18 Kasım 2009, Çarşamba 12:06:23

Gecikme nedeniyle Aselsan'ı suçladılar

IAI Başkanı, uçakları er geç teslim edeceklerini, gecikmenin tazmini için de anlaşma sağlayacaklarını söyledi...

İsrailli şirket, insansız uçak anlaşmasındaki gecikmeler nedeniyle Aselsan'ı suçladı. Bloomberg'in internet sitesinde Janine Zacharia imzasıyla yayınlanan haberde, Israel Aerospace Industries (IAI) Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Yair Shamir'in, Türkiye'ye satılan insansız keşif uçaklarının teslimatındaki gecikmenin sebebi olarak 'Türk tarafındaki ciddi teknik sorunlar' olduğunu ileri sürdüğü kaydedildi.

ABD'ye yaptığı bir ziyaret sırasında Bloomberg muhabirine telefonla bilgi veren Shamir, IAI ve Elbit'in 'ciddi teknik sorunlar olan' Aselsan'la anlaşmaya zorlandıklarını söyledi. 'Teknik sorunların' ayrıntılarını vermeyen Shamir, "Biz bu uçakları teslim edeceğiz, gecikmenin tazmini konusunda da bir anlaşma sağlanacak" dedi.

Shamir, gecikmenin İsrail'le birlikte düzenlenecek tatbikatın ertelenmesi kararıyla ilgili olmadığını da sözlerine ekledi.

"Motor performansları standartları karşılamıyor"

İsmi verilmemek kaydıyla haberi yorumlayan bir Türk savunma sanayii yetkilisi, sorunların Shamir'in iddia ettiği gibi sadece Türkiye tarafından kaynaklanmadığını, uçak motorlarının performanslarının standartları karşılamaktan uzak olduğunu belirtti.

Aselsan'ın basın sözcüsü açıklama yapmaktan kaçınırken, basında yer alan haberlerde Türkiye'nin iki adet 'Heron' modeli insansız uçağı 'motor sorunları' nedeniyle iade ettiği, İsrailli firmanın gecikme nedeniyle yaklaşık 4 milyon dolar ceza ödeyebileceği kaydedilmişti.

2005 yılında IAI ve Elbit Industries Ltd, Aselsan ile insansız uçak üretmek üzere yaklaşık 190 milyon dolar büyüklüğünde bir anlaşma ile imzalamıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl Davos'ta bir panelde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le girdiği 'one minute' münakaşası, Türkiye ve İsrail arasında yıllardır devam eden savunma işbirliğinde küçük çaplı bir kriz yaratmıştı.

Gecikme nedeniyle Aselsan'ı suçladılar

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000