21 Mart 2012, Çarşamba 19:24:52

HAVA SAHASI KRİZ YARATTI

İran'ın, Irak hava sahasını kullanarak Suriye’ye sürekli “malzeme” göndermesi ABD - Irak ilişkilerinde krize neden oldu.
İran’ın Irak hava sahasını kullanarak Suriye’ye haftada 34 ayrı sefer yaptığı iddia edildi. Önde gelen Iraklı bir siyasi, “İran’ın çeşitli havalimanlarından her hafta Suriye’ye 34 sefer yapılıyor” dedi.

McClatchy gazeteler grubunun verdiği haberde, Iraklı önde gelen siyasinin kimliği açıklanmadı. Aynı Iraklı siyasi, ABD’nin şikâyetlerine rağmen, İran’ın Başbakan Nuri el Maliki’ye baskı yaptığını da söyledi.

ASKERİ TEÇHİZAT

Irak ile Suriye’nin “başlıca” ticaret ortakları olduğuna işaret eden Iraklı siyasi, “Türkiye ambargo uygulayınca, Suriye’nin can damarı biz olduk. Eğer, Irak bu yolu açmasa, Türkiye her uçağı incelemek için inmeye zorlardı” diye konuştu.

Washington’a göre, İran’dan Suriye’ye giden uçaklar silah ve askeri teçhizat taşıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, kargo uçuşlarından kaygı duyduklarını, Irak ile temasta olduklarını söylemekle yetindi. Başbakan Maliki ise “Silah var” iddiasını reddediyor. Maliki, İran uçaklarının “insani yardım” taşıdığını savunuyor. Maliki, Beşar Esad’ın öldürülmesi veya işbaşından uzaklaştırılmasının Suriye’de iç savaşa yol açarak bölgeyi etkileyeceğini belirtiyor.

(Habertürk)

HAVA SAHASI KRİZ YARATTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000