27 Kasım 2014, Perşembe 14:49:45

HAMDİ TOPÇU'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR!

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Topçu, yabancı pilotlardan yakıt indirimindeki kazanca, sponsorluklardan 3. havalimanına kadar bir çok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.
  • Yatacak yerin yok Hamdi. Topçu Hava Yolları
  • o parayi yabancilar aliyor
  • Rize Gazetesi: Hamdi Topçu kimdir Rize’nin Çayeli ilçesinde 1964’te doğan Topçu, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 1986’da mezun oldu. Mali Müşavirliğe aynı yıl İstanbul/Kartal’da başladı. THY’ye 2002’de yönetim kurulu üyesi olarak giden Topçu, 5 yıldır Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan vekili görevlerini sürdürüyordu. Evli olan Topçu, 4 çocuk babası. şimdi soruyorum Allah aşkına bu kibrinden yanına bile yaklaşılamayan kişiyi, THY Yönetim Kurulu Başkanı yapmasalardı kim tanır, kim bilirdi? size Yüce Kitabımız KUR'AN-I KERİM'den kibir ile ilgili bir ayet sunmak isterim, "Yeryüzünde haksız yere büyüklük taslayanları ayetlerimden engelleyeceğim. Onlar her ayeti görseler bile ona inanmazlar; dosdoğru yolu (rüşd yolunu) da görseler, yol olarak benimsemezler, azgınlık yolunu, gördüklerinde ise onu yol olarak benimserler. Bu, onların ayetlerimizi yalanlamaları ve onlardan gafil olmaları dolayısıyladır. (Araf Suresi, 146)" Gerçekten iman edenlere Saygılarımla.
  • bugun ku haberlerde Cumhurbaskanı için alınan ucak ile alakalı SPK nın THY yönetim kurulu için inceleme başlatabileceği var. Kucuk yatırımcıların bu konuda resmi şikayetleri varmış. Eger kucuk yaıtırımcı zarara ugratıldıysa, bunun hapis cezası da var. tabii şimdiki koşullarda bundan yırtabilir ancak bu iş geri döner gelir onu bulur :-)))
  • Yüce önderimizin yaptıkları tabi ki buraya sığmaz da, kendileri 15 yılda o dönemin şartlarında 46 fabrika açıp ülke sanayisinde %152 büyüme sağlayan, ithalatı en aza indiren ve tüm dünyanın hayran olduğu bir liderdi. Hiçbir milli varlığı satmadığı gibi emperyalizmin vahşi pençelerinden kurtardıkları da herkesin malumudur. Savarona yatı da mevcut Ertuğrul yatı açık denize açılamayacak kadar eskidiğinden (son konuğu İngiltere Kralının kıyafetinin dumandan simsiyah olduğu yazılır) Bayar Hükümeti tarafından Amerikalı bir bayandan gerçek değerinin neredeyse 1/4 fiyatına alınmıştır. Şimdi bu bilgiler ışığında mevcut kişinin mütevazi! harcamaları ile yüce önderimiz Atatürk'ün Savarona yatının hangi düşünce ve mantık ile kıyaslandığının yorumunu sizlere bırakıyorum.
  • tabiki bashirsizi kollayacak,o olmasa kapici ,guvenlik olamayacagi yere yonetici olamaz..
  • Hamdi topçu , Atatürk'e karşı olan intikam duygusunu ağzıyla kusmuştur.
  • Hamdi topçu aklı sıra Atatürk'ü eleştirerek , koltuğunu sağlamlaştırmıştır. NASILSA sıra ATATÜRKÇÜLERE de gelecek Hamdi .
  • Vay be Türkiye ,Attatürk ile ayni Tutulacak mis Sayin Erdogan. Attatürk yoktan var etti Erdogan ne yapmis? Pek anlamadim? Hamdi Bey acaba kac Türk Pilotu Yunanistanda veya Almanyada ucuyor? Ya bu Türkiyede ne bu yabanci hayranligi arkadaslar biz yurtdisinda olan Türk pilotlarina is yok Türkiyede Türküs diye Veya jar lisansimiz yok diye dünyanin öbür yerlerinde yabanciyis diye Ekmek yok. Hamdi bey kul hakki yiyorsun kefenin cebi yok, rica ediyorum yeter artikin yapmayin böyle artikin.
  • Sevgili TGS çalışanı en azından senin gibi koyun değiliz

