26 Mart 2009, Perşembe 09:37:12

"HANIMEFENDİ HALA BULAMADINIZ MI YERİMİZİ?"

İşte İHA muhabiri İsmail Güneş ile 112 görevlisi arasında geçen son konuşma.
  • Bu kazada bize göstermektedir ki,gelişmiş Ülkeler (Amerika gibi) bu kaza kurtarma işini nasıl yapıyorlar onu öğrenmemiz gerek.911 acil yardım servisi gibi tek numaralı profosyonel sistem kurmak gerekiyor.Profosyonel bir sistem anında bu tip bir helikopterin Üs'deki benzer pilotuna ulaşıp helikopterde sağ kalanın konuştuğu cep telefonu ile kazazede'ye ,(eğer hareketi kısıtlı değilde ulaşabiliyorsa )ELT şalterini tarif edip manuel açtırabilirdi.
  • 112'de çalışan bayan acaba nerede bu eğitimi aldı?ve seni kim oraya oturttu?Bir helikopter ve 30 saat geçmiş işlerine gelenleri hemen buluyporlar am dinlemede üstlerine yok..... Sadece yazık çok yazık...
  • konuşmaları az önce ana haberlerde dinledim. gerçekten çok acı verici.iha muhabirinin feryadı içimi acıttı.allah kimseyi böylesi zor durumda bırakmasın.
  • Konuşma kayıtlarını dinledim .112 operatörü belli bir müddet telefonda hiç konuşmadan bekliyor .!!kardesim adamı konuştur acık tut soru sor adam sarjım az diyor hala içerden gürültü geliyor !! sakin bir ortam degil operatör yetersiz ayrıca helikopterde gprs cihazı nasıl olmaz (SON duyuma göre varmış ne derce doğru bimiyorum ama kırım herhalde agır değil çalışmadığını söylüyorlar)her işimiz sakat yeter artık yaa kazalar hiç bir şekilde bu ülkeye ders olmuyor helikopterde donanım yetersizliği arama kuratarmadaki ilk bastaki basiretsizlik ümitsiz kouşmak istemiyorum ama yaşamaları mucize Sivil havacılık kurallarının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğine hatta yeniden degerlendirilmesi nin şart olduğun u düşünüyorum..H.Zafer LTINTOP
  • Yuh be bu kadar mı koskaca Türkiye,birilerini dinlemeye bulmaya gelince anında yapıyor bunlarda düşen helikopteri mi bulamıyorlar, SONUÇ,Bir mucize olmadıkça hepsi öldü,bu kesin Başımız sağolsun
  • Kazazedeler büyük bir ihtimalle hayatlarını kaybettiler.Yaralı olmaları,bilinçkaybı,kanama olasılığı, kazadan sonra geçen süre ve hava şartları iyicene ümitsiz bir tablo çiziyor. Kaza yerinin tesbit edilememesinin ve birkaç saat içinde ulaşılamamasının nedeni ise belli. Teknik eksiklik ve yetersizlik.Sorumlusu sorumsuzluk,denetimsizlik ve (SHGM) ELT cihazı uçaklarda kaza anında otomatik yayın yaparak çok uzun süre kazanın koordinatlarını arama kurtarma merkezine uydu aracılığı ile bildirir.Bu sayede enkazın nokta tesbiti yapılabilir.
  • sadece 112 acil durum görevlisi ile konuşmalara dahi bakacak olursanız hakkında bir çok açıklanmamış soru olan kaza. çok fazla anlamsız konuşma geçmekte. hatta bu konuşmaların doğruluğunu dahi yeniden değerlendirmeye almak lazımdır, şöyle ki; 112 görevlisi : 112. ismail güneş (i.g): ben iha muhabiri ismail güneş, helikopter ile düştük. 112 : nerede? neredesiniz? i.g : bilmiyorum nerede olduğumuzu. bbp genel başkanı yazıcıoğlu ile birlikteydik. 112 : neredesiniz? i.g : hatırlamıyorum. 112 : etrafınıza bakın, ne görüyorsunuz? i.g : her taraf kar, sis. her taraf sis. 112 : helikopteri nereden kiraladınız? • son cümlenin 112 operatörü tarafından kurulmasını sağlayacak herhangi bir bilgi var mı? o helikopterin kiralık olduğun
  • ümidi kestim artık.allah yardımcıları olsun. çok mu zor bulmak.aradan kaç saat geçti.
  • Şu görüşme kayıtlarından şunu anlıyoruzki aradan da nerdeyse 17 saat geçti. Muhabirin içinde bulundğu kötü hava şartları ve kaza sonucundan dolayı üzülerek söylüyorum Sayın Yazıcıoğlu'nun yaşaması sanırım artık bir mucize.Gerçi izliyoruz da Genel Başkan'ın hayatı kazalardan ibaret. Bunu da atlatır inşallah..Ama zor gözüküyor.Kar tipiden bahsediyor baksanıza.Dağların arasında bir yerde. Sayın ALİ SABANCI!!! Bu helikopterde GPS gibi bir cihaz yokmu Cep telefonu sinyaline mi kaldılar yaa!!!YAZIK ÇOK YAZIK!!
  • en yakındaki askeri havaalanından Adana veya Malatyadan destek neden istenmedi gece görüşe sahip hatta termokameralı donanında uçaklarımız yokmu eğitimde bir çok uçan askeri uçak var neden destek alınmadı neden teknoloji burda kullanılmıyor istediklerinde herkesi anında bulan sistemler nerde??? insan hayatı bu kadar ucuz burada....

