08 Ağustos 2009, Cumartesi 08:04:50

Gaziantep semalarında Bayan Pilot...

Hollanda da doğup büyüyen ve küçük bir çocukken başlayan uçma merakı büyüdükçe bir tutkuya dönüşen Mualla Jonkman, tam 11 yıldır gökyüzünü kokpitten fethetmeyi sürdürüyor...
  • Mualla dan pilot olmaz ....abartıyorsunuz....
  • Murat Culcu bey mualla hanımın yakını oluyorsunuz heralde yorumunuz cok duygusal.. lisans alıp almamayı sizden öğrenecek değilim ki. almayıda düşünmüyorum.ekib olarak o ucağın sahibiyse bizlerde birer parcasıyız. iyi uçuşlar. feel like a star sunexpress .)
  • Sayin Mualla Kaptanın uçağına her zaman binerim. Bence en küçük bir ikircikte yolcularının güvenliğini düşünerek ineceği alana inmeden dönen pilot, EN İYİ pilottur.
  • Annesinin kadın olduğunu unutan yorumcuya. Dünya nüfusunun yarısının kadın oldugunu belkı de bilmiyor. Ya dünyadaki araba sürücülerinin yüzmilyonlarcasının da kadın olduğunu belki de bilmiyor. Dünyada binlerce kadın pilot olduğunu da bilmiyor. Peki ne biliyor?
  • Gecen de haberlerde cikti sanirim 2 gun onceydi.Bence o kadar abartmamak gerek arkadaslar.Cok da harikalar yaratan birisi degil.Trabzon mevzuu\'na gelince,ayni pas \'i erkek pilot yapsa hicbirinizin dikkatini bile cekmez.Kaptan ucus boyunca ucagin sahibidir ve son karar\'i veren kisidir.Kadincagiz boyle bir prosedur uygulamis,Garuda Indonesia kazasinda oldugu gibi inmek icin israr etseydi buyuk bir facia olacakti o zaman da Turkiye\'de calisan diger bayan pilotlar da negatif bir baski altinda kalacakti.Oyle yok suraya inseydi yok boyle yapsaydi ile yurumez bu isler,havacilik kurallari kanla yazilmistir demedik mi? cok bilen lisans alip kokpite gecsin.
  • ne demek şimdi bu? otobus yada araba degıl,uçak? kadınlar uçak kullanamaz diye bi kaidemi war?kazalara bakın bakalm hangisinde bı bayan warmış kokpıtte? bunu yazan hemde airport gıbı saygın bı kuruluş... olmadı........
  • mualla hanımın uçtuğu şirketin bir yolcusuyum kesinlikle güvenliğe son derece önem veren bir firmadır, o talihsiz tzx uçuşunda iniş yapmadıysa mutlaka bir sebebi vardır kendisine bu cesurca karar ve tüm yolcularıda tehlikeye atmadığı, parayı değil ekibinin ve yolcularının emniyetini düşündüğü için tebrikederim...saygıyla ve gururla alkışlıyorum
  • değerli okuyucu ben evet kaptan pilot olamayabilirim.sadece düşüncelerimi aksettim kendisiyle calisan bir kabin memuruyum.kendisinin başarısınıda asla kıskanmadım tam tersine kendime örnek almışımdır.ama tüm havacılık uzmanlarının acıklamalarına bakarsan o ucağı 2.defa tzx e geri cevirmemesi lazım idi.bu benim düşüncem değil sadece..yolcular icin havada 7 saat kalmak nasıl bir şeydir kendiniz bilirsiniz. ben o anki koşullarda samsun a inebilceğinden bahsetmiştim..mualla hanımla calışmak sabır ve emek isteyen bir olay doğdurudr.
  • Bazi yorumlara bakinca uzulmemek elde degil.Insanlarin havacilik konusunda (diger bircok konuda oldugu gibi) bu kadar cahil olmasi cok aci.Pilotlugun gereklilikleri cok agirdir ama bunlari yerine getiren kisinin cinsiyeti yaptigi is acisindan onemli degildir.Yillarca erkeklerin tekelinde olan bir meslekte basarili olan ve kaptan seviyesine cikma basarisini gosterebilmis birisi olan Mualla Jonkman gibi insanlarin takdir edilmesi gerekir.Hangi kosullarda inilir, hangi kosullarda baska bir meydana gidilir karari verilir konularindan yorum yapan insanlara ise soylenecek birsey bulamiyorum.Bu kadar iyi biliyorlarsa neden kendileri de kaptan pilot olmadilar acaba?Eger pilot olarak boyle bir yorum yapan varsa o daha da aci ve korkutucu.
  • mualla kaptanım sizi daha büyük başarılara imza atarken görmek isteriz adb ops den selamlar

