13 Ağustos 2017, Pazar 17:44:11

F/A-18 pilotlarının kabusu: Hipoksi!

F/A-18 uçaklarının kokpitlerindeki pilotlar 5 yıldan fazla bir zamandır neredeyse 300 defa oksijen kaybı yaşadı. Donanma ise bu sayıdaki artışın nedenini bilmiyor.
  • Temiz gelen oksijen,Akciğerde co(corbon monoksit) olduktan sonra dışarı atılamaması;Maskedeki valf terleme sonucu yapışık kalabiliyor.Neticesinde gittikçe azalan oksijen söz konusu oluyor. Çözüm;bu valfin belirli süre açılmadığında veya açık kaldığında ikaz vermesini sağlamak.Yedek maske veya,By-pass sistemi geliştirilmeli.Koldaki numaramız 20 bin feette koldan ayrıldı.8 bin fertte kendine gelebildi.Yani nefes alırken oksijen tarafı açılıyor.verirken maske tarafı açılıyor. Diğer bir ihtimal KOKPİT basıncı aşırı yüksek ve maskedeki valf devamlı açık kalırsa yine alınan oksijen kirlenir Çünki kokpitteki kirli hava karışır yine hipoksi olur. Hemen Amerikalılar bilmiyorda sen mi biliyorsun diyeceksiniz.Siz bilirsiniz.
  • Coca Cola için geçer
  • KAPİTAN... Madem Bu Kar G..Tün Vardı ... Yürekliydin de Neden Kaçdın Geldin Sivil Havacılık'a...Senin Gibilerini İyi Biliriz Biz..LİNE da Görmiyim.. Öperim Fena ..( Kontrolde..)
  • Merhaba. Hipoksi yani Hypoxia sadece pilotlarda degil kabin ekiolerinde ve yolcularda da olur. Haber hava kuvvetleri uzerinden yapildigi icin sanirim ozellikle pilotlar belirtilmis. Havacilik bilgisi olmayan insanlari yanlis yonlerdirmeyelim.
  • Fotodaki pilot ta hipoksi olmuş havada kanopiyi açmaya çalışıyor ;)
  • Hipoksi mipoksi bize vız gelir abisi.
  • Sanırım metin kötü tercüme edilmiş. Hipoksi pisikolojik deyil, fizyolojik bir vakadır.
  • Bilemiyorlar da bana mı soruyorlar? Buna askeri havacılıkta G.t korkusu denilir. Hepsi Top (hani Türkçe Top) Gun filmindeki gibi maskeleri açık uçuyor, düşman gelince de koca karılar gibi bağrışıyorlar ise, hipoksi olmaları normal. Ciğerle birlikte yürek de lazım hipoksi olmamak için.
  • Uçağın camına sürgülü ufak bir pencere taktırıyoruz. Camcı yapabilir sanırım. Oksijen azalınca açıyoruz. Nasıl düşünemediler hayret :)
  • Bu nasıl çeviri böyle?!...

F/A-18 uçaklarının kokpitlerindeki pilotlar 5 yıldan fazla bir zamandır neredeyse 300 defa oksijen kaybı yaşadı. Donanma ise bu sayıdaki artışın nedenini bilmiyor.

Son kazada, bir hava saldırı donanması, psikolojik vaka olarak bilinen nedenlerden sonra 12 Temmuz'dan 19 Temmuz'a kadar George H.W. Bush uçak gemisiyle birleştirildi.

The Navy Times'ın haberine göre, filodaki en az 16 pilot, havasızlıktan dolayı, geminin basınç odasındaki bölüme alındı.

BAŞKA DONANMA UÇAKLARINDA DA YAŞANDI

F/A-18 uçağı psikolojik vakaların görüldüğü tek uçak değil. Haziran ayında, Arizona'daki Luke Donanma Sahası'ndaki 55F-35A Joint Donanma Uçakları da pilotların oksijen yetersizliği çekmesinden kaynaklı 5 kaza yaşanmasından sonra havalandırılmadı.

YÜZLERCE UÇUŞ ERTELENMEK ZORUNDA KALDI

Nisan ayında yüzlerce donanma eğitmeni, T-45 Goshawks eğitim jetlerinin uçuşunu toksik gaz sızıntısı nedeniyle erteledi. Geçmişte oksijen sorunlarının hava kuvvetlerine maliyeti 150 milyon dolar oldu.

HİPOKSİ, ÖZELLİKLE PİLOTLARDA GÖRÜLÜYOR

Hipoksi, özellikle pilotlarda görülen, bedende oksijenin azalması durumu, donanma için uzun süre büyük bir problem oldu.

Diğer belirtileri olan bulantı, sersemlik, bilinç kaybı durumları ise evlerinden yüzlerce mil uzaktaki pilotların hayatını tehlikeye soktuğu gibi, milyon dolarlık donanmayı da tehlikeye atıyor.

HİPOKSİ KAYNAKLI KAZALAR RAPORLANDI

Mart ayının sonlarında, F/A-18 Hornets ve Super Hornets pilotlarında bir yıldır artış gösteren hipoksi kaynaklı kazalar raporlandı.

