07 Ağustos 2010, Cumartesi 13:55:42

Gaziantepli işadamı kendi hava aracını yapıyor

Gaziantepli işadamı Fevzi Kalenderoğlu (60) ve emekli memur Faruk Ülkümen (65) kendi imkanlarıyla iş yerlerinin alt katında bir ilki gerçekleştirerek tamamı alüminyum olan micro light tipi uçak yapıyor.
  • Salam saçma yorum yapanlara engelleyin adam birseyle ugrasiyo beyne kanatla mootoru kalkışmış bu vakte kadar sen ne yaptın onu yazda bizde bilelim
  • Gecen sene vizyona girdi ama pek ragbet gormedi: "USTA".
  • Sonuçta kaç yıl önce bunun örnekleri yapılmış olsada veya tamamen kopya olsada uğraşıp kendini geliştirerek güzel bir çalışma yapıyor. Tebrikler... ANCAK biz bunu yaparız (hadi tüm izinlerinide bir şekilde SHGM'den almış olalım) pist başına geçirriz, sonra bi bakmışız yakıtı yok... Sonrada deriz "uçak yaptık yakıtını koymayı unuttuk" diye... Sonrada işte araya girerler ne gerek vardı derler ziraata uygun değil derler iptal ederler herşeyi.. Sevgili Fevzi Bey ise egosunu tatmin etmiş olur ve gururlanır.. Sonrada ben ve sizler gibi yorum yaparak bu ülkeyi kurtarmaya çalışırız. Fevzi Bey ellerine sağlık.. Olumsuz arkadaşlara yazıklar olsun.. O zaman burda oturup yazı yazacağınıza Fevzi Bey gibi çalış, o taş koyanların önüne birgün sen geç!!
  • sadece motor ve kanat kalmış!!! :)))) vay be!'!! türk uçağı böyle mi olurmuş???:)))
  • Helal olsun projede emegi geçenlere diyorum.burada gereksiz yorum yapıp projeyi begenmeyenler daha iyisini yapsınlarda görelim.shgm de taş koymayıp ,destek olursa tadından yenmez...
  • Gaziantepli amcalara meraklarının pesinden kosup uçağın çatısını yapmıs içi de öyle yada böyle yapılır, eee sonra devreye SHGM, maliye girer kök söktürürler insaallah gokyuzunde deneysel amaclı Türk malı havaaraclarını ınsaallah görebiliriz. Yeter ki önümüze taşları dizmesinler yardımcı olsun devletimiz
  • Amcalara tebrikler.;) Yalnız bir tek kanatla motor kalmış yapılmayan. Gerçi onlar önemli değil onlarsız da uçar. Türk uçağı bu. :)))
  • burda yapılmışı var c 172.içine avionic olarak ne koyacaklar acaba.güzel ama gereksiz bunlar geçti artık. amcalarımıza sevgiler saygılar amatörlük ölmemeli..
  • Bu aracın uçabilmesi için yapılması gereken prosedürler yabancı ülkelerde (özellikle uçak üreten ülkelerde ve bizim shgm mizi yönlendiren ülkelerde) bellidir.Bu uçağı ürettikten sonra başlarına gelecek olan pişmiş tavuğun başına gelene yakındır.Çünkü bizim shgm miz kendi başına uçak üreten düşmanlarımızın karşısına çıkar.ve uçağın başımıza bela olmasını engeller.böylece avrupalı amerikan SH otoriteleri güven tazeler.Sonucta experimental uçak yapamaz uçuramazsınız ve lisans alamazsınız.Emeklemek yasak koşmak uçmak serbest:)görelim bakalım
  • Aslinda univeriste de maket yapan ogrenciler den farkli bisey degil. Isadaminin dedigi gibi bugunun sartlarinda cok kolay ucak yapmak. Butun projeleri disaridan al. Ne kaldi geriye ki, metali veya alimunyumu yamultmak mi? Zaten butun hesaplamalari ve hangi mazemeleri kullanacagini projelerden almistir. Ama gitseydi gaziantep universitesine projelerine kendileri yapsa idi ogretim uyeleri ile, ornegin composite malzeme kullansaydi, ucus karakteristliklerini degistirseydi soyle ozgun bisey olsa idi ne guzel olurdu. Yoksa 1903 te wright kardesler zaten 1000 sene once yapti bu isi ayni sekilde haber vermeye gerek yok. Kendi ucagini yappti. bir turk ucagi gibi.

Küçüklüğünden beri elektronikle uğraştığını belirten Fevzi Kalender, araştırmanın ve okumanın kendisini uçak yapacak boyuta getirdiğini, bunu da gerçekleştirdikleri zaman Gaziantep'te ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş olacaklarını belirtti.

Lise mezunu olduğunu belirten Kalenderoğlu, "2005 yıllarında uçak projesi olan bir yerde bu tür modellerle İstanbul'un üzerinde uçmayı denedik. Bu uçuşlardan sonra uçakların yapımı konusuna merak sardım. İnternette yaptığım araştırmalardan sonra, bu tür uçak yapan firmaları görmek üzere Amerika'ya gittim ve yerlerinde gördüm" dedi.

