12 Mart 2016, Cumartesi 09:10:14

Hamdi Güvenç: "Eğer uçuş olmazsa hiçbir şey olmaz"

Dünyanın en büyük turizm fuarlarından ITB Berlin fuarında Dalaman Havalimanı acenteleri bir araya getirdi.
  • Kis aylarinda otellerde sicak su bulmak son derece zor. Binalarin izolasyonlari sifir, icerde donuyor insan. Turizm Mugla bolgesinda amatorce yapiliyor... Neden gelsin ucaklar? Yaz aylarinda deniz ve alkol falan derken, tabiki bunu ancak ucuza satarsan rezervasyon oluyor, turist gelir. Kis aylarinda neyin var Mugla..? Dalaman havalimani ve Dalaman sehir merkezi arasi taksi ucreti 5 TL. Ben bir zamanlar esimi havalimaninda otomobil ile aldim, sekiz taksici etrafimi sardi, karini biz goturecegiz dediler. Polis geldi, birsey yapmadi. Iri yari oldugumdan ve bodur bacaklilarin ustune cullandigim icin vazgectler. Sayilacak bircok ornek var. Siz neyi veriyorsunuz da istiyorsunuz? Utanma, edep yokmu sizde? Bir dakika, hata bende.. Utanma olsaydi zaten ulu ortalikta istekte bulunmazlardi. Siz gidin Turkiye disinda turizm isletmeler nasil calisir, buna havacilik sektoru dahil. Unutmadan, bir simit ve cayi sen havalimani olarak TL ve ustu fiyata satarsan, beter ol derim.
  • Herkesin pek tabiiki emeklerine saglik ancak sayin genel mudurun yoredeki bircok operatorun dile getirdigi, gercek isbirligi ve isletmeyi gelistirmeye aykiri bir yapisi var. Bir sebebi var ki havacilar biraraya geldiklerinde cogunlukla bu negatif durum konusuluyor.
Dünyanın en büyük turizm fuarlarından ITB Berlin fuarında Dalaman Havalimanı acenteleri bir araya getirdi.

Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Hamdi Güvenç, Berlin Acenteler Birliği ile bir aksam yemeği organize ederek turizm ve havacılık konusunu ele aldı. Bu yıl için bazı olumsuzluklar yaşanmasının muhtemel olduğu ifade edilirken, sektörün bundan en az etkilenecek şekilde çalışmalara devam etmesinin altı çizildi.

Yemekte konuşan Muğla’nın Ortaca ilçesi Kaymakamı Fatih Ürkmezer; ‘Herkesin aklında güvenlik sorunu var ama biz herhangi bir sorun olmadığını garanti ediyoruz. Muğla’da hiçbir sorun yok. Zor zamanları atlatmak için hepimizin çalışması gerekiyor’ dedi.

Daha sonra söz alan Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek ise; ‘Bu geleneksel buluşma ile heyecanımızı bir kez daha paylaşıyoruz. Çünkü herkes aynı heyecanla turist getirmek için çalışıyor. Aslında Muğla’yı tanıtma konusunda bir takım eksikliklerimiz var ama İnşallah bu buluşma bu eksikliklerin tamamlanması konusunda da vesile olur. Muğla’da bahsedildiği gibi güvenlik açısından herhangi bir sorun söz konusu değildir. Ben mülki idare amiri olarak konuşuyorum. Bizler her zaman korumasız olarak gezip dolaşıyoruz. O zaman biz de neden böyle bir riske girelim. Bunun bu şekilde anlatılmasını istiyoruz. Ben herkese teşekkür ediyorum,’ ifadelerini kullandı.

Gecede basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hamdi Güvenç ise; ‘Berlin acenteler birliğinin çekirdek 15-20 acentesi, havayolu mensupları ve bölgemizin idari yöneticileri ile bir araya geldik. Bu bir sohbet toplantısı ancak tabi buradan iyi neticeler de çıkarıyoruz.

Yaklaşık bin 200 tane Türk acentesi var. Bunlardan 800’ü aktif olarak çalışıyor. Bunlardan da 15-20 tanesi bir araya gelerek bir birlik oluşturup strateji üretmek istiyorlar. Bu oluşum başladı ve biz de Dalaman Havalimanı olarak destek veriyoruz.