12 yıldır Türk Hava Yolları’nı yöneten Hamdi Topçu, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Cumhurbaşkanlığı uçağıyla ilgili olarak “Atatürk’ün Savarona yatına ne diyeceğiz?” yorumunda bulundu.

ATATÜRK’ÜN SAVARONA YATINA NE DİYECEĞİZ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 185 milyon dolara alınan uçağın pahalı ve gereksiz olduğu eleştirilerine ne diyorsunuz?

Bu konuda bana bir laf düşmez. Ancak bugün ülkelerin temsil edilmesi açısından bakınca gerçekten birçok ülkenin devlet başkanları artık zamandan tasarruf için özel uçaklarla seyahat ediyor. Biz gerçekten büyük ülkeyiz, bu ülkenin yöneticilerinin böyle uçakları kullanması sıradan bir konudur, tartışmalar anlamsız. Yarın başkası cumhurbaşkanı olunca yine o kullanacak. Bunlar şahıs malı değil neticede, ülkeye ait uçaklar. Geçmişe baktığınız zaman, tarihi eleştiriler yapılabilir. Atatürk’ün Savarona yatına ne diyeceğiz? Devletin himayesinde alınmış bir yattı ki o dönemin bütçesinin çok büyük bölümüne karşılık geliyordu. Bir Türk vatandaşı olarak liderlerin Türkiye’ye yakışır hava ve kara araçlarını kullanmalarını normal görüyorum.

THY’nin finansal durumu nasıl?

Her yıl yüzde 20 büyüyen bir şirketiz kargoda daha hızlı büyüyoruz. Ciromuzu 1.2 milyar dolardan 17.5 milyar dolara getirdik. Şu anda Türkiye’nin ikinci büyük grubuyuz. THY son 12 yılda 10 bin çalışanını 45 bine çıkardı. Dünyanın en çok ülkesine ve en fazla uluslararası noktaya uçan havayolu şirketiyiz.

Ukrayna kirizi ve Arap baharından en çok biz mi etkilendik?

Evet çok etkilendik. Suriye’de haftada 28 uçuşumuz vardı, tamamı gitti. O yolcuların bir kısmını Hatay ve Gaziantep üzerinden taşıyoruz. Ukrayna’da da Donetsk’e uçmuyoruz. Yakın coğrafyamızdaki karışıklıklar olmasaydı hem yolcu sayısı hem de gelir düzeyimiz farklı olabilirdi.

Körfez ülkeleriyle rekabette zorlanıyor musunuz?

Biz THY olarak çok kaygılı değiliz ama kontrolsüz büyüyorlar. Giderlerin önemsenmediğin, başka getirilerle karşılandığını görüyoruz. Zararı başka şekillerde gösteriyorlar. Bu şirketlerin, sadece havacılıktan gelir-giderlerini elde eden kökleşmiş büyük şirketlere tehdit olarak algılandığını görüyoruz. Yarattıkları rekabet biraz haksız rekabet boyutunda. Avrupalılar seslerini yükseltmeye başladılar zaten.

2015-2016 döneminde açılması planlanan hatlar hangileri?

Dışhatlarda Manila (Filipinler), San Fransisco (ABD), Hanoi (Vietnam), Miami (ABD) ve iç hatlarda ise Hakkari hattını açmayı planlıyoruz.

“71 YUNAN PİLOTUMUZ VAR”

THY güvenlik alanında dünya sıralamasında nerede?

Güvenlikte sıfır hatayla gidiyoruz. Bütün pilotlara kefilim. Bilgim dahilinde bir risk olursa maliyeti ne olursa olsun o uçağı kaldırtmam. Havacılıkta milyonda bir hata bile vahimdir.

