11 Ağustos 2008, Pazartesi 08:10:53

Gürcistan: "Tiflis Havaalanı vuruldu!"

Gürcistan Rus savaş uçaklarının başkent Tiflis'in hemen dışındaki uluslararası havaalanını vurduğunu savundu...
  • Bu Ruslari bi canini acitmak lazim... cok olmaya basladilar...
  • Yorumumu soruyorsunuz ama yayınlamıyorsunuz? Bu mu sizin haber anlayısınız???

Gürcistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bölgedeki bir uçak fabrikası ve askeri üssün de hedef alındığı bildirildi. Patlamaların başkent Tiflis'ten duyulabildiği belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise havaalanının vurulduğu iddiasını reddetti. Ancak bakanlık, Rus savaş gemilerinin kendilerine saldıran bir Gürcü devriye gemisini batırdığını açıkladı.

Gürcistan Pazar günü, Güney Osetya'daki askerlerine ateşkes emri verdi ve Rusya ile çatışmalara son vermeye yönelik görüşmelere hemen başlama çağrısı yaptı. Gürcistan bölgenin başkenti Şinvali'deki askerlerini çektiğini ve kentin tamamen Rus askerlerinin kontrolünde olduğunu açıkladı.

Ancak Rusya bölgenin diğer kesimlerinde hala Gürcü askerlerin bulunduğunu ve çatışmaların devam ettiğini belirtiyor. Moskova ateşkes ilanından önce Gürcistan'ın bölgeden tamamen çekilmesini şart koşuyor.

Öte yandan Rusya lideri Dimitri Medvedev Rus savcılara, Gürcülerin Güney Osetya'da işlediğini ileri sürdüğü insanlık suçları hakkında kanıt toplama emri verdi. Rus lider, Gürcülerin Güney Osetya'da insanları yaktığı, tanklar altında ezdiği ve boğazlarını kestiğine ilişkin haberler aldıklarını söyledi.

Ruslar bölgede soykırım girişiminde bulunulduğunu ileri sürüyor. Bölgede çatışmalar, üç gün önce Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırması üzerine başlamış ve Rusya bölgeye asker yollamıştı. En büyük yıkım ise, Güney Osetya sınırı yakınlarındaki Gürcü kasabası Gori'de meydana geldi. On binlerce kişinin Rus savaş uçaklarınca hedef alınan kasabayı terk ettiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden bir yetkili BBC'ye yaptığı açıklamada, yaklaşık 46 bin kişinin evlerini terk ettiğini ve barınma yardımına muhtaç olduğunu söyledi.

Abhazya'da seferberlik

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, askeri seferberlik ilan etti. Bağapş, yayımladığı kararnameyle, askeri birlikleri en yüksek alarm durumuna getirdi ve bazı ihtiyatları askere çağırdı.

Kodori Vadisi'ne bin kişilik bir askeri birlik gönderdiğini kaydeden Abhaz lideri, askeri birlikleri takviye için ihtiyatları askere çağırdığını söyledi. Bağapş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Abhazya birliklerinin Kodori Vadisi'nin kuzey bölümündeki Gürcistan birliklerini bölgeden atmak amacıyla hareket edeceklerini belirtti.

Abhaz lider, "Bağımsız olarak hareket etmeye, düzeni sağlamaya ve Gürcistan tarafından bir direniş olursa daha da ileri gitmeye hazırız" dedi.

Diplomatik çözüm arayışları

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın Gürcistan'a saldırısını kınayan bir karar tasarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunmaya hazırlanıyor. Amerikan yönetimi Rusya'nın kullandığı gücün, Güney Osetya halkını korumak için gerekenin üzerinde olduğu görüşünde.

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de, ateşkesin sağlanması için Tiflis'te temaslar yürütüyor.

 

Gürcistan: "Tiflis Havaalanı vuruldu!"

Yorumlar

Semih ~ 16 yıl önce
Bu Ruslari bi canini acitmak lazim... cok olmaya basladilar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TBS ~ 16 yıl önce
Yorumumu soruyorsunuz ama yayınlamıyorsunuz? Bu mu sizin haber anlayısınız???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000