28 Eylül 2010, Salı 08:21:51

Flapsız uçağın özellikleri ne?

Britanyalı mühendisler dünyanın ilk ‘flapsız’ jet uçağını geliştirdi. Uçak, manevra için kanat ve kuyruktaki hareketli 'dümen'ler (flap) yerine yüzlerce ufak jet motoru kullanıyor.
  • Ucaklarin havdaki hareketlerini flaplar yapmiyor arkadaslar,Kanat uzerinde Aileron dedigimiz yuzeyler saga sola yatislari,Rudder dedigimiz dikey stab'a bagli parca eksenel saga sola donusleri,yatay stab'a bagli elevator ise alcalma tirmanma islemini gorur.Flap ucagin yaklasma esnasinda daha stabil olmasini kalkis esnasinda ise kanatlardaki kaldirma kuvvetini artirilmasini saglar.Teknik terimleri yerinde kullanalim.
  • sayilmaz mi canimmmmm... sayilir sayilir... Eli kulagindaydi zaten, zamani gecmeden yaptilar...
  • artık zamanı gelmişti böyle bir atılımın.tebrikler bu mühendislere..eğer başarılı olursa,buna bağlı olarak daha birçok yeniliğin önünü açar bence..aslında bu thrust vectoring sayılır mı bilmiyorum ama bence havacılıkta bu tip itiş yönlendirme sistemlerine mutlaka geçilecektir,büyük bir çığır açacak bence
‘Demon’ adı verilen insansız prototipte yükselmek, alçalmak, dönmek ve manevra yapmak için ‘hava’dan yararlanılıyor. Yüzlerce küçük jet motorunun püskürttüğü havayı ayarlayarak manevra yapan uçakta böylece büyük yakıt ve bakım tasarrufu sağlanıyor.

Manchaster ve Cranfield Üniversitelerinden mühendislerin oluşturduğu proje ekibinin lideri Prof. John Fielding, flapsız şekilde manevra yapabilen uçağın ayrıca çok daha çevik ve güvenli olduğunu da ekledi.

Bugün basına açıklanan uçağın deneme uçuşunun da 17 Eylül’de başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi. BAE System firmasının finansman desteğiyle geliştirilen uçak, özellikle maliyet kıskacında olan ticari havayolları için debüyük umut vaat ediyor.

Flapsız uçağın özellikleri ne?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Ucaklarin havdaki hareketlerini flaplar yapmiyor arkadaslar,Kanat uzerinde Aileron dedigimiz yuzeyler saga sola yatislari,Rudder dedigimiz dikey stab'a bagli parca eksenel saga sola donusleri,yatay stab'a bagli elevator ise alcalma tirmanma islemini gorur.Flap ucagin yaklasma esnasinda daha stabil olmasini kalkis esnasinda ise kanatlardaki kaldirma kuvvetini artirilmasini saglar.Teknik terimleri yerinde kullanalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sayilmaz mi canimmmmm... sayilir sayilir... Eli kulagindaydi zaten, zamani gecmeden yaptilar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
artık zamanı gelmişti böyle bir atılımın.tebrikler bu mühendislere..eğer başarılı olursa,buna bağlı olarak daha birçok yeniliğin önünü açar bence..aslında bu thrust vectoring sayılır mı bilmiyorum ama bence havacılıkta bu tip itiş yönlendirme sistemlerine mutlaka geçilecektir,büyük bir çığır açacak bence

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000