02 Mart 2009, Pazartesi 08:59:50

Gündemde Cengiz Topel Havaalanı var

Özgür Kocaeli Gazetesi yazarlarından Nihat Çiğit, Cengiz Topel Havaalanı'nın kargo taşımacılığı için değil, yolcu taşımacılığı için açılması gerektiğini belirtiyor. İşte Çiğit'in o yazısı...
  • Burasını açarlarsa SAW iyice biter...

Sadece kargo içinse açmayın daha iyi

Cengiz Topel Havaalanı’nın sivil ulaşıma açılması konusu, yıllardır gündemde. Ama bu konuda güçlü bir irede yok. Bu nedenle, Uzuntarla’daki hava alanı, sivil yolcu taşımacılığı için alt yapı tamamlanmasına, terminal binaları yapılmasına rağmen açılamıyor.

Cengiz Topel Havaalanı bilindiği gibi askeri bir tesis. Sivil ulaşıma açılabilmesi için, öncelikle Genelkurmay’ın onay vermesi gerekiyor.

Genelkurmay, geçmiş yıllarda bu hava alanında sivil ulaşıma yönelik tesislerin yapılmasına izin vermiş. Zaten yıllardır özel sivil uçaklar inip kalkabiliyor. Ben, askerin bu aşamadan sonra “Havaalanında sivil ulaşıma izin vermiyorum” tavrı içinde olacağını sanmıyorum.
 
AKP’liler bu işin üzerine yeterince gitmiyorlar. Önemsemiyorlar. Kocaeli için havaalanını gerekli görmüyorlar. Bu nedenle yıllardır İzmit’in bir havaalanı olmuyor.

Geçtiğimiz hafta Köseköy’de bir törene katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, artık Kartepe sınırları içinde kalan bu havaalanının birkaç ay içinde açılacağını müjdelemiş. Ama Gönül, “Hava alanı sanayinin hizmetinde olacak, kargo taşımacılığına açılacak” demiş.

Büyükşehir Belediyesi de kargo taşımacılığı için Cengiz Topel Havaalanına talip olmuştu.

Kocaeli; Türkiye’nin yük merkezi hâline geldi. Denizden taşımacılığın yükü de, demiryolu taşımacılığının yükü de bu kentin omuzlarında.

Karayolları, zaten kamyonlardan, tankerlerden, tırlardan geçilmiyor.

Şimdi Cengiz Topel Havaalanı da sadece kargo taşımacılığı için kullanılacaksa, hiç açmasınlar daha iyi. Bir de, bu havaalanına gidip gelecek yüklerin sırtımıza binmesine neden olacaktır. Zaten bölge Türkiye’nin lojistik üssü hâline geldi, bütün araziler lojistik firmaları tarafından kapatılacak, depo olarak kullanılacaktır.

Cengiz Topel Havaalanı açılacaksa, yolcu taşımacılığı için, yurdun her yerine seferler düzenleyecek sivil havayolu şirketleri için açılmalıdır.

Kargo ve sanayinin hizmetinde kullanılacak bir havaalanına ihtiyacımız yok.

Nihat ÇİĞİT
ÖZGÜR KOCAELİ

Gündemde Cengiz Topel Havaalanı var

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Burasını açarlarsa SAW iyice biter...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000