07 Nisan 2008, Pazartesi 08:43:02

Hava ambulans projesi sevinçle karşılandı

Sağlık Bakanlığı'nın hava ambulans sistemini bu yıl içinde hizmete geçirecek olması, en çok organ nakil koordinatörlerini sevindirdi.

Ambulans uçak ve helikopterlerin devreye girmesiyle organ nakillerinin daha hızlı yapılabileceğini belirten koordinatörler, bu sayede nakil sayısı ve başarı oranının da artacağını belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı, hava ambulans sistemini bu yıl hizmete geçirmeyi planlıyor. İhalesi tamamlanan proje kapsamında 4 uçak ve 17 helikopter alınacak. Bakanlık, 2 uçak ile 7 helikopteri bu yıl, 2 uçak ile 10 helikopteri ise gelecek yıl hizmete almayı planlıyor. İlk kez devlet organizasyonuyla sağlık alanında bu kadar büyük çaplı bir proje hayata geçirilirken, hava ambulansları, afet ve olağanüstü hallerde yaralılara çabuk ulaşılmasını ve organ nakillerinin daha hızlı yapılmasını sağlayacak.

Sağlık Bakanlığı, her şeyin yolunda gitmesi durumunda ilk uçuşu yaz başlangıcında yapmayı hedeflerken, bu habere, en çok zamanla yarışan organ nakil koordinatörleri sevindi. Hava ambulans sisteminin hayata geçirilmesini, 'Bu mükemmel bir olay!' sözüyle değerlendiren Gaziantep Organ Nakil Koordinatörü Dr. İbrahim Sani Kiraz, ambulans helikopter ve uçaklar sayesinde nakil işinin çok kolaylaşacağını, gerekli hallerde organları alınacak hastanın nakil yapılacak kişinin bulunduğu ile bile taşınabileceğini söyledi.

Nakil operasyonlarında yer alan doktorların ulaşımının da bu sayede daha hızlı yapılabileceğine belirten Kiraz, "Bu mükemmel bir olay! İstenen arzu edilen buydu. Sistemin hayata geçirilmesiyle, organların çabucak alınıp hastaya kısa sürede nakledilecek. Böylelikle organlarda zamana bağlı bozulmalar ve naklin başarısız olma ihtimali azalacak. Gerekli hallerde, hastanın organları burada değil de, nakil yapılacak kişinin bulunduğu şehirde de yapılabilir. Nakil operasyonlarına katılan doktor arkadaşlarımızın, gelip-dönüşleri de zaman açısından sıkıntılara neden oluyordu. Bunlarda ortadan kalkacak. Nakli yapacak uzmanlar, helikopter ambulansla hızlı bir şekilde taşınıp organlar gerekli yere hızlıca ulaştırılacak. Üstelik hasta yakınları, uçak kiralamak gibi prosedürlerle uğraşmak zorunda da kalmayacak. Bizim tarifeli uçak seferlerinin azlığı ve yer bulma konusunda zaman zaman yaşadığımız sıkıntılarda sona erecek. Hava ambulansları sayesinde hem nakillerin başarı oranının, hem de nakil sayısının artacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Demiryürek de çoğu nakillere kendi araçlarıyla gidip geldiklerini ve yolda çok zaman kaybedildiğini belirterek, "Ambulans uçak ve helikopterlerle organ nakledilmesi çok faydalı. Bu sayede yolda kaybettiğimiz zaman azalacağı gibi, nakillerin başarılı olma şansı da artacak" dedi.

Tarifeli uçak seferlerinin her ilden yapılmaması ve sıklığının az olması nedeniyle bazen sıkıntılar yaşandıklarını anlatan Adana Bölge Organ Koordinatörü Dr. Pınar Güneşer, Sağlık Bakanlığı'nca tahsis edilecek ambulanslar ile bu sorunun kalıcı olarak çözüleceğini belirtti.

Hava ambulans projesi sevinçle karşılandı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000