THY’de kaç yabancı pilot var? En çok hangi ülkenin pilotları?

THY bünyesinde çalışan 609 yabancı pilotumuz var. İlk üç sıralamayı ise Alman, Yunan ve İtalyan pilotlarımızdan oluşuyor. 114 Alman, 71 Yunan pilotumuz görev yapıyor.

İran’dan pilot alınmasıyla ilgili haberlerin aslı nedir?

Şu ana kadar THY’de istihdam edilen İranlı tecrübeli pilot sadece 6 kişidir. Türk Hava Yolları olarak önceliğimiz pilotların hangi ülkeden oldukları değil, sivil havacılık ve şirket standartlarına uyup uymadıklarıdır.

THY’de bir Boeing 777’nin kaptan pilotu ne kadar maaş alıyor?

Deneyimi ve tecrübesine göre değişir ama 30 bin TL’nin üzerinde alır. 35 bin alan da var.

Pilot alkollü yakalanırsa cezası nedir?

Çok sıkı kontroller var. Bunun yanında hem kokpit hem kabin birbirini denetliyor. Alkollü pilot veya kabin görevlisi kesin işten atılır! Yabancı pilotlardan da çok menunum.

THY’nin uçtuğu hatlar arasında en yoğun yolcu talebi hangi şehirlerde?

Dış hatlarda ilk üçte Londra, Tel Aviv ve Paris varken, iç hatlarda ilk üç Ankara, İzmir ve Antalya.

Filonuzdaki uçakların yaş ortalaması kaç?

Yolcu uçaklarının yaş ortalaması Türkiye’de 8, Fransa’da 10.6, Almanya’da 10.1, İtalya’da 14.5, Avusturya’da ise 12. 3

DEV UÇAKLARI KİRALAYABİLİRİZ

Yolcuların biraz da prestij olarak gördüğü A380 ve 747-800 gibi dev uçakları filoda görebilecek miyiz?

2016’ya kadar olan siparişlerimizi tamamladık. Bunun sonrasında teslim edilecek olan geniş gövde uçaklarla ilgili bir ihaleye çıkmak istiyoruz. Şu an menzilde A350, Boeing 787 ve 777X var. 2023 filo planlamamızı revize ediyoruz. Önümüzdeki 2 hafta içinde filo gündemli bir yönetim toplantısı yapacağız. Ultra wide (ultra geniş) dediğimiz segmentte yer alan Airbus A380 ve 747-800’le de ilgileniyoruz. Pekin, New York, Seul, Şangay gibi hatlarda daha büyük uçağa ihtiyaç var. Pazar hacmi ve finans açısında sorunumuz yok. Belki 747-800 ve A380’lerden bir kaçını bir süreliğine kiralayıp deneyebiliriz.

Ultra geniş tipte kaç uçak düşünüyorsunuz?

Benim kişisel tahminim kısa vadede 6, uzun dönemde ise 12 tane ultra geniş gövde uçağa ihtiyacımız olabilir diye düşünüyorum. İyi teklifler alıyoruz bunları değerlendireceğiz.

ATATÜRK HAVALİMANI 2017 YILINDA TIKANIR

İstanbul dünya havacılığında nerede?

İstanbul’dan nereye uçuş koyarsanız dolar. 108 ülkeden 264 havalimanından yolcu getiriyoruz. Başka havayolları da buraya yolcu getiriyor. Her tarafa gidecek yolcu var. İstanbul Avrupa’nın değil dünyanın en önemli merkezlerinden biri oldu.

Sabiha Gökçen ne durumda?

Sabiha Gökçen’de ikinci pist ihalesinin hemen yapılması lazım. Orada da kilitlenmeler var şu anda.

3. Havalimanı ne zaman devreye girecek?

Zamanında bitirme irade olduğunu görüyorum. Gecikme Türk havacılığına darbe olur. Son atılan adımlar Atatürk Havalimanı’nı bir miktar rahatlatacak ancak 2017 sonrası tamamen tıkanır. Şu anda bile fiziksel limitler dolu.