Donanma yetkilileri şahitliğinde bir bant kaydı oluşturuldu. "2010 Mayıs ayından beri, tüm modeller kullanıma hazır görünüyor, yıl içinde psikolojik vakalardaki sayı ise artıyor." Atlantik Savaş Uçakları Donanma Komutanı Mike Hecht, "Gizemli bir durum. Psikolojik vakaların nedeni bilinmiyor" dedi.

Ancak, NASA da dahil olmak üzere, diğer tüm acentelerle çözüm üretmek için çalıştıklarını ekledi. Bir tanı koyamadıkları, somut bir veri bulamadıkları da belirtildi.

F/A-18 pilotlarının kabusu: Hipoksi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

CPT ~ 7 yıl önce
Temiz gelen oksijen,Akciğerde co(corbon monoksit) olduktan sonra dışarı atılamaması;Maskedeki valf terleme sonucu yapışık kalabiliyor.Neticesinde gittikçe azalan oksijen söz konusu oluyor. Çözüm;bu valfin belirli süre açılmadığında veya açık kaldığında ikaz vermesini sağlamak.Yedek maske veya,By-pass sistemi geliştirilmeli.Koldaki numaramız 20 bin feette koldan ayrıldı.8 bin fertte kendine gelebildi.Yani nefes alırken oksijen tarafı açılıyor.verirken maske tarafı açılıyor. Diğer bir ihtimal KOKPİT basıncı aşırı yüksek ve maskedeki valf devamlı açık kalırsa yine alınan oksijen kirlenir Çünki kokpitteki kirli hava karışır yine hipoksi olur. Hemen Amerikalılar bilmiyorda sen mi biliyorsun diyeceksiniz.Siz bilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kola ~ 7 yıl önce
Coca Cola için geçer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KPT a... ~ 7 yıl önce
KAPİTAN... Madem Bu Kar G..Tün Vardı ... Yürekliydin de Neden Kaçdın Geldin Sivil Havacılık'a...Senin Gibilerini İyi Biliriz Biz..LİNE da Görmiyim.. Öperim Fena ..( Kontrolde..)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KPT ~ 7 yıl önce
60 yaşında Fighterda uçursalar kalırdım. Edebini bil, ben adamla adam, itle it olabilirim. Öpmenin ötesine geçirme beni. Editör efendi, bu tür yorumlara izin verdiğiniz için durum sizin için de aynı.
CC ~ 7 yıl önce
Merhaba. Hipoksi yani Hypoxia sadece pilotlarda degil kabin ekiolerinde ve yolcularda da olur. Haber hava kuvvetleri uzerinden yapildigi icin sanirim ozellikle pilotlar belirtilmis. Havacilik bilgisi olmayan insanlari yanlis yonlerdirmeyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lgb ~ 7 yıl önce
Fotodaki pilot ta hipoksi olmuş havada kanopiyi açmaya çalışıyor ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 7 yıl önce
Hipoksi mipoksi bize vız gelir abisi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 7 yıl önce
Sanırım metin kötü tercüme edilmiş. Hipoksi pisikolojik deyil, fizyolojik bir vakadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dil bilgisi? ~ 7 yıl önce
Pisikolojik ve deyil mi? Psikolojik ve değil olmasın onlar :)
Dil bilgisi'ne ~ 7 yıl önce
Aslında "pisikolojik" Türkçe dil kurallarına daha uygun değil mi? kral, film, klima gibi kelimelerin doğrusu kıral, filim ve kılima olmalıdır. Türkçe yazıldığı gibi okunur. Bu kelimeler yabancı dillerden Türkçeye geçmiştir sonuçta.
KPT ~ 7 yıl önce
Bilemiyorlar da bana mı soruyorlar? Buna askeri havacılıkta G.t korkusu denilir. Hepsi Top (hani Türkçe Top) Gun filmindeki gibi maskeleri açık uçuyor, düşman gelince de koca karılar gibi bağrışıyorlar ise, hipoksi olmaları normal. Ciğerle birlikte yürek de lazım hipoksi olmamak için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KPT a cevap ~ 7 yıl önce
SEVGILI GAPTAN,ADAMLAR 60 SENELERDIR UCAK GEMISINE INIP KALKIYO,SEN ACABA GECE UCAK GEMISINE INSEN KARI GIBI BAGIRIRMISIN,ALTINI ISLATIP SUYAMI DUSERSIN?
KPT ~ 7 yıl önce
Türkiye'de uçak gemisi yok ama, pist başı bariyeri diye bir şey var. Uçak gemisine inişiniz gibi buraya iniyorsunuz. Aynı şey değil diyebilirsiniz, Türkiye'de uçak gemisi olsa inerdik. İnemeyeceğimize inancınız varsa, siz kendinize bile inanmıyorsunuz demektir. Bizim buraya yazdığımız, asılsız bir efumizm (kendini abartma, üstün görme) değil, yaşadıklarımızın , gördüklerimizin ifadesidir.
basit ~ 7 yıl önce
Uçağın camına sürgülü ufak bir pencere taktırıyoruz. Camcı yapabilir sanırım. Oksijen azalınca açıyoruz. Nasıl düşünemediler hayret :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Google translate ~ 7 yıl önce
Bu nasıl çeviri böyle?!...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000