26 Ocak 2016, Salı 10:42:56

Fransa Hindistan'a uçak satacak

Fransa, 1991 yılında üretime geçirdiği ''Rafale''adlı avcı uçaklarının Mısır ve Katar'ın ardından şimdi de Hindistan'a satışını gerçekleştirmeyi planlıyor.
  • Boylarını ölçmeliyiz Thy hangarına çekip boy ölçüm analizi yapalım gözümüzden kaçmayacak sandınız Fransızlar biz kimin torunlarıyız heheeeyyyttt :)
  • Kuranı anlamıyoruz ondan geriyiz. Aslında bu uçağın nasıl yspılacağı kuranda yazılmış mesela :)
  • Turkiye 100 yildir uyuyor. Taayip Beyden yerli ucak uretimi konusunda umitliydim ama ordanda pir pir ucagi disinda birsey cikmadi. Onunda motoru, firlarma koltugu vs vs ithal. Yani yerlimi tartisilir. Yazik cok yazik
  • Ben bu ucaklArin satisi olursa uzulurum. Satis olursa hic hazmetmedigim fransizlar aldiklari para ile . daha iyilerini yapacak ve belki bu dahada gelisen ucaklar bir gun bize donecek.
  • Aslında titreyip kendine gelsen aslına dönsen kimseyi örnek almana gerek kalmayacak çünkü diğerleri seni örnek alacak.
  • işte milli uçak, fransızları milliyetçilik konusunda örnek almalıyız!

Fransa, 1991 yılında üretime geçirdiği ''Rafale''adlı avcı uçaklarının Mısır ve Katar'ın ardından şimdi de Hindistan'a satışını gerçekleştirmeyi planlıyor. Uçak gemilerine iniş yapabilen ve yalnızca avcı uçağı olarak değil bombardıman kapasitesine de sahip olan 36 adet 'Rafale' uçağının Hindistan'a satışı için pazarlıklar sürüyor.

Rafale uçaklarını üreten Dassault firması, aynı zamanda Nicolas Sarkozy'nin başında bulunduğu UMP, yeni adıyla Cumhuriyetçiler Partisi'nin en büyük destekçilerinden olan Fransız ''Le Figaro'' gazetesinin de sahibi. Uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan ve Fransa'daki ekonomik durgunluğu canlandırmak amacıyla ihracat açısından önemli bir gelir kaynağı olan Rafale uçakları şimdiye kadar birden fazla ülkeye satıldı.

Sıra Hindistan'da

France24'ün bugün itibariyle duyurduğu, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin onay verdiği, Fransa'dan 36 adet Rafale uçağı alımı konusunda anlaşma sağlanmak üzere. Geçtiğimiz Nisan ayından beri Yeni Delhi ve Paris arasında devam eden pazarlıklar son aşamaya gelmiş durumda. Konuyla ilgili Hindistan Başbakanı Modi hükümetler arasında bir anlaşmanın sağlandığını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, gerçekleştirdiği 3 günlük Hindistan gezisinden faydalanarak anlaşmayla ilgili son noktayı koymak istedi. Öte yandan anlaşma henüz imzalanmamış olmasına rağmen Hollande, konuya olumlu bir perspektifle yaklaştı. Hollande, konuyla ilgili ''hükümetler arası anlaşmanın'' Rafale satışının gerçekleşebilmesi için kaçınılmaz bir etap olduğunu söyledi.

Birim fiyatı olarak 62-67 milyon dolar civarında paha biçilen çok amaçlı jetlerin, Fransa ve Hindistan ilişkileri açısından uzun süreden beri görüşülen temel konu olduğu belirtiliyor ve anlaşmanın değeri pazarlıklar devam ettiği için henüz bilinmiyor.