Özel bir havayolu şirketinin başarılı bayan pilotu Gaziantep'e de uçuş gerçekleştiriyor.Hollanda da doğup büyüyen ve küçük bir çocukken başlayan uçma merakı büyüdükçe bir tutkuya dönüşen Mualla Jonkman, tam 11 yıldır gökyüzünü kokpitten fethetmeyi sürdürüyor.

Otomobil veya otobüs değil, 189 kişilik Boeing 737-800 tipi bir uçağı kullanan Jonkman, Türkiye’de bu işi yapan sayılı kadınlardan biri.

Kadın olduğu için zaman zaman tepkilerle karşılaşsa da bunu "Türkiye’de sivil havacılık tam olarak gelişmedi, ama gün geçtikçe bu konuda ilerliyoruz" sözleriyle eleştirileri bertaraf etmeye çalışan Jonkman’a göre pilotluk, "sevilmezse çekilmeyecek bir iş."

Özellikle yaz dönemi, ayın ortalama 95-100 saatini gökyüzünde geçiren Jonkman, ilk günkü heyecanını, her iniş ve kalkışta tekrar tekrar yaşadığını dile getiriyor.
Jonkman’ın vazgeçilmezleriyse 6 aylık kızı Julia ile 6 yaşındaki oğlu Joey. Zaman zaman annesine "biraz daha az çalışsan olmaz mı" diye sitem eden Jonkman’ın oğlu Joey’in hayallerini, annesi gibi pilot olup, bir uçakla aya gitmek süslüyor. Julia’nın en büyük mutluluğuysa şimdilik sadece annesinin kolları arasında olmak. İş arkadaşlarının çok sevdiği ve "Mualla Kaptan" diye hitap ettiği Jonkman’ın en büyük destekçisi ise hiç kuşkusuz, yaşadığı ülkeyi terk edip Türkiye’ye yerleşmeyi tereddütsüz kabul eden ve çocukların bakımını üstlenen Hollandalı eşi Michel.

Eşi gökyüzünde uçarken kendisinin evde yemek, ütü, çamaşır, çocukların bakımı gibi her türlü işi yaptığını ifade eden Michel, güzel Türkçesiyle, "bir ev hanımı ne yapıyorsa, ben de onları yapıyorum işte" diyor.

Birlikte uçuş teklifimizi kabul eden Mualla Kaptan, sabah saat 04.00 sularında çocuklarıyla vedalaştıktan sonra ayrıldığı evinden, bir uçuş seferini tamamlayıp tekrar evine döndüğü zamanı paylaştı Mualla Kaptan ile 1 saat 15 dakika sürecek İzmir-Adana seferini yapmak üzere yola çıkıyoruz.

Mualla Kaptan, röportajımız bittikten sonra üniformasını çıkarıyor. Artık bir pilot değil, bir anne. Bahçede çocuklarıyla oyuna dalıyor, kedisini ve köpeğini seviyor. Birazdan Joey’i doktora götürecek.

Sabah saat 04.00’te evinden aldığımız Mualla Kaptan ve sıcak ailesiyle öğleden sonra saat 13.00’te vedalaşıyoruz.

Mualla Kaptan’a yarın uçuş yok, ama ondan sonraki gün Gaziantep seferi onu bekliyor.

"KADIN PİLOTLA UÇMAK HARİKA BİR DUYGU"

Uçuş sonrası sohbet ettiğimiz yardımcı pilot Ufuk Köksal, kadın pilotla uçmanın "harika" bir duygu olduğunu söylüyor. Herkesin aynı kriterlerden ve seçmelerden geçtiğini aktaran Köksal, kadın pilotla uçmayı, "belli bir standart içindeyiz. Bunu yakaladığınız zaman zaten geriye bir şey kalmıyor. Orada artık sizin görev arkadaşınız var, bir kadın değil. Görev arkadaşınızla birlikte bir uçağı kaldırıp, bir yerden başka bir yere götürüyorsunuz ve yolcuları emniyetle arzu ettikleri yere taşıyorsunuz. İşin güzelliği bu" şeklinde tanımlıyor.

