22 Nisan 2010, Perşembe 08:19:50

Hava trafiği bir kaç güne normale döner...

İzlanda'da faaliyete geçen yanardağdan çıkan kül bulutu yüzünden bir süredir tüm uçuşların iptal edildiği İrlanda'da, hava sahası aşamalı olarak açılıyor.

İrlanda Havacılık İdaresi, ülkenin üç büyük havalimanının bulunduğu Dublin, Cork ve Shannon'da sivil uçuşlara getirilen sınırlamaların yavaş yavaş kaldırıldığını, ancak hava trafiğinin normale dönmesinin 2-3 gün alabileceğini bildirdi.

Yetkililer, uçuşlara getirilen sınırlamaların tam olarak kaldırılmasının, yanardağın faaliyetlerine ve kül bulutunun seyrine yön veren hava koşullarına bağlı olduğunu hatırlatıyorlar.

Avrupa hava trafiğini 6 gündür felç eden uçuş iptallerinin, 30 bin kadar İrlandalıyı deniz aşırı ülkelerde mahsur bıraktığı tahmin ediliyor.

İZLANDA'DAKİ YANARDAĞIN FAALİYETİ YÜZDE 80 AZALDI

İzlanda'daki Eyyafyallayöküll buzulu altındaki yanardağın faaliyetinin yüzde 80 azaldığı bildirildi.
İzlanda Sivil Koruma Birimi'nin sözcüsü, son alınan bilgilere dayanarak yanardağın faaliyetinin cumartesi gününe göre yüzde 80 azaldığını belirtti.

Kül bulutunun 3 bin metrenin altında olduğu ve daha da düşebileceğini söyleyen sözcü, şu an güneydoğuya ve Avrupa'ya yönelen dumanları iten rüzgarların gün içinde güneybatı ve Atlas Okyanusu'na dönmesinin beklendiğini vurguladı.

Öte yandan bazı ülkeler kül bulutları nedeniyle kapanan hava sahasını açmaya başlıyor.
Danimarka'nın hava sahasının tamamını TSİ 12.00'den TSİ 03.00'e kadar, Norveç'in hava sahasını TSİ 15.00'den 03.00'e kadar açacağı, Finlandiya'da ise çoğu havalimanının TSİ 12.00'den 15.00'e kadar açık olacağı bildirildi.

BİLİM ADAMLARI: "YANARDAĞIN KÜLLERİ ÇEVREYE, UÇAKLARDAN DAHA AZ ZARAR VERİYOR"

İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü küllerin çevreye zararının, bu yüzden kalkamayan uçaklardan daha az olduğu bildirildi.

İngiltere'deki Durham Üniversitesinin tahminlerine göre, patlamanın ilk günlerinde çevreye yayılan karbondioksit günde 150 bin tondu. Bölgede normal tarifeler çerçevesinde uçan uçakların günde yaydığı karbondioksit miktarının ise bunun üç katından fazla olduğu bildirildi.

Avrupa Çevre Kurumunun 2007'deki verilerine göre, 32 Avrupa ülkesindeki hava trafiğinin günde yaydığı karbondioksit miktarı 510 bin ton. Kül bulutları yüzünden uçuşların üçte ikisi iptal olunca günde 340 bin ton karbondioksitin çevreye yayılmasından kurtulundu.

Bilim adamları, uçakların karbon emisyonları ve çıkardıkları diğer kimyasallarla küresel ısınmada önemli rol oynadığını belirtiyor.

Kül bulutu engeli hassas kargoyu da vurdu; balıklar koktu, çiçekler soldu

Avrupa üzerindeki volkanik kül bulutunun neden olduğu uçuş yasağının ardından hava ulaşımı normale dönmeye başladı. Tarifeli uçuşların bugün yüzde 80 oranında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Uçuşlar için öncelik bir haftadır bekleyen yolculara verilecek. Kargo taşımacılığındaki problem ise sürüyor. Brüksel yakınlarındaki Avrupa'nın en büyük beşinci havaalanı Zaventem'de de özellikle Afrika'dan gönderilen tonlarca ürün çöpe gidecek.

Havaalanının kargo sorumlusu Jan Bories, bir haftadır kargo uçuşları gerçekleştirmediklerini belirtti. Özellikle sebze-meyve ve balık ürünlerinin depoda bozulup çürüdüğünü belirten Bories, "Afrika'dan gelen bazı ürünler artık kullanılmaz durumda. Bugün 6 ton balıkla birlikte sebze-meyve ve çiçekleri imha edeceğiz." dedi.

BM UZMANI: "AVRUPALI YETKİLİLER, HAVA SAHALARININ KAPATILMASI KARARIYLA DOĞRUYU YAPTI"

BM'nin volkanik patlamalara ilişkin bilimsel danışmanlarından Henri Gaudru, Avrupa'nın, İzlanda'daki yanardağ patlaması üzerine hava sahalarını kapatma kararı almasının, doğru bir adım olduğunu söyledi.

Alanında 40 yıldır çalışmalar yürüten Gaudru, bugün düzenlediği basın toplantısında, kül bulutlarının, uçağın motorlarında ne tür bir etkide bulunacağına ilişkin ciddi bir bilimsel çalışmanın mevcut olmadığını, bu nedenle uçuşların iptal edilmesinin doğru bir karar olduğunu ifade etti.

Gaudru, "Bu konuda güvenilir verilerin olmamasından ötürü, ciddi hasar, hatta düşme riskine karşı yapılabilecek tek şey, uçak seferlerini durdurmaktı" dedi. BM uzmanı, alınan önlemlerde "aşırıya kaçıldığı" yorumlarına katılmadığını belirtti.

Volkanik Felaketlerin Hafifletilmesi Uluslararası Komisyonu'nun da başkanı olan Gaudru, volkanik kül bulutlarının uçağa etkileri konusunda uçak mühendisleri, meteorologlar ve jeofizikçilerin çalışmalar yapmaları gerektiğini belirtti.
 

Hava trafiği bir kaç güne normale döner...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000