Katar 24 adet Rafale ve ekipman satın almıştı

Fransa'nın Rafale satışı gerçekleştirdiği ülkeler yalnızca Hindistan ile sınırlı kalmıyor. Geçtiğimiz yıl, Mayıs ayında Cumhurbaşkanı François Hollande'ın önderliğinde gerçekleşen ve Katar'a 24 adet Rafale uçağı satışını öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Katar'da gerçekleşen imza törenine Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da katılmıştı.
Katar, çok amaçlı jetlerin satın alımı için hava yolu şirketi Qatar Airways'in Fransa havayolu trafiğinde daha etkin bir hale gelmesi şartını koşmuş, böylelikle daha önce Paris'e yolcu taşıyabilen katar Qatar Airways, Fransa'nın Lyon ve Nice şehirlerine de haftada 3 kez yolcu taşıma hakkı elde etmişti. Katar'a 6,3 milyar euroya mal olan uçak ve ekipmanların yanı sıra, anlaşmada Dassault grubunun 36 Katarlı pilotu eğiteceği öngörülmüştü.

Mısır anlaşması tepki görmüştü

Fransa'nın Rafale sattığı ülkelerden bir diğeri ise, askeri darbeden sonra Sisi yönetimindeki Mısır olmuştu. Fransa ile Mısır arasındaki anlaşmaya göre 24 adet uçağın Mısır'a satışı öngörülmüş, geçtiğimiz Temmuz ayında ilk 3 Rafale uçağı Mısır'ın Fransa konsolosu Ebad Badawy ve Dassault Grubu'nun Genel Müdürü Eric Trappier'nin de bulunduğu bir törenle Mısır'a gönderilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Mısırlı konsolos, ''Bu uçaklar Mısır'ın bölgede barış inşa etme sürecine ve terörizmle mücadelesinde önemli bir rol oynayacak'' şeklinde konuşmuştu. Ayrıca uçakların kullanımı için 8 Mısırlı pilot eğitilmişti.

Ancak Fransa'nın Katar ve Mısır gibi ülkelere Rafale uçaklarını satması, Fransız kamuoyunda yoğun eleştirilerin hedefi oldu. Özellikle Fransa'nın Mısır gibi askeri darbe rejimiyle yönetilen bir ülkeye resmi makamlar aracılığıyla askeri mühimmat satışı kamuoyunda uzun süre tartışıldı. Buna karşılık, Sisi, Mısır'ın Libya sınırında yoğunlaşan DAEŞ tehdidine karşı silahlanmanın gerekliliğine değinerek, 6 Ağustos'ta gerçekleşen Süveyş Kanalı'nın genişletilmesi projesinin açılış töreninde bir savaş gemisinin ve Rafale uçaklarının bulunması şartını öne sürmüştü. Törende birçok devlet başkanının yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da hazır bulunmuştu. Ayrıca Mısır'a Rafale satış anlaşmasının imzalanmasından sonra, Dassault Grubu yeni Rafale siparişlerini karşılayabilmek için üretime devam edileceğini de duyurmuştu. (Yeni Şafak)

Fransa Hindistan'a uçak satacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Hemen ~ 8 yıl önce
Boylarını ölçmeliyiz Thy hangarına çekip boy ölçüm analizi yapalım gözümüzden kaçmayacak sandınız Fransızlar biz kimin torunlarıyız heheeeyyyttt :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 8 yıl önce
Kuranı anlamıyoruz ondan geriyiz. Aslında bu uçağın nasıl yspılacağı kuranda yazılmış mesela :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arda ~ 8 yıl önce
Turkiye 100 yildir uyuyor. Taayip Beyden yerli ucak uretimi konusunda umitliydim ama ordanda pir pir ucagi disinda birsey cikmadi. Onunda motoru, firlarma koltugu vs vs ithal. Yani yerlimi tartisilir. Yazik cok yazik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
remzi ~ 8 yıl önce
Ben bu ucaklArin satisi olursa uzulurum. Satis olursa hic hazmetmedigim fransizlar aldiklari para ile . daha iyilerini yapacak ve belki bu dahada gelisen ucaklar bir gun bize donecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yrl ~ 8 yıl önce
Aslında titreyip kendine gelsen aslına dönsen kimseyi örnek almana gerek kalmayacak çünkü diğerleri seni örnek alacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fuat ~ 8 yıl önce
korkma, titre!
rugyu ~ 8 yıl önce
evet ruh açığımızı ivedilikle kapatmalıyız.
d'assault ~ 8 yıl önce
işte milli uçak, fransızları milliyetçilik konusunda örnek almalıyız!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000