Amerika'daki uçak firmalarını ve uçak müzelerini gezdikten sonra, uçak yapımının pek zor olmadığı kanaatinin oluştuğunu kaydeden Kalenderoğlu, "Daha sonra Amerika da ve Kanada da bu tür uçakları yapan firmalarla irtibata geçtim. Bunların bir çoğununun projelerini edindim. Bu projelerden bize uygun kısımları seçtik ve uçağımızda uyguladık" diye konuştu.

Uçakta kullanılan malzemenin tamamının alüminyum olduğunun altını çizen Kalenderoğlu, "Uçakta kullanılan malzemenin çok az kısmı dışarıdan geldi. Bunlar tekerlek, jantlar ve lastiklerdir. Uçağın kanat boyu 9 metre 60 santim, burundan kuyruğa uzunluğu ise, 7 metre 80 santimdir. Toplam ağırlık ise bittiğinde 650-700 kilogram olacak. Bizde beceri ve yetenek var, yeter ki insanlarımız biraz araştırsınlar. Uçağın bir tek kanat kısmı ve motor kısmı kaldı. Onu temin etmede biraz sıkıntımız var. Bunu sağladığımız takdirde uçağımız uçmaya hazır olacak" şeklinde konuştu.

Gaziantepli işadamı kendi hava aracını yapıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 14 yıl önce
Salam saçma yorum yapanlara engelleyin adam birseyle ugrasiyo beyne kanatla mootoru kalkışmış bu vakte kadar sen ne yaptın onu yazda bizde bilelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gecen sene vizyona girdi ama pek ragbet gormedi: "USTA".

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sonuçta kaç yıl önce bunun örnekleri yapılmış olsada veya tamamen kopya olsada uğraşıp kendini geliştirerek güzel bir çalışma yapıyor. Tebrikler... ANCAK biz bunu yaparız (hadi tüm izinlerinide bir şekilde SHGM'den almış olalım) pist başına geçirriz, sonra bi bakmışız yakıtı yok... Sonrada deriz "uçak yaptık yakıtını koymayı unuttuk" diye... Sonrada işte araya girerler ne gerek vardı derler ziraata uygun değil derler iptal ederler herşeyi.. Sevgili Fevzi Bey ise egosunu tatmin etmiş olur ve gururlanır.. Sonrada ben ve sizler gibi yorum yaparak bu ülkeyi kurtarmaya çalışırız. Fevzi Bey ellerine sağlık.. Olumsuz arkadaşlara yazıklar olsun.. O zaman burda oturup yazı yazacağınıza Fevzi Bey gibi çalış, o taş koyanların önüne birgün sen geç!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sadece motor ve kanat kalmış!!! :)))) vay be!'!! türk uçağı böyle mi olurmuş???:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Helal olsun projede emegi geçenlere diyorum.burada gereksiz yorum yapıp projeyi begenmeyenler daha iyisini yapsınlarda görelim.shgm de taş koymayıp ,destek olursa tadından yenmez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gaziantepli amcalara meraklarının pesinden kosup uçağın çatısını yapmıs içi de öyle yada böyle yapılır, eee sonra devreye SHGM, maliye girer kök söktürürler insaallah gokyuzunde deneysel amaclı Türk malı havaaraclarını ınsaallah görebiliriz. Yeter ki önümüze taşları dizmesinler yardımcı olsun devletimiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Amcalara tebrikler.;) Yalnız bir tek kanatla motor kalmış yapılmayan. Gerçi onlar önemli değil onlarsız da uçar. Türk uçağı bu. :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
burda yapılmışı var c 172.içine avionic olarak ne koyacaklar acaba.güzel ama gereksiz bunlar geçti artık. amcalarımıza sevgiler saygılar amatörlük ölmemeli..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu aracın uçabilmesi için yapılması gereken prosedürler yabancı ülkelerde (özellikle uçak üreten ülkelerde ve bizim shgm mizi yönlendiren ülkelerde) bellidir.Bu uçağı ürettikten sonra başlarına gelecek olan pişmiş tavuğun başına gelene yakındır.Çünkü bizim shgm miz kendi başına uçak üreten düşmanlarımızın karşısına çıkar.ve uçağın başımıza bela olmasını engeller.böylece avrupalı amerikan SH otoriteleri güven tazeler.Sonucta experimental uçak yapamaz uçuramazsınız ve lisans alamazsınız.Emeklemek yasak koşmak uçmak serbest:)görelim bakalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Aslinda univeriste de maket yapan ogrenciler den farkli bisey degil. Isadaminin dedigi gibi bugunun sartlarinda cok kolay ucak yapmak. Butun projeleri disaridan al. Ne kaldi geriye ki, metali veya alimunyumu yamultmak mi? Zaten butun hesaplamalari ve hangi mazemeleri kullanacagini projelerden almistir. Ama gitseydi gaziantep universitesine projelerine kendileri yapsa idi ogretim uyeleri ile, ornegin composite malzeme kullansaydi, ucus karakteristliklerini degistirseydi soyle ozgun bisey olsa idi ne guzel olurdu. Yoksa 1903 te wright kardesler zaten 1000 sene once yapti bu isi ayni sekilde haber vermeye gerek yok. Kendi ucagini yappti. bir turk ucagi gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000