3. Havalimanı devreye girdiğinde ne kadarlık yakıt tasarrufu bekliyorsunuz?

Hava trafiğindeki rahatlamayla THY’nin yıllık yakıt tasarrufu 120 120 milyon dolara ulaşır.

Petrol fiyatlarında düşüş kuruma ne kadar kazanç sağlıyor?

Yüzde 1’lik düşüş 45 milyon TL kazanç sağlıyor. Bunun doğrudan bilet fiyatlarına yansıması mümkün olmuyor. Zaten kampanyalarla en iyi fırsatı veriyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde Türk Hava Yolları olarak 2014 Ocak-Ekim ayları arasında giderde yüzde 15 avantaj sağladık.

3. HAVALİMANI ALMANLARIN LEHİNE

Lufthansa ile ortak bir havayolu mu kuruyorsunuz?

Fikir olarak adımlar atıldı. Lufthansa’nın belli hatlarda uzun uçuşlar yapma planları var. Sorumluluğu ve operasyonel riskleri Lufthansa üstlenecek. Sadece hizmet bedeli olarak veya belirli bir karı ortak şirketimiz Sunexpress elde edecek. Bizde Sunexpress’in ortağı olduğumuz için konu bizi de ilgilendiriyor. Lufthansa bize ortak olarak teklif etti. Uçuşlarımızı etkilemeyecek modele ‘evet’ diyebileceğimizi söyledik. Hangi tip uçaklarla ve nasıl yapılacağı konusunda çalışmayı Lufthansa yürütüyor. Anlaşma sağlanırsa geniş gövdeli uçaklarla aralarında Karayiplerin de bulunduğu bölgelere seferler konulacak.

Lufthansa yeni havalimanına nasıl bakıyor? Almanlar yeni havalimanını istemiyor iddiaları dillendirilmişti.

Lufthansa da diğer havayolları da Atatürk Havalimanı’na ilave uçuş hakkı almakta zorlanıyor. Bu sıkışıklıklar bizi de dışarıda zor durumda bırakıyor. 3 havalimanının Lufthansa ‘nın da lehine olacağını düşünüyorum.

EBOLA KURALLARI

Ebola salgınına karşı hangi önlemi alıyorsunuz?

Ebola ile Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün bir takım uyulması gereken kuralları var. Hastalık şüphesi olan yolcu tespit edilirse kokpit ve ekibimizin uyması gereken kurallar var. Hastalık şüphesi olan yolcu en arka sıraya alınacak. Görevli kabin memuru maske, tek kullanımlık eldiven, önlük ve gözlüğü kullanacaktır. Sağlık ekipleri onay verinceye kadar yolcunun uçaktan inmesine izin verilmiyor.

MESSI İLE ÇALIŞMAK MUTLULUK VERİCİ

Dünyada hangi kulüp ve liglere sponsor oluyorsunuz?

Spor yolculara ulaşmada etkili bir araç. Futbl, basketbol, golf gibi birçok dalda sponsorluklarımız mevcut. Futbol kulüpleri Borussia Dortmund, Feyenord, Avrupa’nın en büyük basketbol organizasyonu Turkish Airlines Euroleague, Galartasaray ve Trabzonspor’un sponsoruyuz. Tanıtımımızda basketbolcu Kobe Bryant, dünya futbolunun büyük yıldızı Lionel Messi ile çalışmak mutluluk verici.

