28 Ocak 2013, Pazartesi 08:24:33

FREE SHOPLAR İÇİN RADİKAL KARAR!

Küresel sigara kaçakçılığı ile mücadele belgesine ilk imzayı atan Türkiye, yurda girişte Free Shop'lardan sigara satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Free Shop'larda yurtdışına çıkarken sigara almak mümkün olacak
  • diğer şehirleri bilmiyorum ama izmirde kaçak sigaracılar dükkan kiralayıp bu dükkanlarda 1 seneden beridir kaçak sigara satıyor. hesapta sigara ve kaçakçılıkla bu kadar mücadele eden bir iktidar görüntüsü çizen akp nin iktidar olduğu ülkede eğer ben bu kaçakçılığın yağıldığı yerlerin adreslerini ki bu adresler şehrin göbeği biliyorsam, ama 1 senedir polis buralara dokunmuyorsa işte orda ankara dan gelen emir vardır. akplilerden bazıları kaçak sigaradan milyon dolarlık vurgun yapmıyorsa adam değilim. insanları yapılan zamla kaçağa teşvik ediyorlar. o kaçakçılığıda kendileri yapıyorlar.
  • Neresinden nasıl gülsek bilemiyoruz bu uygulamaya. Devekuşu gibi. Niyeti sorsak sağlık derler lakin amacın vergi kaybını asgariye indirmek olduğu bariz. Sigara içen insanım, vergiyi de veriyorum. Kaçak sigaraya rağbetim yok çünkü beğenmiyorum. Lakin sigarayı bırakma düşüncem bu çok akıllı(!) insanların sağlığımı düşündüğünden değil beni enayi yerine koyup cebimden para tırtıklama düşüncesinden dolayı. Sigaraya gelene değin sağlığımı doğrudan etkileyen yığınla zararlı madde var etrafımda ama hiç birisi bu kadar bana maddi zarar vermiyor. Çıkıp deseler biz esasen sizi daha çok tırtıklamak istiyoruz diye gam yemeyiz en azından. Komik olan ise kaçak giriyor denilen Duty Free'den gayet legal yollarla giren sigaraya kısıt getirilmesi. İllegal girişi engellemek adına yapılıyor hesapta. E orası zaten legal olan bir yer? Neyin kafasındalar bi anlayabilsem keşke.
  • Bende Frankfurt'ta Istanbul ucagina binmeden once alirim. Bu kararda bir tuhaflik var, neyi onleyecegi belli degil.
  • Sigara sağlığa zararlıysa neden üretimini yasaklamazlarki.. ?
  • Böylece yurt icindeki vergileri ödemek zorunda kalacak herkes. Yurtdisina cikmak icin yeterince parasi olana zaten koymaz bu karar. Isteyende zaten ucak icindeki satis esnasinda alabilecek sigarasini. Bilginize.
  • Türkiyede yurtdışı geliş de yasaklarsanız , yurt dışından gelinen ülkedeki free-shop ta serbest, oradan alınır , ülkeye sigara girişi yasak diyemezler ya.
  • Sağlığımızı düşünüyorlarsa böyle abuk sabuk kararlardan önce yürürlükte olan, kamuya açık alanlarda sigara içme yasağını doğru dürüst uygulatsınlar. Her kafede, restoranda istisnasız sigara içiliyor. Kanun çıkarıyorsan uygulayacaksın.
  • inflight buna dahil edilecek mi ? şayet edilecekse, kabin ekiplerinin gelirleri bir kalem daha azalacak . Yok , aksi durum söz konusu ise köşeyi dönecekler :) KM1,,
  • ya gider paramla alırım ya...bırakın hiçbirşey satmasınlar...senelerce onlar için satış yapmışız aldıkları karara bak...uçuş personelini zaten kimse sevmez nedense koca ülkede...diğer ülkelerde saygı duyarlar bu mesleğe aslında gördüğüm şey bu...
  • trajikomedi ülkenin trajikomedi yöneticilerinin son bombası!!!!

