26 Mart 2011, Cumartesi 08:11:50

HAVA HAREKATI İZMİR'DEN YÖNETİLECEK

Libya'ya uçuş yasağının uygulanmasında görev alacak olan NATO'nun komuta merkezi İzmir'de olacak. Libya'daki NATO güçlerinin komutanlığını Kanadalı Korgeneral Charles Bouchard üstlenecek.

Türkiye-Fransa arasında mutabakatın sağlanmasının ardından şimdi NATO içinde operasyonun Gönüllüler Koalisyonu'ndan, NATO'ya nasıl devredileceğine ve NATO'nun uçuş yasağını nasıl uygulayacağına dair angajman kuralları belirleniyor. NATO sözcüleri, Libya'da uçuşa yasak bölgeyi denetleyecek hava harekatın komuta merkezinin İzmir'deki NATO hava üssü olacağını açıkladı. Önümüzdeki haftadan itibaren Libya'da BM kararlarının uygulanmasını NATO'nun üstlenmesiyle, Koalisyon Güçlerinin gerektiğinde sivillerin bulunduğu bölgelere de yaptığı saldırılar son bulacak. Türkiye'nin sivillerin korunmasına yönelik ısrarı üzerine NATO'nun klasik formattaki angajman kuralları da revize ediliyor. Varılan mutabakata da 'uçuş yasağı artı ' (no fly plus) adı verildi. Operasyondan isteyen ülkeler de çekilebilecek. Belirlenecek kurallar NATO'nun 28 Daimi Temsilcisi'nin katılımıyla yapılacak Konsey toplantısında onaylanacak. Bu onayın hafta sonunda alınması bekleniyor. Ardından da pazartesi veya en geç Salı günü Londra'daki toplantı başlamadan Gönüllüler Koalisyonu'nun operasyonu sona ermiş olacak.

NATO AÇIKLAMASI

NATO sözcüleri, Libya'da uçuşa yasak bölgeyi denetleyecek hava harekatın komuta merkezinin İzmir'deki NATO hava üssü olacağını bildirdi. NATO askeri kanadından Albay Geoffrey Booth, NATO Sözcüsü Oana Lungescu ile basına verdiği brifingde, "Hava harekatının komuta merkezi İzmir olarak kesinleşti" dedi. Libya'ya silah ambargosunu icra eden NATO deniz misyonuyla birlikte İzmir komutasındaki hava operasyonunun İtalya'nın Napoli kentindeki Müşterek Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı olacağını belirten Booth, İzmir'in görevi devralmasından itibaren sorumluluklarını yerine getirebilmek için muhtemelen 48 saat hazırlık yapması gerektiğini dile getirdi. Albay Geoffrey Booth, bu süreçte Libya'daki mevcut koalisyon operasyonunu yürütenlerin şu ana dek yapılanlar ve mevcut durum konusunda İzmir'deki NATO komutanlarını bilgilendirmesi gerektiğini anlattı. Albay Booth, Libya üzerinde 7 gün 24 saat uçuşa yasak bölge uygulamasının "yüzlerce değil düzinelerce savaş uçağı" ve minimum 3 AWACS uçağı gerektireceğini ifade etti.

'LİBYA KOMUTANI' BELLİ OLDU

Bu arada NATO'nun Libya'daki misyonunun komutanlığını, Kanadalı Korgeneral Charles Bouchard'ın devralacağı belirtildi. Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay dün yaptığı açıklamada, Korgeneral Charles Bouchard'ın Libya'ya yönelik ittifakın askeri harekatına öncülük etmek üzere atandığını söyledi.

LONDRA TOPLANTISI

NATO sözcüsü Lungescu ise salı günü Londra'da düzenlenecek Libya toplantısında, NATO misyonu konusunda ihtiyaç duyulan "siyasi direktifin" verileceğini söyledi. Türkiye, konferansa Paris'tekinden farklı olarak bölgesel örgütlerin de davet edilmesinin önemli olacağını İngiltere'ye iletti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın da toplantıya geleceği ayrıca Arap Ligi Genel Sekreteri Amr Musa'nın da davet edilmesinin beklendiği öğrenildi. Şimdi, Londra'da Paris'ten farklı bir resim çıkması için müttefikler birlikte çalışıyor. BAE'nin, görevi NATO'nun devralacağının açıklanmasının ardından 12 uçak ile operasyona destek vereceği belirtildi.

HAVA HAREKATI İZMİR'DEN YÖNETİLECEK

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000