Hakan Çelik / Posta

HAMDİ TOPÇU'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

THY Uzman ~ 9 yıl önce
Yatacak yerin yok Hamdi. Topçu Hava Yolları

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oyle degil ~ 9 yıl önce
o parayi yabancilar aliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kibir ~ 9 yıl önce
Rize Gazetesi: Hamdi Topçu kimdir Rize’nin Çayeli ilçesinde 1964’te doğan Topçu, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden 1986’da mezun oldu. Mali Müşavirliğe aynı yıl İstanbul/Kartal’da başladı. THY’ye 2002’de yönetim kurulu üyesi olarak giden Topçu, 5 yıldır Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkan vekili görevlerini sürdürüyordu. Evli olan Topçu, 4 çocuk babası. şimdi soruyorum Allah aşkına bu kibrinden yanına bile yaklaşılamayan kişiyi, THY Yönetim Kurulu Başkanı yapmasalardı kim tanır, kim bilirdi? size Yüce Kitabımız KUR'AN-I KERİM'den kibir ile ilgili bir ayet sunmak isterim, "Yeryüzünde haksız yere büyüklük taslayanları ayetlerimden engelleyeceğim. Onlar her ayeti görseler bile ona inanmazlar; dosdoğru yolu (rüşd yolunu) da görseler, yol olarak benimsemezler, azgınlık yolunu, gördüklerinde ise onu yol olarak benimserler. Bu, onların ayetlerimizi yalanlamaları ve onlardan gafil olmaları dolayısıyladır. (Araf Suresi, 146)" Gerçekten iman edenlere Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sdf ~ 9 yıl önce
bugun ku haberlerde Cumhurbaskanı için alınan ucak ile alakalı SPK nın THY yönetim kurulu için inceleme başlatabileceği var. Kucuk yatırımcıların bu konuda resmi şikayetleri varmış. Eger kucuk yaıtırımcı zarara ugratıldıysa, bunun hapis cezası da var. tabii şimdiki koşullarda bundan yırtabilir ancak bu iş geri döner gelir onu bulur :-)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGZ ~ 9 yıl önce
Kimi kime şikayet ediyorsunuz.SPK'nın bağımsız olduğunu mu sanıyorsunuz.
Uçuş İşletme ~ 9 yıl önce
Yüce önderimizin yaptıkları tabi ki buraya sığmaz da, kendileri 15 yılda o dönemin şartlarında 46 fabrika açıp ülke sanayisinde %152 büyüme sağlayan, ithalatı en aza indiren ve tüm dünyanın hayran olduğu bir liderdi. Hiçbir milli varlığı satmadığı gibi emperyalizmin vahşi pençelerinden kurtardıkları da herkesin malumudur. Savarona yatı da mevcut Ertuğrul yatı açık denize açılamayacak kadar eskidiğinden (son konuğu İngiltere Kralının kıyafetinin dumandan simsiyah olduğu yazılır) Bayar Hükümeti tarafından Amerikalı bir bayandan gerçek değerinin neredeyse 1/4 fiyatına alınmıştır. Şimdi bu bilgiler ışığında mevcut kişinin mütevazi! harcamaları ile yüce önderimiz Atatürk'ün Savarona yatının hangi düşünce ve mantık ile kıyaslandığının yorumunu sizlere bırakıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 9 yıl önce
tabiki bashirsizi kollayacak,o olmasa kapici ,guvenlik olamayacagi yere yonetici olamaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Hamdi topçu , Atatürk'e karşı olan intikam duygusunu ağzıyla kusmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Hamdi topçu aklı sıra Atatürk'ü eleştirerek , koltuğunu sağlamlaştırmıştır. NASILSA sıra ATATÜRKÇÜLERE de gelecek Hamdi .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Vay be Türkiye ,Attatürk ile ayni Tutulacak mis Sayin Erdogan. Attatürk yoktan var etti Erdogan ne yapmis? Pek anlamadim? Hamdi Bey acaba kac Türk Pilotu Yunanistanda veya Almanyada ucuyor? Ya bu Türkiyede ne bu yabanci hayranligi arkadaslar biz yurtdisinda olan Türk pilotlarina is yok Türkiyede Türküs diye Veya jar lisansimiz yok diye dünyanin öbür yerlerinde yabanciyis diye Ekmek yok. Hamdi bey kul hakki yiyorsun kefenin cebi yok, rica ediyorum yeter artikin yapmayin böyle artikin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Sevgili TGS çalışanı en azından senin gibi koyun değiliz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000