13 Haziran 2014, Cuma 12:57:22

GÖKYÜZÜ KAPLANLARI NATO TATBİKATINDA BOY GÖSTERECEK

Balıkesir'deki 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 1948 yılında kurulan, kaplan simgeli 192. Filo, Almanya'da yapılacak "NATO Tiger Meet" tatbikatında Türkiye'yi temsil edecek.
  • Büyükelçilik basılmış, bayrak inmiş,tüm güneyde Türkmen türk değerleri tehdit altında,siz gidin Almanya'ya
  • Basarilar,Türk milletini en iyi sekilde temsil edeceginize inaniyorum,,
  • Hepsi Balon bunların neyi başarmışlar ki bunlar Türkiye'nin konu mankenleriiii
  • Ahahaha buraya yorum yazan, muhtemel bir baltaya sap olamayan, işsiz güçsüz bir grup var, sırf merekımdan bakayım dedim bu haberde de saçmalayacaklar mı, bingo, adam bayrağı da buraya bağlamış iyi mi :)) Bu yoruma cevap atıp doğru iddaa bayiine :)))
  • Kaplanlar yolunuz ve bahtınız açık olsun. Allah sizleri korusun ve güç kuvvet nasip etsin.
  • kağıttan kaplanlar
  • memleket elden gitmiş bunların umurunda mı??
  • Komik kaplanlar
  • YOLUNUZ VE BAHTINIZ AÇIK OLSUN. TIGER...TIGER ...TIGER A O ÇELİKBAŞ
  • İndirilen bayrak Almanyada heralde geri almaya gidiyorlar

Türk Hava Kuvvetleri'nin Balıkesir'deki 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 1948 yılında av-bombardıman rolünde kurulan, kaplan simgeli 192. Filo ( Tiger Filo), 13-27 Haziran'da Almanya'da düzenlenecek "NATOTiger Meet" tatbikatında 5 uçak ve 16 pilotla Türkiye'yi temsil edecek.

Edinilen bilgiye göre, Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri'nden 79 ve 74 filoların 1960 yılında sosyal ortam oluşturmak amacıyla bir araya gelmesiyle başlayan Tiger Meet, bu etkinliğe Fransız EC 1/12 filosunun katılımıyla uluslararası kimlik kazandı. Sonrasında NATO'dan üsteğmen Mike Dugan'ın 1962 yılında proje subayı olması ve NATO Tiger Association'u kurmasıyla NATO Tiger Meet (NTM), daha fazla ülkenin katılımıyla düzenli olarak organize edilmeye başlandı.

Genellikle puma, kaplan, jaguar gibi kedigillerden bir hayvanı simge olarak belirleyen filoların katıldığı bu tatbikat, 2005 yılında da Türkiye'de gerçekleştirildi.

Bu yıl Almanya Hava Kuvvetleri'nin Jaguar Filosu'nun ev sahipliği yapacağı Tiger Meet, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Macaristan, Polonya, Türkiye ve NATO hava unsurlarının katılımıyla Jagel Hava Üssü'nde icra edilecek.

NATO'nun harekat yeteneğinin geliştirilmesi kapsamında, katılımcı ülkeler arasında, birlikte harekat icra edebilme kabiliyetinin geliştirilmesi, tecrübe ve bilgi alışverişinin sağlanması, filolar arası karşılıklı güven ve takım ruhunun oluşturulması, uygulanacak taktik, teknik ve usullerin geliştirilmesi amaçlanan buluşmaya katılan ülkelerin filoları, uçaklarını simge olarak belirledikleri hayvanla süslüyor.

Kaplan süslemesinde uçakların modernizasyonu yansıtıldı

Türkiye'nin gururu olan Tiger Filo, bu büyük buluşmaya 34 yıldır katılıyor. Dünya sahnesinde bu önemli organizasyonda Türkiye'yi temsil edecek Balıkesir'deki 9. Ana Jet Üssü'nde bulunan 192. Filo'nun tatbikata gidecek F-16 uçaklarına özel tasarlanan kaplan giydirmeleri yapıldı.

Uçakların yeni modernize edilmesi ve kabiliyetlerinin artması nedeniyle giydirmelerde kullanılan kaplan resimlerinde farklı bir teknik kullanıldı. Kaplanın yarı yüzü modernizasyonu temsil eden robot şeklinde yapılırken, diğer yüzü aynı kaldı. Kaplanın, yırtıcılığı resimde en ince detayına kadar işlenirken, uçakların giydirmeleri 3 gün sürdü.

