22 Temmuz 2008, Salı 07:45:21

Hava sahası ihlali kriz doğurdu!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı gösterilerinde havalanan uçakların kendi kontrollerindeki bölgeye girdiğini öne sürerek Türkiye'yi Birleşmiş Milletler nezdinde protesto etti.
  • Haberde Kıbrıs Ulusal Hava Sahası denilen bölge tam adı ile "Nicosia FIR"dir , KKTC ile bir ilgisi yoktur . Tum adayi ve etrafindaki denizleri kapsayan bir kontrol sahasidir . Guney ve Kuzey resmi olarak ayrilmadiklari (ya da birlesmedikleri) icin hava sahasi hep sorun olmaktadir . KKTC'nin kendine ait bir hava sahasi yoktur , sadece Ercan Advisory Airspace adi verilmis , biraz bizim dayatmamiz biraz ilimli devletlerin goz yummasi ile baki kalmis bir olusum soz konusudur . Normal sartlarda Ankara ve Istanbul FIR'larini guneyden terk eden her trafik Nicosia ile temas etmek zorundadir . Hatta Nicosia ile Ankara arasinda bir iyi niyet mektubu da mevcuttur , trafik akisini ve handoff'lari duzenlemek icin hazirlanmis. Haberi hazirlarken tum bunlari yazmak zorunda degilsiniz ancak sectiginiz kelimelere ve yuklenen anlamlara dikkat ederseniz sitemiz cok daha guzel olur .

Rum Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Geçitkale'den kalkan F5 savaş uçakları, Rum yönetiminin kontrolündeki hava sahasını 1 kilometre kadar ihlal ettiği öne sürüldü. Açıklama, uçakların 'provokatif uçuş' yaptıkları belirtildi.

Rum Yönetimi, Türk savaş uçaklarının sık sık 'Kıbrıs Ulusal Havasahası'nı üzerinde de uçtuğunu vurguladı. Bu ifadeyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hava sahası kastediliyor.

Hava sahası ihlali kriz doğurdu!

Yorumlar

Havacı ~ 16 yıl önce
Haberde Kıbrıs Ulusal Hava Sahası denilen bölge tam adı ile "Nicosia FIR"dir , KKTC ile bir ilgisi yoktur . Tum adayi ve etrafindaki denizleri kapsayan bir kontrol sahasidir . Guney ve Kuzey resmi olarak ayrilmadiklari (ya da birlesmedikleri) icin hava sahasi hep sorun olmaktadir . KKTC'nin kendine ait bir hava sahasi yoktur , sadece Ercan Advisory Airspace adi verilmis , biraz bizim dayatmamiz biraz ilimli devletlerin goz yummasi ile baki kalmis bir olusum soz konusudur . Normal sartlarda Ankara ve Istanbul FIR'larini guneyden terk eden her trafik Nicosia ile temas etmek zorundadir . Hatta Nicosia ile Ankara arasinda bir iyi niyet mektubu da mevcuttur , trafik akisini ve handoff'lari duzenlemek icin hazirlanmis. Haberi hazirlarken tum bunlari yazmak zorunda degilsiniz ancak sectiginiz kelimelere ve yuklenen anlamlara dikkat ederseniz sitemiz cok daha guzel olur .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000