Dünya Sağlık Örgütü'nün, sigarayı bıraktırma mücadelesinde örnek ülke olarak seçtiği Türkiye, şimdi de uluslararası tütün kaçakçılığının önlenmesinde küresel liderliğe soyunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) (WHO-World Health Organisation) dünyada her yıl 6 milyon kişinin ölümüne sebep olan sigarayla mücadele için en radikal adımına Türkiye liderlik yaptı. Türkiye, 12-17 Kasım 2012 tarihleri arasında, Güney Kore'nin başkenti Seul'de imzaya açılan Tütün Kontrol Sözleşme Çerçevesi'ne, 12 ülkeyle birlikte aynı anda taraf oldu. Bu imza ile Türkiye, yurda giriş sırasında Free Shop'lardan sigara satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Free Shop'larda sadece yurtdışına çıkarken sigara almak mümkün olacak.

SATIŞA SINIRLAMA

Seul'de alınan karara göre ülkelere girişte değil yalnızca çıkışlarda sigara satışına izin verilecek. Türkiye'de bu karara imza atarken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uygulama konusunda bazı engelleri aşmaya çalışıyor. Prensipte DSÖ Protokolü'ne uyumda sorun olmadığını bildiren yetkililer, bazı sınır kapılarının yap-işlet-devret modeliyle yenilenmesi için en az 10 yıllık sözleşmelerle TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ'ye verildiğine dikkati çektiler. Bu sözleşmelerde free shop gelirlerinin işletmeci şirkete bırakıldığını belirten yetkililer, "Uygulamanın hayata geçirilmesi için siyasi bir karar alınması gerekecek. Bu konuda son sözü Başbakan ve Bakanlar Kurulu söyleyecek. DSÖ'nün protokolü nihai olarak 2014'te yürürlüğe girecek, bu arada çözüm geliştirilir" dediler.

RADİKAL ÖNLEMLER

DSÖ yönetimi, protokolü imzalayan ülkelerden sigaraya yönelik vergi oranlarının artırılmasını tütün ürünlerinin üretimi, fabrikası, dağıtımı, satışına kadar süreci izleyecek ve denetleyecek lisanslamaları zorunlu hale getiriyor. Her sigara paketine ilaçta olduğu gibi sigaranın kimliğini belirleyecek 'Karekod' benzeri barkod/pul uygulaması ve yakalanan kaçak sigaranın imhası da her ülke için zorunlu hale getirilecek. Kaçakçılığa ilişkin bu protokol, uluslararası ticarette dolaşan sigaraların üçte birinin kaçakçılığını engelleyici katı kontrol mekanizmaları içeriyor. Bu kontroller sayesinde kaçakçılara yönelik cezaların artırılacak, malların yasal ve yasa dışı olma durumlarını belirtecek şekilde sahteciliği önleyici işaretler ve vergi ödendiğini gösteren pullar zorunlu olacak.

HAPİS CEZASI GÜNDEMDE

Ayrıca tütün kaçakçılığından yakalanan kişilere para cezasının yanısıra hapis cezasının da verilmesi isteniyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin tütün kaçakçılığı ile mücadele konusunda dünyada örnek birkaç ülkeden biri olduğunu belirterek, "Sigara paketlerinde bandrol/karekod uygulamasını sadece Brezilya ve Türkiye uyguluyor. Sigaranın üretimi ve tüketimi aşaması da lisanslamalarla izleniyor ve sıkı denetleniyor. Sigara vergi oranları Türkiye'de yüzde 80'in üzerinde bulunuyor" dedi. 

FREE SHOPLAR İÇİN RADİKAL KARAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

