30 Kasım 2008, Pazar 15:24:02

GUANTANAMO'DA GİZLİ UÇUŞLAR

ABD'nin, Afganistan'daki Taliban ve El Kaide tutuklularını yasadışı bir biçimde uçakla Guantanamo Üssü'ne taşımadan önce uçakların izleyeceği rota üzerindeki bazı ülkeleri bilgilendirdiğini kanıtlandığı belirtilen "çok gizli" ibaresi bulunan bir belge yayınlandı.

İspanyol El Pais gazetesi, belgeye dayanarak ABD'nin, uçuşlardan önce İspanyol hükümetine bilgi verirken "acil durum" halinde iniş izni istediğini vurguladığı haberinde belgede isimleri olmamasına karşın Türkiye, İtalya ve Portekiz'i diye yazdı.

İspanya'nın önde gelen gazetesi El Pais, ABD'nin, 2002 yılında iktidardaki Aznar hükümetine, Afganistan'daki Taliban ve El Kaide tutuklularını uçakla Küba'nın Guantanamo Üssü'ne taşıyacağını önceden bildirdiğini kanıtladığı belirtilen "çok gizli" ibaresi bulunan bir belge yayınladı. Gazete, bu konuya ilişkin haberinde ABD'nin uçuşlar öncesi Türkiye, İtalya ve Portekiz'e de önceden bilgi verdiğini ima etti.

"Gizli belge, İspanya'nın suç ortaklığını ortaya koyuyor" diyen gazete, İkiz Küleler'e saldırıdan dört ay geçmeden, 10 Ocak 2002 tarihinde ABD'nin Madrid Büyükelçiliğinin siyasi-askeri işlerden sorumlu müsteşarının İspanya Dışişleri Bakanlığı'nda Kuzey Amerika dosyasıyla görevli Genel Müdür Miguel Aguirre de Carcer'den acil randevu istediğini kaydetti.

Aynı gün yapılan görüşme sırasında ABD'li diplomatın dile getirdiği talebinin, Aguirre de Carcer tarafından dönemin Dışişleri Bakanı Josep Pique'ye "çok gizli" ibaresi olan bir yazı ile iletildiği kaydedilen haberde söz konusu belgeye dayanarak ABD'nin, İspanyol hükümetinden, Afganistan'dan Guantanamo'ya Taliban ve El Kaide tutuklularını taşıyacak uçaklar için ihtiyaç duyulması halinde İspanya'daki üs ve havaalanlarına acil iniş izninin istendiğine dikkat çekti.

El Pais, de iki ülke arasındaki savunma işbirliği anlaşmasının zaten ABD uçaklarının acil durumda İspanya'nın herhangi bir üs veya havaalanını kullanma olanağını tanıdığına dikkat çekerken gizli belgedeki bir cümlesine gönderme de yaparak şöyle devam etti:

"Ancak ABD Yönetimi, İspanya'nın, bu uçakların "Taliban ve El Kaide tutukluları'nı taşıdığını bilmesini istiyordu. Bu sadece İspanya değil. Muhatabı, Aguirre de Carcer'e belirttiği gibi "aynı girişim, (ABD tarafından) söz konusu uçakların izleyeceği rota üzerinde bulunan birkaç ülke nezdinde de yapılıyor.' En az Türkiye, İtalya ve Portekiz."

El Pais, haberinde ayrıca ne 2002 yılında iktidarda olan Jose Maria Aznar'ın liderliğindeki Halkçı Parti, ne de halen İspanya'yı yöneten sosyalist SPOE'nin, İspanya'da ilgili yüksek mahkeme tarafından soruşturulan söz konusu uçuşlardan bilgilerinin olduğunu kabul ettiğine de dikkat çekti.

GUANTANAMO'DA GİZLİ UÇUŞLAR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000