5 adet F-16  uçak ve 16 pilotla Almanya'ya giden Balıkesir'deki Tiger Filo'nun ekibi, en iyi uçan filoya verilen "Silver Tiger" ödülünü almayı hedefliyor.

192. Filo Komutanı Hava Pilot Kurmay Binbaşı Hüseyin Yılmaz, filolarının 1948 yılında av-bombardıman rolünde Balıkesir'de kurulduğunu belirterek, "Filomuzun kaplan, dolayısıyla uluslararası alanda bir Tiger filo olarak tanınması ise 1950 yılında filo peçimize kaplan simgesinin yerleştirilmesi ile başlamıştır. 1980 yılında NATO Tiger topluluğuna katılım gerçekleştirilmiş, ardından tatbikatlara katılım sağlanmıştır. 2005'te -tiger-meet" class="modp_tagclass">NATO Tiger Meet tatbikatı ülkemizde planlanmış ve icra edilmiştir. Önümüzdeki yıl 2015 NATO Tiger Meet'e biz ev sahipliği yapacağız" dedi.

Türkiye'nin 1980 yılından bu yana buluşmaya katıldığını ifade eden Yılmaz, geçen yıl biri yedek 2 uçakla gittikleri tatbikata bu yıl biri yedek 5 uçakla katılacaklarını söyledi. 16 pilotun eğitim alacağını dile getiren Yılmaz, "15 ayrı uçak tipi katılım sağlayacak. Bunlar içinde Awacs unsuru, helikopterler olacak. Tatbikat, 2 hafta uçuşlu olarak devam edecek" diye konuştu.

192. Filo Komutanlığı Harekat Subayı Hava Pilot Binbaşı Bayram Özkan Uysal ise Tiger Meet'in, üyeleri arasında sağlam bir beraberlik tesis etmek, takım ruhu geliştirmek ve sürdürmek, tecrübe aktarım ve paylaşımına ortam hazırlamak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Bu buluşmada, uçucu ve yer personeli arasındaki tecrübe alışverişinin, azımsanmayacak kadar önemli seviyede olduğunu vurgulayan Uysal, "15 ile 20 arasında ülkenin katılımıyla gerçekleştirildiği düşünülürse böyle bir tatbikatın getirisinin çok yüksek olduğu açıkça belli olmaktadır" ifadesini kullandı.

Uysal, bu tatbikatların, 2005'te Türkiye'de, 2006'da İspanya'da ve geçen yıl Norveç'te yapılanlarına katıldığını belirterek, "Çok uluslu tatbikat olduğu için NATO'nun ortak paydasında buluşuyoruz, tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Bu tatbikatın ön büyük özelliği sosyal yönünün fazla olması" dedi.

GÖKYÜZÜ KAPLANLARI NATO TATBİKATINDA BOY GÖSTERECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Büyükelçilik basılmış, bayrak inmiş,tüm güneyde Türkmen türk değerleri tehdit altında,siz gidin Almanya'ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F.16 ~ 10 yıl önce
Basarilar,Türk milletini en iyi sekilde temsil edeceginize inaniyorum,,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Hepsi Balon bunların neyi başarmışlar ki bunlar Türkiye'nin konu mankenleriiii

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 10 yıl önce
Yazık canım yaa.... Nasıl bi kuyruk acın varsa artık; hasedinden çatlamışsın.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ahahaha buraya yorum yazan, muhtemel bir baltaya sap olamayan, işsiz güçsüz bir grup var, sırf merekımdan bakayım dedim bu haberde de saçmalayacaklar mı, bingo, adam bayrağı da buraya bağlamış iyi mi :)) Bu yoruma cevap atıp doğru iddaa bayiine :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kaplanlar yolunuz ve bahtınız açık olsun. Allah sizleri korusun ve güç kuvvet nasip etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çrkç ~ 10 yıl önce
kağıttan kaplanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 10 yıl önce
Üşenmedin bunu mu yazdın? Nasıl bi kuyruk acın varsa; yazık sana....
tavşan ~ 10 yıl önce
memleket elden gitmiş bunların umurunda mı??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:)) ~ 10 yıl önce
Komik kaplanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
YOLUNUZ VE BAHTINIZ AÇIK OLSUN. TIGER...TIGER ...TIGER A O ÇELİKBAŞ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Orada ~ 10 yıl önce
İndirilen bayrak Almanyada heralde geri almaya gidiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000