Gecen yıl Türkiye’ye 3.5 milyon koltuk arzı yapılmıştı. Ancak bu sene için 1 yada 1.5 milyon kapasite daraltmasına gidildiği açıklandı. Her şeye rağmen 2-2,5 milyon çekirdek kitle hala Türkiye’ye gelecek. Aslında hala bekleyenler de var Türkiye’deki duruma göre gelme ihtimalleri var. Bunların bekleme sebepleri güvenlik kaygıları oluyor ancak hareketlenmeler de söz konusu. Bu yıl hiç bulamayacakları kadar ucuz bir Türkiye bulacaklar ve aslında bu slogan bile yapılabilir.

Bizim Alman pazarında çok ciddi yer edinmemiz gerekiyor çünkü dünyanın en çok gezen milleti onlar. Bundan 15-20 yıl önce Dalaman’a 250 bin Alman gelirken zamanla azalmış ve unutulmaya yüz tutmuş. Bu nedenle bizim yapmamız gereken tanıtım ve uçak koydurmak, eğer uçuş olmazsa hiçbir şey olmaz. İngilizler Dalaman’a gelirken Almanlar ise Antalya’ya kaymış. Ancak bakıyorsunuz Almanların en çok sevdiği doğa şartları Dalaman’da var. O nedenle bizim mutlaka tanıtım yapmamız lazım.

Bugün Antalya’ya sadece Hannover’den kalkan haftalık uçak sayısı 65. Dolayısıyla müşteri istediği zaman uçak bulabiliyor ama Dalaman’a bulamıyorum çünkü buraya haftalık uçuşlar var. Ama her insanin tatil anlayışı farklı olabiliyor. Adam bakıyorsunuz hemen tatile çıkmak istiyor. İşte bu nedenle daha çok uçuş diyoruz.

Almanlar genelde biletlerini acentelerden alıyorlar. Almanya’da da acenteler genelde sahipleri tarafından işletiliyor ve onlar da yaşlanıp bıraktıkları için her yıl ciddi azalmalar söz konusu oluyor. İnternetten bilet alımı yaygın olsa da bu durum Almanya’da tam tersi durumda. Böyle olunca da tur operatörleri bu acenteleri satın alma yoluna gidiyor. Almanya pazarında acente pazarı son derece önemli.

Bütün bu çabalara ve iyi gelişmelere rağmen gerçekleri kabul etmek lazım. Bir azalma var ancak burada amaç azalmayı minimize etmek ve 2017 ile 2018’i kurtarmak. Rusya pazarında onların verdiği siyasi kararın etkisi ile azalma var ancak Avrupa’da da azalma görüyoruz. Onlardaki azalma ise güvenlik endişesi kaynaklı. Bizim güvenlik endişesini giderecek bir politika izlememiz gerekiyor.





©AirportHaber

Hamdi Güvenç: "Eğer uçuş olmazsa hiçbir şey olmaz"

Yorumlar

Cenap ~ 8 yıl önce
Kis aylarinda otellerde sicak su bulmak son derece zor. Binalarin izolasyonlari sifir, icerde donuyor insan. Turizm Mugla bolgesinda amatorce yapiliyor... Neden gelsin ucaklar? Yaz aylarinda deniz ve alkol falan derken, tabiki bunu ancak ucuza satarsan rezervasyon oluyor, turist gelir. Kis aylarinda neyin var Mugla..? Dalaman havalimani ve Dalaman sehir merkezi arasi taksi ucreti 5 TL. Ben bir zamanlar esimi havalimaninda otomobil ile aldim, sekiz taksici etrafimi sardi, karini biz goturecegiz dediler. Polis geldi, birsey yapmadi. Iri yari oldugumdan ve bodur bacaklilarin ustune cullandigim icin vazgectler. Sayilacak bircok ornek var. Siz neyi veriyorsunuz da istiyorsunuz? Utanma, edep yokmu sizde? Bir dakika, hata bende.. Utanma olsaydi zaten ulu ortalikta istekte bulunmazlardi. Siz gidin Turkiye disinda turizm isletmeler nasil calisir, buna havacilik sektoru dahil. Unutmadan, bir simit ve cayi sen havalimani olarak TL ve ustu fiyata satarsan, beter ol derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2016 ? ~ 8 yıl önce
Herkesin pek tabiiki emeklerine saglik ancak sayin genel mudurun yoredeki bircok operatorun dile getirdigi, gercek isbirligi ve isletmeyi gelistirmeye aykiri bir yapisi var. Bir sebebi var ki havacilar biraraya geldiklerinde cogunlukla bu negatif durum konusuluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000