenmesi için yıllarca sabırla bekledik. Fakat olmadı. Şimdi Rumlar, kişisel davalarla Kıbrıs Türklerini mahkemeye veriyorlar. Loizudu, Girne’deki eski bir evi için bir milyon dolar tazminat aldı. Halbuki benim sadece havaalanının inşa edildiği yerde, denize sıfır 96 dönümlük arazim var. Benden izinsiz inşaat yapmaları yasal değildir.”
 
Koçanları saklıyor
 
Hüseyin Helvacıoğlu’nun elindeki tapu belgesinin (koçan) bir tanesi 82, diğeri 14 dönüm. Larnaka Tapu ve Mesaha Dairesi’nin vermiş olduğu ‘Gayrı Menkul Mal Koçanı’ üzerinde, Larnaka’da ‘Soros’ (Havaalanı toprağı) mevkiinde 82 dönüm 2 evlek toprağın sahibi olarak Refika Halil Helvacıoğlu görünüyor. Refika Hanım ölünce, mal iki oğluna, yani Hüseyin Helvacıoğlu ile kardeşi Behlül Helvacıoğlu’na kaldı.
 
‘Gayrı Menkul Mal Koçanı’ üzerinde, Larnaka’da ‘Kafkarıt Tepesi’nde (Havaalanı toprağı) 14 dönüm 1 evlek 3200 ayak tutarındaki arazinin 3 sahibi görünüyor. Bunlar, Hacer Hüseyin Helvacıoğlu (Hüseyin’in halası), Halil Hüseyin Helvacıoğlu (babası) ve Destine Hüseyin Helvacıoğlu (öteki halası). Hüseyin Helvacıoğlu, gerek babasının, gerekse hiç evlenmeyen 2 halasının 2 varisinden birinin kendisi, diğerinin de kardeşi olduğunu belirtiyor. (Kıbrıs Gazetesi)
"HAVAALANI İNŞAATINI BİZDEN İZİNSİZ YAPTILAR"

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
beyler rum tarafı diyorki ben kimsenin malına el koymadım.gelsin malının başına otursun.türkler işgalcidir adada diyor.ama hiç bir tük e de kendi hükümetinin açıkladığı gibi rumlar mallarını kullanma hakkı vermiyor.rum halkı ikide bir insan hakları mahkemesine gidip türkiye alehine dava açıp kazanıyor.ama türk halkı aciz bir durumda.Eş değer mal verilecek dendi resmen rehdit ve de korku ile insanların hakları ellerinden alındı.Varmı bir tane kıbrıs türkü ki malının karşılığı mal aldı?aslında türkiye bu olaya destek vermeli.artık halkının haklarını korumasını bilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
güzel arkadaşım hiç kıbrısa yolun düştümü yada kıbrısta bulundunda bu sorunları bu olayları hıc arastırdın mı yada turkıyeden arastırdın mı şu yorumunu okuyan aklı selim herkes senin aklının havada oldugunu rahatca gorur...bırıncı durum kuzeydekı evet bırılerı el koydu ama bu el koymayı türkiye yaptı turkıye mal dagıttı yanı dıeycegım bır ulkede hukumetten habersız sen hıcbır sye yapmazsın elını yakarlar yoksa,geleyım ıkıncı durum kıbrısta bır hukumet bır devlet var sayılır gorunurde oyle am asız bılıyormusunuz burdakı hukumetın burdakı tc elçiliğinin kuklası oldugunu ve kıbrısı tc elcılıgı turkıyenın talımatı ıle yonettıgını hıcbır kararı turkıyeden habersız almadıgını yapamadıgınıda acaba bılıyormuydun .bunlar sana ders olsun arastırmadan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kardesim cok haklisin ama ya Kuzey'de yapilan yagmaya ne diyelim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
E siz aynı şeyi Kuzeyde yapmadınız mı ? Milletin malına el koymadınız mı ? Türkiye bu yüzden milyonlarca euro ceza ödemedi mi ? Onlar ne olacak. Ne ekersen onu biçersin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000