İsmail Güneş (İ.G): Ben İHA Muhabiri İsmail Güneş, helikopter ile düştük.

112 : Nerede? Neredesiniz?

İ.G : Bilmiyorum nerede olduğumuzu. BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile birlikteydik.

112 : Neredesiniz?

İ.G : Hatırlamıyorum.

112 : Etrafınıza bakın, ne görüyorsunuz?

İ.G : Her taraf kar, sis. Her taraf sis.

112 : Helikopteri nereden kiraladınız?

İ.G: Bacağım kırık olduğu için konuşamıyorum. Erhan ağabey nereden çıkış yapmıştık. Çağlayancerit orada bir yerde düştük. Hangi yere düştüğümüzü hatırlamıyoruz, her taraf sis, göremiyorum. ... 35 00 benim numaram.

112 görevlisi: Telefonu kapatmayalım, yerinizi tespit etmeye çalışıyoruz.

İ.G : Kahramanmaraş'ın dağlarından, her taraf sis. göremiyorum.  

112 görevlisi: Parti merkezinden kiminle görüşebiliriz, sizinle ilgili?

İ.G : Bilmiyorum, şarjım bitmek üzere. Alo. Biz nereye gidiyorduk? Yozgat tarafında bir yere gidiyorduk hanımefendi.

112 görevlisi: Kapatmayın yerinizi tespit etmeye çalışıyorlar.

İ.G : Erhan ağabey, nereden geldik, nereye gidiyoruz. Şu an Çağlayancerit'ten gelip, nereye gidiyoruz. Yozgat-Yerköy mü? Çağlayancerit'ten, Yozgat-Yerköy'e gidiyoruz. Burası çok soğuk. Alo. Yer tespit edemiyor musunuz?

112 görevlisi: Siz kapatmayın beyefendi telefonu.

İ.G : Hanımefendi şarjım bitecek.

112 görevlisi : Alo, Alo. İyi misiniz?

İ.G : Kötüyüm, ayağım kırık.

112 görevlisi: Şu anda siz helikopteri görebiliyor musun?

İ.G : Şu anda helikopterin içindeyim.

112 görevlisi: Alo. diğer beş kişi yanınızda değil mi şu anda? Size cevap verebiliyorlar mı?

İ.G : Diğerlerinden ses yok. Erhan ağabey, Erhan ağabey de ıhlayarak cevap veriyor. Alo, hanımefendi, yerimizi tespit edemediniz mi?

112 görevlisi: Şu anda emniyet bulmaya çalışıyor, sakin olun.

İ.G: Erhan ağabey, ıhlıyor sadece. Bende üşümeye başladım. Ben sakin olmaya çalışıyorum.

112 görevlisi: Sakin olmaya çalışın, tespit etmeye gayret ediyorlar.

İ.G: Muhsin Bey'i göremiyorum.

112 görevlisi: Aynı helikopter ile mi havalandınız?

İ.G: Evet. Ayağım çok kötü kırıldı. Ölende var herhalde. Bu arkadaş kim ya.

