04 Haziran 2009, Perşembe 08:14:33

Hava ambulans ilaç oldu...

Doğal afet, kaza ve benzeri olaylar sonucu yaralanan vatandaşların acil olarak zamanında sağlık merkezlerine ulaştırmak amacıyla faaliyete geçirilen Hava Ambulans hayatların kurtulmasına vesile oluyor.
  • Ambulans, kara yolları araçları, okul, sağlık ocağı yakan kara zihniyet. Bak devletin sana, ananı, babanı, bacını, kardeşini hastaneye bir an önce götürebilmek için, nede güzel hava aracı vermiş. Hökümat nerede, diye hep sorarsın, o hep yanında, yeterki sen aç gözünü.

Sağlık Bakanlığı tarafından merkezi Diyarbakır’a gönderilen ambulans helikopter, 2 ay içerisinde 138 saat uçuş gerçekleştirerek aralarında bebek ve yaşlılarında bulunduğu onlarca hayat kurtardı. 2 Doktor ve 2 teknik personelin görev yaptığı hava ambulansı, Diyarbakır’ın yanı sıra Adıyaman, Şanlıurfa, Muş, Batman, Mardin, Şırnak, Elazığ, Bingöl, Siirt ve Malatya illerine de hizmet veriyor.


Fenalaşan hastalar ileri bir teknik ve tedavi için doktorların uygun gördüğü sağlık merkezlerine zaman kaybettirilmeden sevk eden Hava Ambulans ilk olarak Diyarbakır’ın Lice İlçesinde 6 aylık gebe ve köpek ısıran olan bir kadını kurtararak işe başlamış ve bu güne kadar 70 hayatın kurtarılmasına vesile oldu.

ÜCRETSİZ TAŞINIYOR, HASTA ÖLÜMLERİ AZALDI

Ambulans ve doktor yok diye "Hastaların artık ölmediğini" ifade eden Diyarbakır Sağlık İl Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, hava ambulans projesinin sağlıkta ultra hizmet olduğunu söyledi. Hava ambulansının hiç bir güvenlik problemi yaşamadan acil hastanın olduğu heryere ihtiyaç duyulması halinde zamanında yardıma ulaştığını ifade eden Dr.Kubat, : " Hava ambulansın hayata geçirilmesi ile acil hastalarda ölümlerde ciddi azalmalar yaşanıyor. 12 Şubat 2009 tarihinde buyana sadece 4 acil vaka yaşamını yitirmiş 70 vatandaşımız ise hayatı kurtarılmıştır. Sağlık alanında Avrupa ülkelerini çok önüne geçmiş durumdayız. Yapılan hizmetler tamamen ücretsiz olup vatandaşların yararına yapılmaktadır."diye konuştu.

ANNE VE ÇOCUK KURTULDU

Diyarbakır’ın Dicle İlçesinde doğum sancıları başlayan 5 çocuk annesi Mihriban Babur 6. gebeliğinde sıkıntı yaşayınca Hava Ambulansı sayesinde hem kendi kurtuldu hem de nur topu bir bebek hayata getirdi.

Dicle İlçesine bağlı Günlük Köyünde ikamet eden, Mihriban Babur, doğum sancıları tutunca aile fertleri durumu 112 acil servisi ekibine bildirdi. Verilen ihbar doğrultusunda harekete geçen ekipler, hastayı kara ambulansıyla Dicle Devlet Hastanesine getirerek tedavi altına aldılar. Dicle Devlet Hastanesi Doktorları tarafından annenin durumunun kritik olduğunun belirlenmesi üzerine, devreye hava ambulansı girdi. Kısa sürede 320 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine kaldırılan Babur, yapılan tedavinin ardından, sezer yanla 3 kilo 800 gram bir erkek çocuğu dünyaya getirdi.

MİNİK ERDAL YAŞAMA DÖNDÜ

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde oturan 9 yaşındaki Erdal Azot solunum yetmezliğinden Şanlıurfa çocuk hastanesine kaldırıldı. Burada yoğun bakımda tedavisi süren Azot’un durumu ağırlaşınca Diyarbakır’dan istenen 112’ye bağlı hava ambulansla Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesine havayla nakledildi. Burada tedavi altına alınan küçük çocuk eski sağlığına kavuştu.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Mardin’in Nusaybin ilçesi Dicle Mahallesi Baran sokakta 13 numarada oturan 16 yaşındaki Fırat Gözmen , evlerinin üstünden geçen  yüksek gerilim hattına kapıldı.  Ailesi tarafından Nusaybin Devlet Hastanesi Acil servisine kaldırılan Gözmen’e burada ilk müdahale yapıldı. Elektrik çarpmasının etkisiyle ağır yaralanan Gözmen’in durumu ağır olunca doktorlar ileri tetkik ve tedavisi için Diyarbakır’a sevkini uygun görmesi üzerine Nusaybin Atatürk Stadyumuna inen hava ambulansı hastayı kısa sürede Diyarbakır’a nakletti.

Hava ambulans ilaç oldu...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ambulans, kara yolları araçları, okul, sağlık ocağı yakan kara zihniyet. Bak devletin sana, ananı, babanı, bacını, kardeşini hastaneye bir an önce götürebilmek için, nede güzel hava aracı vermiş. Hökümat nerede, diye hep sorarsın, o hep yanında, yeterki sen aç gözünü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000