Radikal

Gaziantep semalarında Bayan Pilot...

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Misafir ~ 15 yıl önce
Mualla dan pilot olmaz ....abartıyorsunuz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Murat Culcu bey mualla hanımın yakını oluyorsunuz heralde yorumunuz cok duygusal.. lisans alıp almamayı sizden öğrenecek değilim ki. almayıda düşünmüyorum.ekib olarak o ucağın sahibiyse bizlerde birer parcasıyız. iyi uçuşlar. feel like a star sunexpress .)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayin Mualla Kaptanın uçağına her zaman binerim. Bence en küçük bir ikircikte yolcularının güvenliğini düşünerek ineceği alana inmeden dönen pilot, EN İYİ pilottur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Annesinin kadın olduğunu unutan yorumcuya. Dünya nüfusunun yarısının kadın oldugunu belkı de bilmiyor. Ya dünyadaki araba sürücülerinin yüzmilyonlarcasının da kadın olduğunu belki de bilmiyor. Dünyada binlerce kadın pilot olduğunu da bilmiyor. Peki ne biliyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Gecen de haberlerde cikti sanirim 2 gun onceydi.Bence o kadar abartmamak gerek arkadaslar.Cok da harikalar yaratan birisi degil.Trabzon mevzuu\'na gelince,ayni pas \'i erkek pilot yapsa hicbirinizin dikkatini bile cekmez.Kaptan ucus boyunca ucagin sahibidir ve son karar\'i veren kisidir.Kadincagiz boyle bir prosedur uygulamis,Garuda Indonesia kazasinda oldugu gibi inmek icin israr etseydi buyuk bir facia olacakti o zaman da Turkiye\'de calisan diger bayan pilotlar da negatif bir baski altinda kalacakti.Oyle yok suraya inseydi yok boyle yapsaydi ile yurumez bu isler,havacilik kurallari kanla yazilmistir demedik mi? cok bilen lisans alip kokpite gecsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ne demek şimdi bu? otobus yada araba degıl,uçak? kadınlar uçak kullanamaz diye bi kaidemi war?kazalara bakın bakalm hangisinde bı bayan warmış kokpıtte? bunu yazan hemde airport gıbı saygın bı kuruluş... olmadı........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
mualla hanımın uçtuğu şirketin bir yolcusuyum kesinlikle güvenliğe son derece önem veren bir firmadır, o talihsiz tzx uçuşunda iniş yapmadıysa mutlaka bir sebebi vardır kendisine bu cesurca karar ve tüm yolcularıda tehlikeye atmadığı, parayı değil ekibinin ve yolcularının emniyetini düşündüğü için tebrikederim...saygıyla ve gururla alkışlıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
değerli okuyucu ben evet kaptan pilot olamayabilirim.sadece düşüncelerimi aksettim kendisiyle calisan bir kabin memuruyum.kendisinin başarısınıda asla kıskanmadım tam tersine kendime örnek almışımdır.ama tüm havacılık uzmanlarının acıklamalarına bakarsan o ucağı 2.defa tzx e geri cevirmemesi lazım idi.bu benim düşüncem değil sadece..yolcular icin havada 7 saat kalmak nasıl bir şeydir kendiniz bilirsiniz. ben o anki koşullarda samsun a inebilceğinden bahsetmiştim..mualla hanımla calışmak sabır ve emek isteyen bir olay doğdurudr.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bazi yorumlara bakinca uzulmemek elde degil.Insanlarin havacilik konusunda (diger bircok konuda oldugu gibi) bu kadar cahil olmasi cok aci.Pilotlugun gereklilikleri cok agirdir ama bunlari yerine getiren kisinin cinsiyeti yaptigi is acisindan onemli degildir.Yillarca erkeklerin tekelinde olan bir meslekte basarili olan ve kaptan seviyesine cikma basarisini gosterebilmis birisi olan Mualla Jonkman gibi insanlarin takdir edilmesi gerekir.Hangi kosullarda inilir, hangi kosullarda baska bir meydana gidilir karari verilir konularindan yorum yapan insanlara ise soylenecek birsey bulamiyorum.Bu kadar iyi biliyorlarsa neden kendileri de kaptan pilot olmadilar acaba?Eger pilot olarak boyle bir yorum yapan varsa o daha da aci ve korkutucu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
mualla kaptanım sizi daha büyük başarılara imza atarken görmek isteriz adb ops den selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000