112 görevlisi: Ayağı kırık, yerinden kımıldayamıyorum. Emniyetle görüşüyorum.

İ.G: Alo, hanımefendi.

112 görevlisi: Açık kalsın telefon.

İ.G: Şarjım bitmek üzere. Benim numaramı görebiliyor musun?

112 görevlisi: Kapatmayalım, ulaşıyorlar, kapatmayalım numarayı. Sizin nereye gittiğinizi anladık. Yozgat-Yerköy'e gidiyoruz dediniz.

İ.G: Alo. Sakin olalım da şu anda donuyoruz burada, ayağım da kırık.

112 görevlisi: Kapatmayın, bir saniye.

İ.G: Alo. Erhan ağabey, Erhan ağabey. Sen kalkabiliyor musun yerinden? Hanımefendi.

112 görevlisi: Şarjınız bitinceye kadar açık kalsın, aramaya devam ediyorlar çünkü. Kapatmayın alo.

İ.G: Alo. Ayağım kırıldı.

112 görevlisi: Başka yerinizde kanama var mı?

İ.G: Gözükmüyor.

112 görevlisi: Kravatınız var mı? İp gibi kravat gibi bir şeye elinizi uzatabilir misiniz?

İ.G: Kravat yok. Şu anda gözükmüyor.

112 görevlisi: Polis ekipleri yerinizi bulmaya çalışıyor. Siz moralinizi yüksek tutun. Zaten sizin yerinizi tespit edecekler. Edemediler daha. Tespit etmeye devam ediyor.

İ.G: Herkes öldü herhalde.

112 görevlisi: Kanamadan dolayı sessiz kalmış olabilirler, endişe etmeyin, sizi kurtaracaklar.

İ.G: Erhan ağabey, Erhan ağabey. Kırık ayağımın altında, kaval kemiğinde. Kanama değil, kırıldı ya.

112 görevlisi: Alo, beyefendi. Şu anda bacağınızın durumu nasıl?

İ.G: Ağrıyor. Alo. Yeri tespit edemediniz mi? Donmaya başladım, üşümeye başladım. Üşüyorum. Tipi var. Helikopterin içine girdim. (İnleme sesleri) Buradakiler öldü herhalde ya. Erhan ağabey, Erhan ağabey. Yok. Kimseden ses gelmiyor, gelmiyor. Eyvah çok kötü.

112 görevlisi: Ayağınız sıkıştı mı?

İ.G: Evet. (inlemeler) Tespit edemediler mi ya. (inleme) Ayağımı oynatamıyorum.

112 görevlisi: Emniyet yerinizi tespit etmeye çalışıyor.

İ.G: Erhan ağabey. Ağabey bir kendine gelmeye çalış. Bak ben kendime gelmeye çalışıyorum. Yatıyor ıhlıyor. 

112 görevlisi: Başka kimseden ses gelmiyor mu?

İ.G: Yok, yok. Çok kötü ayağım kırıldı. (İnleme) Hanımefendi hala bulamadınız mı yerimizi? Burada donacağız, diğer insanlar öldü herhalde. (İnleme sesleri) Ayağımı oynatamıyorum. Çok pis kırıldı ayağım. Yerimizi ne zaman tespit edeceksiniz hanımefendi.

"HANIMEFENDİ HALA BULAMADINIZ MI YERİMİZİ?"