PROMETHEUS ~ 11 yıl önce
diğer şehirleri bilmiyorum ama izmirde kaçak sigaracılar dükkan kiralayıp bu dükkanlarda 1 seneden beridir kaçak sigara satıyor. hesapta sigara ve kaçakçılıkla bu kadar mücadele eden bir iktidar görüntüsü çizen akp nin iktidar olduğu ülkede eğer ben bu kaçakçılığın yağıldığı yerlerin adreslerini ki bu adresler şehrin göbeği biliyorsam, ama 1 senedir polis buralara dokunmuyorsa işte orda ankara dan gelen emir vardır. akplilerden bazıları kaçak sigaradan milyon dolarlık vurgun yapmıyorsa adam değilim. insanları yapılan zamla kaçağa teşvik ediyorlar. o kaçakçılığıda kendileri yapıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
whereismywings ~ 11 yıl önce
Neresinden nasıl gülsek bilemiyoruz bu uygulamaya. Devekuşu gibi. Niyeti sorsak sağlık derler lakin amacın vergi kaybını asgariye indirmek olduğu bariz. Sigara içen insanım, vergiyi de veriyorum. Kaçak sigaraya rağbetim yok çünkü beğenmiyorum. Lakin sigarayı bırakma düşüncem bu çok akıllı(!) insanların sağlığımı düşündüğünden değil beni enayi yerine koyup cebimden para tırtıklama düşüncesinden dolayı. Sigaraya gelene değin sağlığımı doğrudan etkileyen yığınla zararlı madde var etrafımda ama hiç birisi bu kadar bana maddi zarar vermiyor. Çıkıp deseler biz esasen sizi daha çok tırtıklamak istiyoruz diye gam yemeyiz en azından. Komik olan ise kaçak giriyor denilen Duty Free'den gayet legal yollarla giren sigaraya kısıt getirilmesi. İllegal girişi engellemek adına yapılıyor hesapta. E orası zaten legal olan bir yer? Neyin kafasındalar bi anlayabilsem keşke.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bende ~ 11 yıl önce
Bende Frankfurt'ta Istanbul ucagina binmeden once alirim. Bu kararda bir tuhaflik var, neyi onleyecegi belli degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zararlı ~ 11 yıl önce
Sigara sağlığa zararlıysa neden üretimini yasaklamazlarki.. ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sence? ~ 11 yıl önce
hükumetler milyonlarca insan tarafından talep gören bir şeyin üretimini yasakladığı takdirde kaçakçılık oranı artar, amatör ve denetlenmesi zor üretim meydana gelir.
paça.. ~ 11 yıl önce
Evet güçleri yetiyor ise fabrikaları kapatsınlar ve yasaklasınlar sigara ve tütün kullanımını. Ama işin içinde PARA var ise ZORRR.
I love cigarette ~ 11 yıl önce
Kullanmayan biri olarak sigarayi cook seviyorum. Kullanan aklievvellerimiz sayesinde boooll boooll vergi girdimiz oluyor, kopru, yol, hatta baraj bile yapiyo devletimiz:) Baraj abi bu boru degil :)) Bolca Icin, seviyorum sizi...
dogru bir karar ~ 11 yıl önce
Böylece yurt icindeki vergileri ödemek zorunda kalacak herkes. Yurtdisina cikmak icin yeterince parasi olana zaten koymaz bu karar. Isteyende zaten ucak icindeki satis esnasinda alabilecek sigarasini. Bilginize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
içmiyorum ama.. ~ 11 yıl önce
Türkiyede yurtdışı geliş de yasaklarsanız , yurt dışından gelinen ülkedeki free-shop ta serbest, oradan alınır , ülkeye sigara girişi yasak diyemezler ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yasağı uygulayın ~ 11 yıl önce
Sağlığımızı düşünüyorlarsa böyle abuk sabuk kararlardan önce yürürlükte olan, kamuya açık alanlarda sigara içme yasağını doğru dürüst uygulatsınlar. Her kafede, restoranda istisnasız sigara içiliyor. Kanun çıkarıyorsan uygulayacaksın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
soru ? ~ 11 yıl önce
inflight buna dahil edilecek mi ? şayet edilecekse, kabin ekiplerinin gelirleri bir kalem daha azalacak . Yok , aksi durum söz konusu ise köşeyi dönecekler :) KM1,,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haklı.. ~ 11 yıl önce
Türk uçağı ise ve Türkiyeye geliyorsa inflight yasaklanmalı o zaman. haksız rekabet söz konusu olur.
money talks ~ 11 yıl önce
ya gider paramla alırım ya...bırakın hiçbirşey satmasınlar...senelerce onlar için satış yapmışız aldıkları karara bak...uçuş personelini zaten kimse sevmez nedense koca ülkede...diğer ülkelerde saygı duyarlar bu mesleğe aslında gördüğüm şey bu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!! ~ 11 yıl önce
hırsız,rüşvetçi,torpilci,yalaka,yağcı,üçkağıtçı,düzenbaz vs olsaydın sevilirdin!!!
bombaaa!!! ~ 11 yıl önce
trajikomedi ülkenin trajikomedi yöneticilerinin son bombası!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000