06 Temmuz 2010, Salı 08:31:43

GERİ GELDİLER!

İsrail, Mavi Marmara saldırısı sebebiyle yaşanan krizin ardından geri çektiği insansız hava araçları operatörlerinden bazılarını tekrar Türkiye'ye gönderdi.

İnsansız istihbarat uçağı Heron operatörlerinin Türk subaylarının eğitimlerini tamamlaması için dönmeleri için de temasların sürdürüldüğü öğrenildi.

Türkiye'ye sattığı 10 adet Heron insansız istihbarat uçağının kullanımı için Türk subayları eğiten operatörlerini ülkelerine çağıran İsrail geri adım attı. Heron'larla birlikte ABD-İsrail ortaklığındaki Aeronautics Defence Systems firmasından Türkiye'ye kiralanan Dominatör-2 isimli insansız hava araçlarının (İHA) operatörleri Türkiye'ye geri geldi.

Türkiye, Heron'ların teslimatında yaşanan sıkıntıların ardından ABD-İsrail ortaklığındaki Aeronautics Defence Systems firmasından 6 ay süre için iki Dominatör kiralamıştı. Söz konusu şirkete de yaklaşık 6 milyon dolar ödeme yapıldı. Dominatörler Avusturya üretimi Diamond Aircraft DA42 çift motorlu ve pilotlu uçağın insansız hava aracına dönüştürülmüş hali. 28 saat havada kalabilen Dominatörler, 30 bin feet irtifaya çıkabiliyor. 13 metre uzunluğundaki uçağın kanat açıklığı da 13 metre. 2 tonun üzerinde ağırlığı bulunan uçak, 400 kilogram yük taşıyabiliyor. İsrail'le yaşanan krizin ardından, Heron'larla birlikte Dominatör operatörleri de ülkelerine geri dönmüştü. Fakat edinilen bilgiye göre, bu uçakların operatörleri tekrar Türkiye'ye geldi. Heron teknisyenlerinin Türk subaylarının eğitimlerini tamamlaması için Türkiye'ye geri gelmeleri için de temasların sürdürüldüğü kaydedildi. İsrail tarafı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan vatandaşları için hafta sonları bile özel güvenlik istedi. Güvenlik önlemlerini abartan İsrail, kışla içinde de koruma talep etti. Hava Kuvvetleri, bu isteklere ret cevabı verdi. Konuyla ilgili görüşmeler devam ediyor.

DENİZ KIZI TATBİKATI İPTAL

Türkiye'nin "Deniz Kızı" tatbikatına katılmayacağı da resmiyet kazandı. Jerusalem Post gazetesi, Milli Savunma Bakanlığı'nın, İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne 10 yıldan beri Türkiye, İsrail ve ABD'nin katılımıyla her yaz Akdeniz'de icra edilen "Güvenilir Deniz Kızı" tatbikatında yer almama kararını aldığını hafta sonunda ilettiğini duyurdu. Gazete, Ankara'nın bu kararının, İsrailli yetkilileri şaşırtmadığını yazdı. Türkiye'nin bu kararına karşın, İsrail ve Amerikan deniz kuvvetleri tatbikatı icra edecek.

(Zaman)

GERİ GELDİLER!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000