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bu kazada bize göstermektedir ki,gelişmiş Ülkeler (Amerika gibi) bu kaza kurtarma işini nasıl yapıyorlar onu öğrenmemiz gerek.911 acil yardım servisi gibi tek numaralı profosyonel sistem kurmak gerekiyor.Profosyonel bir sistem anında bu tip bir helikopterin Üs'deki benzer pilotuna ulaşıp helikopterde sağ kalanın konuştuğu cep telefonu ile kazazede'ye ,(eğer hareketi kısıtlı değilde ulaşabiliyorsa )ELT şalterini tarif edip manuel açtırabilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
112'de çalışan bayan acaba nerede bu eğitimi aldı?ve seni kim oraya oturttu?Bir helikopter ve 30 saat geçmiş işlerine gelenleri hemen buluyporlar am dinlemede üstlerine yok..... Sadece yazık çok yazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
konuşmaları az önce ana haberlerde dinledim. gerçekten çok acı verici.iha muhabirinin feryadı içimi acıttı.allah kimseyi böylesi zor durumda bırakmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Konuşma kayıtlarını dinledim .112 operatörü belli bir müddet telefonda hiç konuşmadan bekliyor .!!kardesim adamı konuştur acık tut soru sor adam sarjım az diyor hala içerden gürültü geliyor !! sakin bir ortam degil operatör yetersiz ayrıca helikopterde gprs cihazı nasıl olmaz (SON duyuma göre varmış ne derce doğru bimiyorum ama kırım herhalde agır değil çalışmadığını söylüyorlar)her işimiz sakat yeter artık yaa kazalar hiç bir şekilde bu ülkeye ders olmuyor helikopterde donanım yetersizliği arama kuratarmadaki ilk bastaki basiretsizlik ümitsiz kouşmak istemiyorum ama yaşamaları mucize Sivil havacılık kurallarının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğine hatta yeniden degerlendirilmesi nin şart olduğun u düşünüyorum..H.Zafer LTINTOP

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yuh be bu kadar mı koskaca Türkiye,birilerini dinlemeye bulmaya gelince anında yapıyor bunlarda düşen helikopteri mi bulamıyorlar, SONUÇ,Bir mucize olmadıkça hepsi öldü,bu kesin Başımız sağolsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kazazedeler büyük bir ihtimalle hayatlarını kaybettiler.Yaralı olmaları,bilinçkaybı,kanama olasılığı, kazadan sonra geçen süre ve hava şartları iyicene ümitsiz bir tablo çiziyor. Kaza yerinin tesbit edilememesinin ve birkaç saat içinde ulaşılamamasının nedeni ise belli. Teknik eksiklik ve yetersizlik.Sorumlusu sorumsuzluk,denetimsizlik ve (SHGM) ELT cihazı uçaklarda kaza anında otomatik yayın yaparak çok uzun süre kazanın koordinatlarını arama kurtarma merkezine uydu aracılığı ile bildirir.Bu sayede enkazın nokta tesbiti yapılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sadece 112 acil durum görevlisi ile konuşmalara dahi bakacak olursanız hakkında bir çok açıklanmamış soru olan kaza. çok fazla anlamsız konuşma geçmekte. hatta bu konuşmaların doğruluğunu dahi yeniden değerlendirmeye almak lazımdır, şöyle ki; 112 görevlisi : 112. ismail güneş (i.g): ben iha muhabiri ismail güneş, helikopter ile düştük. 112 : nerede? neredesiniz? i.g : bilmiyorum nerede olduğumuzu. bbp genel başkanı yazıcıoğlu ile birlikteydik. 112 : neredesiniz? i.g : hatırlamıyorum. 112 : etrafınıza bakın, ne görüyorsunuz? i.g : her taraf kar, sis. her taraf sis. 112 : helikopteri nereden kiraladınız? • son cümlenin 112 operatörü tarafından kurulmasını sağlayacak herhangi bir bilgi var mı? o helikopterin kiralık olduğun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ümidi kestim artık.allah yardımcıları olsun. çok mu zor bulmak.aradan kaç saat geçti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Şu görüşme kayıtlarından şunu anlıyoruzki aradan da nerdeyse 17 saat geçti. Muhabirin içinde bulundğu kötü hava şartları ve kaza sonucundan dolayı üzülerek söylüyorum Sayın Yazıcıoğlu'nun yaşaması sanırım artık bir mucize.Gerçi izliyoruz da Genel Başkan'ın hayatı kazalardan ibaret. Bunu da atlatır inşallah..Ama zor gözüküyor.Kar tipiden bahsediyor baksanıza.Dağların arasında bir yerde. Sayın ALİ SABANCI!!! Bu helikopterde GPS gibi bir cihaz yokmu Cep telefonu sinyaline mi kaldılar yaa!!!YAZIK ÇOK YAZIK!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
en yakındaki askeri havaalanından Adana veya Malatyadan destek neden istenmedi gece görüşe sahip hatta termokameralı donanında uçaklarımız yokmu eğitimde bir çok uçan askeri uçak var neden destek alınmadı neden teknoloji burda kullanılmıyor istediklerinde herkesi anında bulan sistemler nerde??? insan hayatı bu kadar ucuz burada....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000